Faklene tennes for en positiv samfunnsutvikling i Risør

1 day ago 3



Når faklene tennes og kommunens innbyggere i alle aldre mobiliseres for å opprettholde en fullverdig Risør videregående skole handler det ikke bare om å sikres skolens framtid.

Utsikten fra lærerværelset på Risør videregående skole over Risør by er upåklagelig. Skolen har stor betydning for utviklingen av byen og kommunen, mener innsenderne. Foto: Privat: Per Kr. Lunden

Det dreier seg vel så mye om å sikre utviklingen i en av Agders randkommuner. Med på kjøpet kommer gleden av å hjelpe Agder fylkeskommune å oppnå sine egne mål slik de er vedtatt i Regionplan Agder 2030.

Den brede skole-kampen som på kort tid er mobilisert i Risør dreier seg om mye mer enn å fylle skolebygninger med elever. Det er derfor lokalt næringsliv, idrettslag, kulturliv og festivaler og tidligere elever står i kampen sammen med dagens elever, foreldre og tillitsvalgte lærere.

Kristiansand og Arendal fungerer som hovedsentre for vekst på hele Agder. De mindre byene og tettstedene fungerer som vekstsentre for sin region.

En skoles hovedfunksjon er selvsagt ikke å sørge for samfunnsutvikling. Det viktigste er å sikre god læring i trygge omgivelser for elevene på skolen. Der innfrir Risør vgs. både på trivsel og skoleresultater. Men en livskraftig skole er også en sentral katalysator for en videre utvikling i byen og kommunen. En videregående skole må sikres et livsgrunnlag. Den utfordringen må fylkespolitikerne i Agder nå se i øynene.

Risør vgs. må gis vekstkraft tilpasset lokale og regionale behov. Utviklingen av elevgrunnlag og mindre ungdomskull har vært kjent gjennom flere år. At fylkespolitikerne på tross av dette vedtok å bygge en overdimensjonert videregående skole i Tvedestrand, kan ikke være eneste grunnlag for utvikling av skoletilbudet i østre del av fylket. Dette dreier seg som sagt om det store bildet der samfunnsutvikling bør være motiverende faktor, helt i tråd med fylkeskommunens egne målsettinger og kollektive ansvar for hele Agder.

Den politisk vedtatte hovedplanen for utviklingen av Agder, regionplan Agder 2030, sier mye om hvordan hele Agder bør utvikle seg. Det er bare å lese fra planens innledning: Regionplan Agder 2030s hovedmål er å utvikle Agder til en miljømessig, sosialt og økonomisk bærekraftig region i 2030 – et attraktivt lavutslippssamfunn med gode levekår. Dette innebærer å bruke hele Agder, og sørge for at utviklingen kommer alle deler av Agder til gode.

Regionplan Agder 2030 har fem tema som skal være hovedsatsingsområder fram mot 2030. Det er attraktive og livskraftige byer, tettsteder og distrikter, verdiskaping og bærekraft og utdanning og kompetanse, transport og kommunikasjon og kultur. Det heter i planen at deler av innlandet på Agder, distriktene og rand-kommunene opplever levekårsutfordringer og tap av arbeidsplasser.

Flere kommuner har et ensidig arbeidsmarked med få kompetansearbeidsplasser, og lang reisetid til steder med variert arbeidsmarked. Framtidsbildet som tegnes er attraktive og livskraftige byer, tettsteder og distrikter. Kristiansand og Arendal fungerer som hovedsentre for vekst på hele Agder. De mindre byene og tettstedene fungerer som vekstsentre for sin region.

Det er også greit å minne om samarbeidsavtalen mellom Agder fylkeskommune og Risør kommune. Her står det helt tydelig at Agder fylkeskommune skal bidra med et innovativt, framtidsrettet og konstruktivt blikk på de muligheter som ligger i et relevant og godt utdanningstilbud ved Risør videregående skole. I et perspektiv for en positiv samfunnsutvikling er det derfor veldig enkelt for fylkespolitikerne i Agder å hente begrunnelse for å beholde og styrke Risør vgs. i planer de allerede har vedtatt.

De praktiske grepene blir å opprettholde et studiespesialiserende tilbud og tilføre og utvide yrkesfag. Lokal ungdom må finne trygghet, motivasjon og valgmuligheter til å velge sin nærskole, også i Risør. Det tjener næringsliv og offentlig sektor i Risør og østre Agder. Ikke minst gjelder det behovet kommunene har for folk med fagutdanning i helse- og oppvekstfag.

Dessuten er det vel heller ikke slik at politikere alltid må underordne seg den geografiske magnetismen ved at alt skal sentraliseres til områder som allerede vokser. God og helhetlig politikk vil i mange tilfeller være å demme opp for en slik utvikling.

Tidligere ordfører (Ap) i Risør Per Kristian Lunden og tidligere varaordfører og nåværende gruppeleder i Risør AP Elen Regine Lauvhjell. Foto: Niclas Halvorsen
Read Entire Article