Fakkel kastet inn til synagogen i Trondheim

1 week ago 12



– Vi har forståelse for at miljøet ved synagogen er bekymret og tar saken på alvor, sier politiet.

BRANT OPP: Det var bare håndtaket igjen av fakkelen da den ble funnet slik. Foto: Privat
  • Bilde av Jørn E. Kaalstad
tirsdag 23. april kl. 18:20

Onsdag forrige uke ble det kastet en fakkel over det fem meter høye gjerdet som omkranser synagogene til Det jødiske samfunnet i Trondheim.

Det bekrefter politistasjonssjef Arve Nordtvedt ved Trondheim sentrum politistasjon til VG.

Det var bare håndtaket som var igjen av fakkelen, som landet på et glasstak over en pergola i bakgården. Resten var utbrent.

Det er et fem meter høyt sikkerhetsgjerde rundt synagogen og det skal være umulig å se hvor inngangspartiet er fra utsiden.

KASTET INN HER: Brannfakkelen landet på taket av pergolaen i bakgården på synagogen. Foto: Privat

– Ingen mistenkt

Politiet fikk melding om saken ved 19-tiden onsdag 17. april.

– Har dere noen mistenkte i saken?

– Saken er under etterforskning og det gjøres kriminaltekniske undersøkelser. Per nå er ingen mistenkt i saken, sier Nordtvedt.

– Har dere noen spor, i form av overvåkningskameraer eller vitneobservasjoner?

– Nei, det er ingen kameraovervåkning som dekker dette området.

– Hvordan vurderer dere saken?

– Vi har forståelse for at miljøet ved synagogen er bekymret og tar saken på alvor. Vi har tett og god dialog med trossamfunnet ved synagogen.

Nok en hendelse

Det er bare en uke siden noen vandaliserte den jødiske gravlunden på Lademoen i Trondheim. Blant annet ble flere davidsstjerner knust og gravstedet til flere familier var utsatt for hærverk.

Trøndelag politidistrikt pågrep en person som ble siktet for vandaliseringen på den jødiske gravlunden, i tillegg til å ha tagget på Nidarosdomen og utført hærverk på biler. Han skal blant annet ha tagget hakekors, nazisymboler og «Hitler».

VANDALISERT: Sophie Bodd Jenssen ble møtt av knuste davidsstjerner på den jødiske gravlunden. Foto: Privat

– Økt patruljeringen

Ifølge Nordtvedt er det ingenting som tyder på at samme person står bak denne hendelsen.

– Vil politiet øke sikkerhetstiltakene rundt synagogen som følge av dette?

– Ja, etter hendelsen har vi økt patruljeringen ved synagogen. Vi ønsker ikke å si noe mer konkret om sikkerhetstiltak, men vi har tett og god dialog med miljøet ved synagogen, sier han.

– Hva gjør politiet videre i saken?

– Politiet vil gjøre kriminaltekniske undersøkelser, og fortsette arbeidet med å forebygge denne type hendelser, sier politistasjonssjefen.

John Arne Moen<-John Arne Moen

Styreleder i Det jødiske samfunnet i Trondheim

– Villet handling

– Dette fremstår som en villet handling, sier John Arne Moen, styreleder i Det jødiske samfunnet i Trondheim til VG.

Moen viser til at synagogen har et massivt​, fem meter høyt sikkerhetsgjerde.

– Derfor tar vi utgangspunkt i at dette er utført av en person eller personer som har hatt til hensikt å skape frykt i den jødiske minoriteten i Trondheim, sier han.

SYNAGOGEN: Synagogen i Trondheim har et høyt gjerde rundt eiendommen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Grovt og alvorlig

VG skrev om Sophie Bodd Jenssen som var opprørt og lei seg over hærverket på den jødiske gravlunden i Trondheim forrige uke.

– Det som skjedde på gravlunden var trist, men det var ingen trussel mot liv og helse. Dette var et forsøk på å skade mennesker og det er grovt og svært alvorlig. Dette er et forsøk på å ramme og skremme den jødiske minoriteten, sier hun til VG i dag.

Rett ved fakkelen ble det funnet en pose med stoffet kalsiumklorid.

– Det stemmer at det ble funnet en slik pose, men vi kan foreløpig ikke bekrefte at den havnet der samtidig med fakkelen, sier styreleder John Arne Moen.

POSE MED PULVER: Denne posen med stoffet kalsium klorid ble funnet rett ved den utbrente fakkelen på taket i bakgården. Foto: Privat

Kan utvikle gass

Kalsiumklorid er et typisk grovsalt og brukes blant annet til fjerne is på fortau og trapper, ifølge Elisabeth Egholm Jacobsen, førsteamanuensis ved Institutt for kjemi ved NTNU til VG.

Hun forteller at dette saltet har et svært høyt kokepunkt, på 1900 grader og det må en svært kraftig brann til for at det skal brenne og utvikle gass

I tillegg er dette en liten mengde salt og en voldsom brann vil skape andre, vesentlig farligere gasser, enn dette vil, mener hun.

Read Entire Article