Færre bør gå studieforberedende

4 weeks ago 17



Publisert: 12.09.2024 23:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

For noen uker siden begynte mange elever rundt om i landet på videregående rundt, meg selv inkludert. I likhet med flere andre begynte jeg på studieforberedende. Det burde færre gjøre.

Vi trenger flere med yrkesfaglig kompetanse, særlig flere varme hender. Regjeringen anslår at Norge innen 2035 vil mangle 80.000 fagarbeidere.

Politikerne sier gjerne at det skal bli mer attraktivt å velge yrkesfag. Selvfølgelig skal det bli mer attraktivt å velge yrkesfag. Likevel endrer ikke det på at mange 16-åringer er usikre på hva de vil bli. Da er det enkelt å velge et studieforberedende program.

Det er likevel noen tiltak man burde innføre for å få flere inn på yrkesfag. Et tiltak er å dimensjonere antall plasser på de forskjellige linjene ut fra samfunnets faktiske behov. I tillegg burde elever på studieforberedende få mulighet til å ta et yrkesfaglig påbygg, på samme måte som elever på yrkesfag kan ta påbygg for å få generell studiekompetanse. Samfunnet vil ha godt av flere med nevenyttig kunnskap.

Karsten Gjesdal Bech
Oslo

Read Entire Article