Fabian Stang krevde svar om Utøya-penger. Morgenen etter slettet han Facebook-posten.

1 month ago 30



Den tidligere Oslo-ordføreren fra Høyre møter sterk motbør fra flere partifeller etter Facebook-innlegg om pengestøtte til Utøya. – Arbeiderpartiet har visst enerett til å mene noe om det, svarer han.

Fabian stang er i hardt vær etter en Facebook-post som omtaler 22. juli-terroren. Han sier Arbeiderpartiet har enerett på mene noe om det. Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten

Publisert: 06.03.2024 13:34 | Oppdatert: 06.03.2024 13:44

Kortversjonen

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) har nok en gang postet et Facebook-innlegg hvor han omtaler 22. juli, og nok en gang stormer det rundt ham – nettopp på grunn av dette.

Denne gangen tar Stang utgangspunkt i habilitetssakene mot flere politikere som ble rullet opp i fjor.

Tirsdag denne uken vedtok nemlig et samlet storting kritikk av Tonje Brenna og sterk kritikk av Erna Solberg.

Timer senere kommenterte Stang vedtaket i et Facebook-innlegg. Der skrev han at Erna Solberg er «dømt» for ikke å ha undersøkt sin manns investeringer og Tonje Brenna for å ha gitt penger til Utøya.

Stang skrev videre at Brenna må forklare hvorfor Utøya får penger fra WergelandsstiftelsenWergelandsstiftelsenDet Europeiske Wergelandsenteret er en stiftelse og et ressurssenter for utdanning for interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap, ifølge deres egne nettsider.. Kunnskapsdepartementet bevilger nemlig en pengesum til Wergelandsenteret, som deretter finansierer undervisningsopplegget på Utøya.

Stang stiller spørsmål ved om denne støtten er forholdsmessig:

«AUF ble rammet av grusom terror, men det må likevel være slik at alle ungdomsorganisasjonene får sin forholdsmessige del av bidrag fra staten. Er det noen som har turt å spørre om hva andre ungdomspartier har fått fra Wergelandsstiftelsen?»

Onsdag formiddag er Facebook-innlegget slettet.

Dette er statusen som tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) la ut på Facebook tirsdag kveld. Omtrent 12 timer senere var statusen slettet. Foto: Skjermdump fra Facebook.

AUF-lederen er nådeløs

Selv om Stang slettet Facebook-innlegget omtrent 12 timer senere, rakk debatten å ta av i kommentarfeltet og på X/Twitter.

AUFs leder Astrid Willa Hoem er blant dem som reagerer sterkt i en Twitter/X-tråd:

«Forholdsmessighet??? Er det forholdsmessig at Utøya, AUF, overlevende og etterlatte har bygget opp igjen Utøya uten en krone fra staten?»

– Det har hele tiden vært en uforholdsmessighet etter 22. juli, fortsetter hun på telefon til Aftenposten.

Hoem kaller fremstillingen fra Stang uriktig.

– Det er AUF som har presset på for å bygge opp igjen Utøya og for å få bygget minnesmerker. Det har vi gjort utelukkende med hjelp fra private midler.

AUF-leder og Utøya-overlevende Astrid Willa Hoem reagerer sterkt på Fabian Stangs Facebook-innlegg. Foto: Heiko Junge / NTB

X/Twitter-tråden fortsetter i åtte poster, og Hoem avslutter den slik:

«Ikke kom til oss å snakk om forholdsmessighet, Fabian Stang. Jeg tror ikke du forstår hvor lite forholdsmessighet det har vært for oss som ungdomsorganisasjon i alle årene etter 22. juli.»

Også flere av Stangs partifeller har gått ut mot ham i kommentarfeltet under posten, som nå er slettet. Tidligere Høyre-nestleder og statsråd Jan Tore Sanner skrev at Stang bommet grovt.

– Jeg er glad han har slettet innlegget sitt, skriver Sanner i en SMS til Aftenposten.

Hoem sier hun er takknemlig for støtten fra Sanner.

– Både han og Ola Svenneby (leder i Unge Høyre, journ.anm.) har gjort det. Det satte jeg pris på.

– Jeg trodde vi hadde kommet lenger

Når Aftenposten ringer Fabian Stang onsdag formiddag, forteller han at han ikke angrer på innlegget, men ønsker å forklare hvorfor han slettet det:

– Uansett hvor mye man presiserer at man har sympati og forståelse for hvor grusomt det var, så er det fortsatt veldig touchy. Arbeiderpartiet har visst enerett til å mene noe om det. Det må jeg respektere, så jeg måtte slette det. Men jeg trodde vi hadde kommet lenger.

Han sier han forsøkte å understreke hvor stor tragedie AUF har opplevd og samtidig stille spørsmål ved pengestøtte:

– Det må det være rom for. Det har vært forvirrende hva slags penger som overføres og hvem som får midler. Jeg ble overrasket over at pengene ble sendt via dette Wergelandsenteret. Da ser ikke vi vanlige mennesker hvordan pengene kommer frem, hevder han.

AUF-lederen sier derimot at det ikke er snakk om pengebidrag fra Wergelandsenteret. Hun sier det dreier seg om at senteret kjøper tjenester fra Utøya.

Fabian Stang var ordfører i Oslo frem til 2015. Siden har han engasjert seg i stort og smått, blant annet på Facebook. Foto: Stein Bjørge

– Ja, men de får i hvert fall overført en verdi, svarer Stang og fortsetter:

– Jeg mener det skal være sånn at dersom AUF skal få mer enn andre, så må det være en synlig post på budsjettet.

Read Entire Article