EUs ønske om norsk gass

2 weeks ago 14



Publisert: 08.10.2024 09:11

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Marius Menth Andersen i Offshore Norge påstår i sitt svar til Anne Karin Sæther i Norsk klimastiftelse at «EU jobber iherdig med å frigjøre seg fra russisk gass» og at «EU selv støtter videre leting på norsk sokkel».

EUs siste energi- og klimapakke (RePowerEU) legger opp til at EU skal fase ut all fossil energi, enten produsert hjemme eller importert fra Norge og andre land. Kommisjonens egen forskningsavdeling, kunnskapsmiljøer som Det Norske Veritas Pathway to Net Zero og Det internasjonale energibyrået har regnet på konsekvensene av EUs nylig vedtatte klimalover. Tallene viser at EU-landenes etterspørsel av gass vil falle med 30 til 60 prosent over de neste seks årene i forhold til i 2022, og hele 97 prosent lavere i 2050.

Ikke noe sted, hverken i EUs ministerråds konklusjoner om forholdet til Norge eller i avtalen om Grønn allianse for omstillingen til ren energi og industri, uttrykker EU ønske om at Norge fortsetter å lete etter nye felt.

Paal Frisvold

Kandidat til Oslo MDGs stortingsliste for 2025

Read Entire Article