Europa samler seg

1 month ago 51



USAs kursendring tvinger europeiske land til å samarbeide. Det pågår hektisk diplomatisk aktivitet i forkant av søndagens møte i London.

 Fride Sørensen / TV 2
HEKTISK: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har hatt løpende kontakt med sine europeiske kollegaer etter Trumps utskjelling av Zeleinskyj. Foto: Fride Sørensen / TV 2

Publisert 01.03.2025 16:26

Søndag starter en hektisk uke for europeiske ledere. Storbritannias statsminister Keir Starmer har kalt inn til til et toppmøte om Ukraina i London.

Spliden mellom USA og Europa tvinger frem et sterkere europeisk samarbeid sier NUPI forsker Marianne Riddervold til TV 2.

– Vi ser at Europa samler seg nå. Hendelsen i Det hvite hus og USAs stemmegivning for Russland og mot Europa i FN tidligere i uken har synliggjort at vi har helt forskjellig syn.

 Goran Jorganovich / TV 2
SAMARBEID: Marianne Riddervold, NUPI forsker og professor i internasjonal politikk ved ARENA (UiO), sier at Europa samler seg i støtten til Ukraina. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Støre til London

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som landet i London lørdag ettermiddag skal delta på London-møtet. Det skal også statsminister Jonas Gahr Støre. Riddervold tror EU vil få en mer fremtredende rolle enn tidligere.

– Alt handler i grunn om penger. Og der kan EU spille en rolle. For finansieringen må gå gjennom EUs regelverk. Dermed vil også en EU-utvidelse mot Ukraina være en del av disse diskusjonene. Det vil også være en måte å gi sikkerhetsgarantier på.

Sikkerhetsgarantier 

Møtet fortsetter mandag. Senere i uken blir det et nytt EU-toppmøte i München. Også der skal lederne diskutere videre militær støtte til Ukraina, og hva slags sikkerhetsgarantier europeerne kan bidra med.

Målet for alle er å sikre at Russland ikke angriper Ukraina på nytt etter en eventuell fredsavtale, sier Riddervold.

 Javad Parsa / NTB
TOPPMØTE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal begge delta på det europeiske toppmøtet i London. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa

– Det er en utfordring for Europa å gi sikkerhetsgarantier uten USA. Vi har noen hull i forsvaret vårt der vi i dag er helt avhengige av USA. Så det må det jobbes med. Og så må Europa styrke koordineringen. 

Hektisk diplomati

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) bekrefter at det pågår intens diplomatisk aktivitet blant europeiske ledere i forkant av morgendagens møte. 

Selv har han vært i kontakt med en rekke kollegaer etter at USAs president Donald Trump skjelte ut Voldomyr Zelenskyj fredag kveld.

 – Jeg har vært i nær kontakt med mine europeiske kollegaer, også min ukrainske kollega, i går kveld og i dag. Vi er alle enige om at vi må gjøre mer for å styrke Ukrainas og vårt eget forsvar, sier han til TV 2 lørdag.

Barth Eide poengterer at det er et stort diplomatisk fokus og enighet om at dette er en skjebnetid for hele Europa.

– Det har vi snakket mye om og jeg har formidlet vårt syn til den ukrainske ledelsen.

Kommer pakker

Marianne Riddervold sier det europeiske samarbeidet nå gjør store skritt fremover. Med unntak av Ungarn har resten av EU samlet seg i et felles syn.

Hun tror at utfallet av de kommende møtene er store støttepakker til Ukraina.

– Vi må ikke glemme at Europa har store ressurser. Jeg tror det kommer til å komme pakker nå. Og det kommer til å komme nye initiativer nå. Som nevnt kan det bli snakk om en gradvis utvidelse av EU.

Read Entire Article