Frykter mer vold etter drapet: – Tett på for å hindre eskalering

3 hours ago 4



Fremdeles holder Oslo-politiet mange muligheter åpne når det kommer til bakgrunnen for drapet.

Hovedteorien er likevel at konflikter mellom kriminelle miljøer på Oslos østkant står sentralt i saken, får TV 2 opplyst.

Av erfaring vet politiet at alvorlige voldshandlinger i disse miljøene ofte fører til nye og minst like alvorlige voldshandlinger.

– Vi er tett på for å hindre en eskalering og for at ingen skal tenke at de skal hevne noe. Det er politiet som etterforsker saken og som skal komme til bunns i hva som har skjedd og hvorfor, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til TV 2.

Nekter straffskyld

Søndag ettermiddag ble forvaringsdømte Stig Millehaugen (55) pågrepet i Horten og siktet for drapet på Metkel Betew.

 Kristoffer Søvik / TV 2
BESLAG: Sent søndag kveld bar politiets krimteknikere med seg en rekke beslag ut av boligen der Stig Millehaugen ble pågrepet. Foto: Kristoffer Søvik / TV 2

Til VG sier Millehaugsens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, at han nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Millehaugen ønsker foreløpig ikke å la seg avhøre som siktet i saken, opplyser Metlid til TV 2 søndag kveld.

Nokas-dømte Betew ble funnet drept i et skogholt på Oppsal i Oslo sent skjærtorsdag, etter at flere naboer hadde hørt skyting i området.

TV 2 er kjent med at Betew både var skutt og påført knivskader.

I tre dager etterforsket Oslo-politiet saken uten noen mistenkte. Allerede fredag var Millehaugen blant dem politiet avhørte som vitner i saken.

Slik TV 2 forstår det, skjedde avhøret etter oppsøkende virksomhet fra politiet, og på en privat adresse. Millehaugen har altså ikke vært tilbake i Berg fengsel, som han hadde permisjon fra da Betew ble drept.

TV 2 har stilt Kriminalomsorgen flere spørsmål knyttet til Millehaugens permisjon, men de har foreløpig ikke svart.

Rømte i 2022

Millehaugen er en av Norges mest kjente forbrytere. Med unntak av permisjoner har han sammenhengende sittet i fengsel siden 1989.

Allerede på 1980-tallet var han en del av den beryktede Tveita-gjengen i Oslo. I 1992 rømte han fra soning, og i forbindelse med rømningen drepte han fengselsbetjent Jon Arild Martinsen.

 Ole Berg-Rusten / NTB
I RETTEN: I august 2023 ba Stig Millehaugen (55) om prøveløslatelse fra forvaring. Tingretten sa ja, men lagmannsretten sa senere nei. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

For dette fikk Millehaugen 17 år i fengsel. Han var på overgangsbolig, altså i en utfasing til samfunnet, da han i 2009 drepte Young Guns-toppen Mohammed «Jeddi» Javed og ble dømt  til 21 års forvaring.

Denne straffen har han siden sonet. Millehaugen skapte likevel store overskrifter da han sommeren 2022 fikk permisjon fra Trondheim fengsel og ikke returnerte. I stedet satte han seg på et fly til Oslo, og det ble slått riksalarm.

 Politiet
STAKK AV: Her forlater Stig Millehaugen Trondheim fengsel for en kort permisjon. Senere på kvelden sendte politiet bildet til alle landets medier i et forsøk på å få pågrepet ham. Foto: Politiet

Seks dager senere ble Millehaugen pågrepet i Østmarka og gjeninnsatt på soning.

Etter råd fra advokat Furuholmen ønsker han ikke å la seg avhøre om den nyeste drapssiktelsen, som han nekter straffskyld for.

Har fulgt med på Betew

Også Metkel Betew er godt kjent for norsk politi. Helt siden han ble løslatt i fjor sommer, har politiet fulgt med på ham.

Ifølge TV 2s opplysninger har han hatt kontakt med personer det kriminelle miljøet på Mortensrud, som av politiet anses som et av de mest organiserte og aktive miljøene i Oslo.

Blant dem som han har møtt, er personer som politiet anser som toneangivende i Mortensrud-miljøet. 

TV 2 er ikke kjent med formålet med møtene, hvor hyppige de har vært og hvor lenge de har vart.

Personer fra miljøet er kalt inn til avhør i drapsetterforskningen. Noen har forklart seg, mens andre har nektet å svare på spørsmål, får TV 2 opplyst.

Betew er mest kjent for å ha deltatt i Nokas-ranet 5. april 2004. 

 Lise Åserud / NTB
DØMT: Advokat Marius Dietrichson forsvarte Metkel Betew da han i 2006 ble dømt for Nokas-ranet. Foto: Lise Åserud / NTB

Da fikk ranslaget under ledelse av David Toska med seg 57,4 millioner fra tellesentralen på Domkirkeplassen i Stavanger.

Politimannen Arne Sigve Klungland (53) ble skutt og drept i en voldsom skuddveksling mellom politiet og ranerne. Mesteparten av ransutbyttet er aldri funnet.

Read Entire Article