Et stikk i hver arm var planen. Men slik blir det ikke.

4 weeks ago 12



Oslo kommunes plan for å få flere i risikogruppen til å vaksinere seg, kan ryke før den er i gang.

I år anbefaler FHI for første gang å ta koronavaksine, influensavaksinen og pneumokokkvaksinen (mot lungebetennelse) samtidig for personer over 65 år. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Anine Hallgren

Publisert: 13.09.2024 12:35 | Oppdatert: 13.09.2024 13:10

Kortversjonen

– Min visjon var et stikk i hver arm, én med korona og én med influensa.

Helsebyråd i Oslo kommune Saliba Andreas Korkunc (H) hadde en vaksineplan for kommende sesong.

Han hadde innsett at vaksinesenteret i Oslo ikke var nok for å få vaksinert alle i risikogruppene. Der var det uansett kø og stor pågang i fjor. Derfor kom ideen om å få fastlegene til å hjelpe til med å få vaksinert de 105.000 innbyggerne i risikogruppen. 105.000 innbyggerne i risikogruppen. Det er cirka 95 000 som er 65 år+ i Oslo, og om lag 10 000 i risikogruppene under 65 år.

– Vi har godt over 500 fastleger i Oslo, som kan bidra. Da bestiller man en time og får begge vaksinene på samme tid. En ny og innovativ måte å gjøre det på. Og håpet var at det ville bli enklere for innbyggerne, og at flere ville vaksinere seg, sier Korkunc.

Alt var nesten klart til utrulling. Men 30. juni stakk Helsedepartementet kjepper i hjulene.

Helsebyråd i Oslo Saliba Andreas Korkunc (H) mener Helsedepartementet må gjeninnføre forskrifter om vaksinasjon. Foto: Ronja Sagstuen Larsen

– Det haster

ForskriftenForskriftenForskrifter inneholder konkrete regler om rettigheter og plikter. Forskriften om koronavaksinasjon ble vedtatt under pandemien. Paragrafene 6a-c i vaksinasjonsforskriften ble opphevet 30. juni 2024. som gjorde det mulig å pålegge fastlegene å utføre vaksineringen, ble nemlig fjernet. I tillegg ble en taksten takstTaksten for fastlegenes koronavaksinering: 220 kroner på dagtid, og 286 kroner på kveldstid. som fastlegene skulle få for innsatsen, fjernet. Dette var en takst som HelfoHelfoEtat under Helsedirektoratet som blant annet håndterer refusjoner fra fastleger. administrerte og som Oslo kommune skulle dekke.

22 millioner kroner var satt av til vaksinering. Men uten takst og mulighet til å pålegge fastlegene å samarbeide, går det nå mot «Plan B».

Der må kommunen forhandle med hver enkelt fastlege og bruke den kapasiteten som er hos vaksinesenteret i dag.

– Det blir mye plunder og heft for hver enkelt. Og det handler ikke om behov for penger fra staten. Oslo kommune skal betale. Men det blir enormt mye byråkrati hvis vi ikke har den muligheten med takst. Og så haster det, da. Influensasesongen nærmer seg, sier helsebyråden.

– Så da går planen i vasken?

– Ja, den vil potensielt gå i vasken. Dessverre. Så det er klart at vi synes det er en litt spesiell måte å jobbe på fra statens side. All den tid de ønsker at kommunene faktisk vaksinerer mot korona.

Ber om snuoperasjon

Helsebyråden i Oslo har nå skrevet brev til helseminister Jan Christian Vestre (Ap) for å få ham til å snu.

– Jeg lar tvilen komme helseministeren til gode. Derfor kaller jeg dette et arbeidsuhell. Og så håper jeg at han raskt kan snu. Fordi hver dag teller. Og vi håper å kunne gå for en plan A som vil være definitivt best for Oslos innbyggere, sier Korkunc.

Aftenposten kontaktet Helse- og omsorgsdepartementet tirsdag denne uken. Vi spurte hvorfor de fjernet forskrift og takst. Og om de vil snu i saken.

Departementet har ikke besvart vår henvendelse.

Read Entire Article