Espen Barth Eide om Israels angrep på Iran: – Det kunne ha vært verre

11 hours ago 3



Israel gikk i natt til hevnangrep mot Iran etter det iranske angrepet på Israel 1. oktober. Det ble meldt om kraftige eksplosjoner i og rundt Teheran.

– Da skal jeg si noe jeg sjelden sier om krigen i Midtøsten: Det kunne ha vært verre, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Han sier at det lå i kortene at Israel kom til å slå tilbake etter Irans angrep på Israel.

– Dette har vi ventet på. Så har USA og en rekke andre land prøvd å overbevise Israel om at det bør være en begrenset respons sier utenriksministeren.

Dette bildet som er verifisert av NRK viser Sør-Teheran etter angrepet.

NRK har verifisert dette bildet fra sør i Teheran. Bildet er hentet fra Telegram.

Foto: TELEGRAM

Venter ikke svar fra Iran

Iran sier de vil svare på angrepet, men Eide er ikke overbevist om at det vil skje.

– Basert på det vi vet nå, ser dette ut til å være et angrep mot militære mål, ikke mot atomanlegg eller oljeanlegg, men mot rakettbatterier og rakettproduksjonsanlegg. Da er det tenkelig at Iran vil avstå fra ytterligere respons, sier han.

Det begrensede angrepet gjør at utenriksministeren tror at dette kan være slutten på akkurat denne voldsspiralen.

– Hele denne gjengjeldelsesspiralen skulle vi gjerne vært foruten. Det er nesten umulig å si hvem som begynte, sier Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide mener det israelske angrepet på Iran i natt kunne ha vært verre.

Palestina og Gaza

Utenriksministeren viser til at det har vært angrep frem og tilbake i ulike former, både indirekte med stedfortredere, men også direkte utveksling av blant annet raketter mellom de to landene.

– Så jeg vil si at dette vil være en svært god anledning for Iran å si at nå slutter vi med akkurat det, sier utenriksministeren.

Samtidig fortsetter krigen i Palestina og Gaza med full styrke.

– Akkurat nå er det en fryktelig dramatisk situasjon, for eksempel i Nord-Gaza, hvor det er omfattende militære angrep og omtrent ingen nødhjelp som kommer inn. Så vi bør ikke glemme at det er der det er mest dramatisk nå, sier Eide.

Han viser til at i Midtøsten henger alt sammen med alt, og ikke minst med «det uløste hovedspørsmålet»: At det aldri ble en palestinsk stat.

– Man har aldri funnet en nøkkel til en slags endelig fredsslutning mellom Israel og flere av landene rundt. Derfor er det så viktig at man nå kommer ut av dette voldshelvetet som vi har sett nå så lenge, og over i en politisk prosess.

– Det er der Norge ønsker å bidra fremover, sier Eide.

– Puster lettet ut

Eide tror amerikanerne er glade for at det israelske angrepet ikke ble verre enn det ble.

– Man skal ikke overvurdere hvor mye internasjonale spørsmål kan endre utfallet på et valg som nå er under to uker unna, men jeg er ganske sikker på at både president Biden og visepresident Kamala Harris puster lettet ut. Over at det ikke ble enda mer dramatisk, sier utenriksministeren.

IDF talsperson Daniel Habari om Israels angrep mot Iran.

Han utdyper at Israel-Palestina-konflikten er dypt splittende i USA, spesielt for Det demokratiske partiet.

– De har sterke pro-israelske, men også stadig sterkere pro-palestinske miljøer i egen organisasjon. Dette har vært en vanskelig balansegang for dem, sier Eide.

Også Storbritannias statsminister har reagert på det israelske angrepet på Iran.

– Jeg er klar over at Israel har rettigheter til å forsvare seg selv mot iransk aggresjon. Vi må unngå at det skal eskalere regionalt og jeg oppfordrer alle sider å vise styrke. Iran bør ikke svare, sier Keir Starmer

Han legger til at den britiske regjeringen vil fortsette å jobbe med allierte for å trappe ned situasjonen i regionen.

.

Storbritannias statsminister Keir Starmer

Storbritannias statsminister Keir Starmer sier den britiske regjeringen vil fortsette å jobbe med allierte for at det skal bli en nedtrapping av situasjonen i Midtøsten.

Foto: Stefan Rousseau / Reuters

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 26.10.2024, kl. 08.54 Oppdatert 26.10.2024, kl. 15.00

Read Entire Article