Er ikke servicejobbene gode nok?

6 days ago 3



– Det aller viktigste vi kan gjøre for å ruste Norge for fremtiden, er å få flere i jobb og færre på trygd, sa statsminister Jonas Gahr Støre nylig. Service- og handelsbedriftene har jobbene – og ønsker å fylle dem. Hvordan kan det da ha seg at ikke flere mennesker er i arbeid – er ikke jobbene som næringen tilbyr gode nok for innbyggerne i Agder?

Det er et paradoks at 111.000 unge i alderen 20-29 år i Norge står utenfor arbeidslivet, samtidig som det er mange ledige jobber, særlig innenfor service- og handelsnæringen, skriver innesenderne. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lav yrkesdeltakelse har over tid vært et betydelig strukturelt problem i Agder. Sammen med Telemark og Østfold utgjør Agder de tre svakeste fylkene i kategorien «arbeidsmarked» i den ferske utgaven av NHOs kommune-NM. Altfor mange står utenfor arbeidslivet, samtidig som service- og handelsnæringen i Agder har jobber å tilby. Dessverre er det slik at mange av yrkene innenfor denne sektoren mangler nødvendig anerkjennelse.

Mange av bedriftene innenfor service- og handelsnæringene er opptatt av å skape langsiktighet i arbeidsforholdet og jobber dedikert med å skape tilhørighet, felleskap og sikre mangfold.

En rapport fra Oxford Research (2023) på oppdrag fra NHO, viser i tillegg at norske bedrifter bruker 11,5 milliarder på intern opplæring. Dette er for eksempel kurs, sertifiseringer og fagbrev. Service- og handelsnæringen sikrer med andre ord ansatte både opplæring og intern karrierebygging. Det fortjener ros!

Paradokset i arbeidsmarkedet 

Det er et paradoks at 111.000 unge i alderen 20-29 år i Norge står utenfor arbeidslivet, samtidig som det er mange ledige jobber, særlig innenfor service- og handelsnæringen.

I Agder alene var det i august registrert 3351 personer uten arbeid (NAV), og fylket har en av landets høyeste andeler av unge som opplever utenforskap (NAV). Den største økningen blant arbeidssøkere kommer fra dem uten yrkeserfaring, hvor de største gruppene er personer med kun grunnskole eller videregående skole.

Samtidig ble det i Agder utlyst 1252 ledige stillinger i august, hvorav 168 innen butikk- og salgsarbeid. Totalt har det i 2024 blitt lyst ut 1850 stillinger innen butikk- og salgsarbeid og 1431 innen serviceyrker, som for eksempel renhold (NAV). En jobb i service- og handelsnæringen kan være en viktig inngangsport til arbeidslivet, som gir økonomisk selvstendighet og sosial integrering.

Deltid bedre enn nulltid

Vi er glade for at regjeringen har lagt frem konkrete tiltak for å få flere unge ut i arbeid og færre på trygd. Og ja – mye kan løses gjennom offentlige programmer og garantier slik regjeringen presenterer. Arbeidsminister Tonje Brenna skal ha skryt for å anerkjenne at heltid ikke er for alle, og at deltid faktisk kan være bedre. Deltid er uansett bedre enn nulltid.

Arbeid er veien til både enkeltindividers livskvalitet og samfunnets bærekraft.

I service- og handelsbedriftene er det mange som jobber deltid. Ingen på arbeidsplassen stusser over det. Å begynne reisen tilbake til arbeidslivet i en bedrift hvor det er vanlig å jobbe deltid, kan senke terskelen for å komme tilbake i arbeidslivet for mange.

Bemanningsbransjen viktig

Vi må også erkjenne at nettverk er nyttig for å komme seg inn på arbeidsmarkedet. De som står utenfor arbeidsmarkedet, mangler ofte dette nettverket. Bemanningsbransjen er en viktig inngangsport til jobb, kanskje spesielt for dem som ikke har et slikt nettverk. Bemanningsbransjen ansetter årlig rundt 70.000 mennesker – i faste stillinger! Av disse er 61 prosent under 34 år. 40 prosent av de som ansettes via bemanningsforetak får jobb hos kunden (innleiebedriften) etterpå, fordi de erfarer at disse menneskene duger i jobbene sine. Den viktige rollen bemanningsbransjen spiller for å få flere inn i arbeidslivet, burde blitt anerkjent også regjeringen og arbeidsminister Tonje Brenna.

Samtidig ser vi at rundt 30.000 av de 685.000 menneskene i yrkesaktiv alder (20-66 år) og som står uten arbeid i dag, er ukrainske flyktninger. En rapport fra IMDI (2023) viser at nettopp nettverk er det mange av dem savner for å få seg jobb. Det kan bemanningsbransjen hjelpe dem med. Hvis statsråden mener at arbeidsgivere har et stort ansvar i å inkludere fra utenforskap, så er det underlig at regjeringen har stengt døren til midlertidige jobber gjennom bemanningsbransjen. Virkeligheten blir da at jobbsøkere ofte tar midlertidige jobber og står helt alene etter at oppdraget er over.

Arbeid er veien til både enkeltindividers livskvalitet og samfunnets bærekraft. Myndigheter, næringsliv, og sivilsamfunn må få jobbe sammen for å sikre at jobber og jobbsøkere finner hverandre. Tjenestenæringene ønsker å ansette unge og de som står utenfor, og har lang erfaring med å få det til.  En jobb der du får være til nytte er en god jobb.

Read Entire Article