Er du lei alle fluene? Her får du tips om hvordan du blir kvitt dem.

1 month ago 43



De summer halvslappe omkring og føles som om de er overalt. Er det flere fluer enn vanlig for tiden? Vi har spurt to eksperter.

En del fluer, som husfluen og loftsfluen, liker å overvintre innendørs. De finner seg sprekker rundt vinduer eller dører og sover seg gjennom vinteren. Foto: Borgen, Ørn / Aftenposten

Publisert: 31.08.2024 08:00

Ukens tips: Har du fått fluer inn og er lei av å jakte på dem? Vi har fått råd om hvordan du kan bli kvitt dem.

Ekspertene: Mari Steinert, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI) og skadedyrkontrollør Glen Hovdal i Skadedyrkontroll1.

1. Hva slags fluer er det vi får i hus nå?

– Det finnes svært mange ulike arter av fluer, og flere av dem kan plutselig dukke opp i hjemmet. Men det er tre fluetyper vi ser mye av, ifølge Mari Steinert:

  • Husfluer = må overvintre innendørs. Liker seg helst der det er bondegårder og husdyrhold. Den oppsøker de fleste typer mat og drikke, spytter på det og suger i seg næringen.
  • Spyfluer = tiltrekkes av råtten og bedervet mat, kadaver og avføring. Den flyr gjerne fra urene miljøer ute til rene miljøer innendørs, og kan finne mat på kjøkkenbenken. Den kan legge egg i ferske kjøtt- og fiskevarer. Det er ikke ønskelig, da det i verste fall kan spre smitte.
  • Loftsfluer = tilhører spyfluefamilien, men ligner mest på husfluen. De er svarte og grå, og gjerne store. Den lever egentlig i naturen og formerer seg der, men liker å overvintre innendørs. Loftsfluen gjør ikke skade som f.eks. spyfluen kan, men kan være plagsomme.

2. Hva slags funksjon har fluene?

– Fluer er nedbrytere og er gode å ha ute i hagen. De går på råtten frukt og annet avfall, og bearbeider det og får ryddet unna. Spyfluer gjør en viktig jobb med å spise kadaver og lignende, som ville ligget og luktet ellers. Dessuten er fluer bra mat for andre insekter og dyr, sier Steinert.

– Nå flyr de halvsløve rundt i hjemmene til folk i det ganske land. Hvorfor er de så sløve?

– Fluer er sensitive for temperatur på denne tiden, og de blir litt trege når de kommer utenfra fra 10–12 grader og inn. Da tar det litt tid før de våkner ordentlig til liv, sier Glen Hovdal.

3. Er det flere fluer på denne tiden enn ellers?

– Når sommeren er på hell, har gjerne fluene formert seg og blitt mange, og de kommer inn for å finne seg steder å overvintre. Men det er vanskelig å svare på om det er ekstra mange fluer hjemme hos noen i år. Det er som regel slik med insekter at det er store forskjeller lokalt, så det har vi ingen statistikk på, sier Steinert.

Hos Skadedyrkontroll1 i Arendal har de fått flere telefoner enn vanlig om den «vanlige» fluen.

– De fleste som ringer oss om fluer, vil ha tips til hvordan de skal bli kvitt dem. Og da har vi noen generelle råd, sier Hovdal i Skadedyrkontroll1.

4. Hvordan bli kvitt dem?

Hovdals råd for å få bukt med fluene:

  • God søppelhåndtering og rengjør ofte.
  • Lukk dører og vinduer. Eventuelt ha insektgitter foran vinduer og luftelukter etc.
  • Kontrollere utvendig områder etter avføring etter dyr og nedfallsfrukt, og fjerne dette.
  • Fluer misliker lukten av visse naturlige oljer som lavendelolje, eukalyptusolje og sitronella. Sett ut duftposer eller spray med en av oljene.

– Kan en bruke insektspray en får kjøpt på butikker og nettsteder?

– Vi anbefaler ikke bruk av kjemikalier og gift for å fjerne fluer. Ikke spray på noen få fluer innendørs, det er svært dårlig for inneklimaet og kan være skadelig for barn, folk med astma og eldre med nedsatt immunforsvar. En spray kan fungere på en stor klase med loftsfluer på et loft, men ikke ellers, sier Hovdal.

Synes du at det er flere fluer innendørs enn før?

Camilla Flaatten

Camilla Flaatten

Synes du at det er flere fluer innendørs enn før?

Read Entire Article