Er du en romantiker som tror Tinder vil hjelpe deg med å finne en partner? Jeg skulle ønske du har rett.

1 month ago 28



Det er en konflikt mellom Tinders misjon og kommersielle interesser, skriver artikkelforfatteren. Bildet er en illustrasjon. Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB

Få ting er sterkere enn menneskers seksualdrift. Når den utnyttes av amerikansk kapitalisme og algoritmer, snakker vi om en vinneroppskrift.

Publisert: 05.03.2024 20:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Debatten om et «tinderfisert» samfunn har rast den siste tiden, og jeg mener det er et viktig element som ennå ikke er diskutert, nemlig hovedaktøren og opphavet til uttrykket: Tinder.

Tilsmusses av penger

Tinder står overfor et stort paradoks: Dersom appen oppfyller sitt formål, som er å hjelpe brukerne å finne en partner, så blir appen slettet. Dette høres ut som en romantisk og vakker misjon, men som alltid skal kjærlighetssfæren tilsmusses av økonomiske interesser. Tinder har selvfølgelig ikke noe ønske om å bli slettet. De tjener ikke penger på at du sletter appen, men tvert imot på at du bruker den så mye som mulig.

Og dette spekulerer de i. Når du bruker appen, ser du enten på reklamer, eller kjøper et av abonnementene – som Tinder Gold. Med andre ord oppstår det en konflikt mellom Tinders misjon og Tinders kommersielle interesser. Og hvem tror du vinner denne kampen? Spoiler: De kommersielle interessene vil alltid komme seirende ut.

«Peter Pan-syndromet»

Hvis vi tar utgangspunkt i at «20 prosent av mennene får 80 prosent av damene», og at den store tilgangen til partnere leder til at mennene får det såkalte «Peter Pan-syndromet», som ifølge antropologen Marcia Inhorn betyr at de vegrer seg for å gå inn i langsiktige forhold, så er dette på alle måter en god ting for Tinder. Tinders kommersielle interesser, vel å merke.

Dette fører til en situasjon der de 20 prosent dominerende mennene fortsetter å bruke Tinder for å finne sin neste erobring, mens 80 prosent av damene fortsetter å bruke Tinder for å finne sin neste «20-prosentmann». Og på toppen av dette har vi de 80 prosent resterende mennene som desperat forsøker å få en match. Med andre ord minsker Tinders brukermasse minimalt, og reklameinntektene strømmer inn.

Få ting er sterkere enn menneskers seksualdrift, og når den kan utnyttes av amerikansk kapitalisme og algoritmer, snakker vi om en vinneroppskrift. En vinneroppskrift for kapitalistene. Men ikke bekymre dere, 80-prosentene, Tinder har tenkt på dere også.

Kræsjkurs i Tinder

Tinder er fullstendig klar over de 80 prosentene av menn som får liten eller ingen oppmerksomhet av damene. For uinnvidde kommer det her et lite kræsjkurs i hvordan denne mye omtalte datingappen fungerer:

Du får opp én profil av en dame om gangen og kan sveipe henne til høyre eller venstre. Om du sveiper henne til høyre, har du «likt» henne, og dersom du er så heldig at hun også sveiper deg til høyre, får dere en «match» og kan begynne å chatte med hverandre. Dersom hun sveiper deg til venstre, som betyr at hun ikke liker deg, vil du aldri få vite om det.

Som en fun fact kan jeg legge til at kvinner sveiper til høyre på ca. 5 prosent av mennene de får opp, mens menn sveiper ca. 53 prosent til høyre.

Men tilbake til 80-prosentene: I midten av Tinder-skjermen ser du en liten gullstjerne med et tall. Tallet forteller hvor mange som har likt deg, men som du ikke ennå har likt. I mitt tilfelle er det 36 kvinner. Som et eksperiment sveipet jeg alle profilene jeg fikk opp, til høyre i tre dager.

Sitrer i spenning

Tinder har lagt inn en begrensning på hvor mange likes man kan gi hver dag, og da jeg hadde brukt opp alle mine likes tre dager på rad, satt jeg igjen med den nette sum av null (!) nye matcher. Dette til tross for at det beviselig er 36 kvinner der ute som har likt meg, og som sitrer i spenning og venter på at jeg skal sveipe til høyre når jeg ser profilen deres.

Det finnes heldigvis en løsning: For 189 kroner i uken kan jeg få se alle som har likt profilen min og deretter velge og vrake blant dem. Og ikke bare det, men jeg får et ubegrenset antall likes jeg kan bruke til å sveipe så lenge jeg beholder abonnementet.

Om du tror det er tilfeldig at Tinders algoritme ikke viser meg noen av disse 36 kvinnene som allerede har likt meg, er du naiv. Eller kanskje er du bare en romantiker som ønsker å tro at Tinders misjon om å hjelpe deg å finne en partner, trumfer de økonomiske interessene deres. Uansett hvilken av gruppene du tilhører, så skulle jeg ønske du hadde rett.

Read Entire Article