Er dette en måte å invitere til dialog på, Abid Raja?

1 month ago 10



Mitt mål er at vi skal forstå hva som skjer akkurat nå, midt blant oss, i Oslo, i Norge, i Europa. For at vi skal skjønne, for at vi skal våkne, skrev Abid Raja i sin kronikk. Foto: Stig B. Hansen

Er toleranse rett medisin? spør Raja. Det er i seg selv et merkelig spørsmål.

Publisert: 28.08.2024 18:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Forfatter og Venstre-politiker Abid Raja er bekymret for integreringen og reiser en del relevante spørsmål. Integrering er en toveisprosess hvor både majoriteten og minoritetene har et ansvar. Raja sier lite om majoriteten, men kritiserer etniske minoriteter og islam. Måten han ordlegger seg på, gir et inntrykk av at han snakker på vegne av majoriteten og til minoriteter.

Jeg er enig i at Oslo-skoler ideelt sett bør ha elever med ulik bakgrunn, men Raja er kjempebekymret for at enkelte skoler har 75 prosent elever med minoritetsbakgrunn. Det er et avvik, man må gjøre noe! Men hva med skoler som har 75 prosent elever med norsk bakgrunn? Er det normalt for Raja?

Integrering forutsetter dialog basert på gjensidig respekt. Raja prøver å skremme nordmenn ved å skrive om parallelle samfunn og hvor mange muslimer det vil være i Norge om 50 år. I sin kronikk nærmest truer han etniske minoriteter med konsekvenser hvis de ikke blir integrert.

Er det en måte å invitere til dialog på? Er det slik vi kan få til en felles forståelse, slik han tar til orde for?

Krever innsats

Er toleranse rett medisin? spør Raja. Det er i seg selv et merkelig spørsmål. Kan vi få til en vellykket integrering uten å ha toleranse for hverandres verdier og perspektiver? Det er mulig at vi har behov for flere medisiner for å få til en reell integrering, men toleranse er etter min oppfatning et nøkkelord i denne sammenhengen.

Han spør om det vil gå seg til av seg selv. Nei, det krever innsats fra begge sider.

Etniske minoriteter kan ikke fortsette å leve slik de levde på landsbygden i sitt hjemland for mer enn 50 år siden. Alle kulturer utvikler seg i møte med andre.

Vi som har minoritetsbakgrunn, har mye å lære av det norske samfunnet. På den annen side bør det skje noe med oppvekstvilkårene. Vi vet at flere barn og familier med innvandrerbakgrunn lever under fattigdomsgrensen enn etniske nordmenn.

Vi vet at mange unge med minoritetsbakgrunn opplever å bli diskriminert eller ikke å bli inkludert i samfunnet. Vi vet at minoritetsbakgrunn er en risikofaktor for å utvikle psykiske lidelser. Det er synd at Raja ikke skriver noe om det. Eller er ikke det så viktig?

Han har endret seg

Raja er stortingsrepresentant for Venstre. Et parti som har eller har hatt maktposisjoner i Norge både på lokalt og nasjonalt nivå. Hva vil Raja og Venstre gjøre for å fremme en vellykket integrering?

På ett punkt er jeg helt enig med Abid Raja. Han har endret seg. Jeg husker ham fra 1990-tallet. Han sto på barrikadene og forsvarte etniske minoriteters rettigheter. I dag argumenterer han på samme måte som blant andre innvandringsskeptikere i Fremskrittspartiet og den islamfiendtlige organisasjonen Human Rights Service.

Athar Ali er leder for Norsk Innvandringsforum og tidligere bystyrerepresentant og vararepresentant på Stortinget (Rødt).

Read Entire Article