Er all strømbruk like god?

2 days ago 7



Jeg viser til lederartikkel 3. oktober, og innlegg fra Høye Høyesen og Trond Backer, om bystyrevedtak i Lillesand. Jeg er ikke medlem av bystyret og har ikke vært med på vedtaket, men bor i Lillesand.

Foto: Kristin Ellefsen

Kunnskap er ikke skadelig. Men et av kjennetegnene på god ledelse er at man vet når man har nok kunnskap. Å vente med en avgjørelse til man har skaffet seg enda mer kunnskap enn det, er lite fornuftig.

For meg er det forunderlig at det argumenteres så sterkt for at det mangler kunnskap – at konsekvensutredningen er nødvendig. Det må bety at man mener at prosjektet nå bedømmes positivt for klima og samfunn, men det må utredes mer for at man skal finne ut om det er litt eller mye skadelig for natur m.m., og at det da kanskje faller ut på den negative siden totalt sett.

Etter min vurdering har vi nå kunnskap nok til å si at Greenstat ved Brønningsmyr ikke er et godt prosjekt. Ikke på grunn av vindturbinene, men fordi det vil sløse med kraft. Det vil bruke mer kraft enn det lager, ergo er det negativt for kraftbalanse og kraftpriser. Det er en nytteside ved bruken av all kraften, men på en lite effektiv måte. På samme vis som at man ikke varmer opp et hus med bare strøm når man kan bruke varmepumpe, bruker man ikke hydrogen når batteri duger. Samme mengde elkraft inn i transport gir tre ganger så mye elektrifisering med batteri som via hydrogen. Eller: man kan generere en tredel så mye energi og komme like langt i elektrifiseringen.

Det argumenteres av og til med at overskuddskraft fra vind og sol vil komme i så store mengder at tapet i hydrogenprosessen ikke betyr noe. Kanskje muligens blir det sånn en gang noen steder, men dette prosjektet er i alle fall ikke i den situasjonen. Man vil jo bruke kjøpestrøm når turbinene står, da står ganske sikkert også mange andre turbiner. Det blir det motsatte av overskuddsstrøm.

Det er illustrerende at det akkurat nå er et rent batteriladeprosjekt for tungtrafikk på gang rett i nærheten. Det er bra. Om valget står mellom to prosjekter der det ene både gir mindre skade og mer nytte enn det andre, er det vel ikke tvil om hva som skal foretrekkes?

Men en krysning hadde gjort seg. Lokale vindturbiner (og solceller) kunne ha bidratt i batteriladingen, og levert til nettet når det var noe å gå på. For å være helt tydelig: det er omveien om hydrogen til veitransport som gjør Greenstat-prosjektet dårlig.

Er det grønne skiftet satt på pause i Lillesand?

Reagerer på uttalelse etter vindkraft-nei: – Upassende!

Fakta er ikke farlig

Lite næringsvennlig fra Høyre

Read Entire Article