Boliginnbrudd, tyveri og blotting – det er noen av oppdragene politiet ikke rykket ut på i fjor.
Publisert: 13.02.2025 11:00 | Oppdatert: 13.02.2025 11:19
Kortversjonen
- Kriminaliteten i Oslo politidistrikt går litt ned, men likevel er politiet bekymret for tre ting.
- Flere oppdrag blir ikke prioritert på grunn av ressursmangel, delvis forårsaket av sikkerhetspolitiske hendelser.
- Økningen i vold blant unge og kriminelle nettverk i Oslo skaper bekymring.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Saken oppdateres.
Torsdag legger politiet i Oslo frem oversikten over kriminalitetsutviklingen i distriktet.
På pressekonferansen tar politimester i Oslo Ida Melbo Øystese til orde for generell bevæpning av politiet. Oslo politidistrikt hadde i snitt 10 bevæpninger i døgnet i 2024.
– Det er politiets jobb å løpe til, der andre løper ifra. Vi må unngå at våre patruljer må løpe fra en livstruende situasjon tilbake til bilen for å hente våpen, sier hun.
Derfor har nå politimesteren snudd.
– Tiden er overmoden for å innføre en generell bevæpning for politiet, sier hun.
Oslo-politiet har spesielt tre bekymringer, sier hun på pressekonferansen:
1. Får ikke rykke ut
En utfordring er den sikkerhetspolitiske situasjonen. Krigen i Ukraina og konflikten i Midtøsten merkes også i gatene i Oslo. Politiet her har blant annet i oppgave å trygge utsatte mål. Det kan være ambassader, synagoger eller andre potensielle mål. I tillegg kommer demonstrasjoner. Alt dette tapper politiet for ressurser og førte til at politiet ikke kunne rykke ut på flere oppdrag.
Rundt 1400 oppdrag, en økning på cirka 50 prosent, rykket ikke politiet ut på i fjor som følge av at de ikke hadde kapasitet. Det er i underkant av fire oppdrag i snitt hver dag.
– Det betyr at flere innbyggere som tar kontakt om boliginnbrudd og butikktyverier, får beskjed om at politiet ikke har mulighet til å sende en patrulje, sier Øystese.
Dette er oppdrag folk normalt forventer at politiet rykker ut til. Slik har det ikke vært i alle tilfeller det siste året. Politimesteren sier at dette skaper utfordringer for distriktet.
– Jeg frykter at dette kan påvirke innbyggernes tillit til politiet, sier hun.
2. Unge kriminelle
Til tross for at anmeldelser der den siktede eller mistenkte var mellom 10 og 17 år gammel, har gått ned fra året før, er politiet bekymret over utviklingen.
Vold og trusler økte. Episoder der unge begår lovbrudd mot såkalte offentlige tjenestepersoner som politiet, er fortsatt på et økt nivå sett opp mot årene under pandemien.
– Dessverre ser vi en økning i alvorlige saker som omhandler vold og trusler, sier Øystese.
Narkotikalovbrudd økte også blant de yngste, men er fortsatt lavere enn før pandemien. Grunnen til at tallene totalt for unge går ned, er i stor grad at det er mye færre butikktyverier enn i 2023.
Politiet er også bekymret over det de kaller en «snitche-kultur»«snitche-kultur»Fra engelsk for «sladring». Det betyr at man ikke skal varsle til voksne eller anmelde til politiet..
– Dette skaper store utfordringer for de unge, for foreldre, for politiet og for samfunnet.
Oslo-politiet har undersøkt unge under 18 som begår gjentatt kriminalitet. Funnene viser at:
- De fleste har vært utsatt for vold i nære relasjoner og omsorgssvikt.
- De er gutter fra familier med minoritetsbakgrunn.
- De er fordelt over både øst og vest for Akerselva.
- De mislykkes på skolen.
- De har hatt tiltak fra barnevernet og politi, uten at det har stoppet de fra å begå stadig fleire kriminelle handlinger.
3. Kriminelle nettverk
Den tredje bekymringen er kriminelle nettverk. I Oslo er det pekt ut 12 nettverk som har «fast struktur» med klar rollefordeling. Det finnes også andre mindre organiserte grupper. Dette er alt fra organiserte kriminelle grupper til kriminelle ungdomsgrupper. De aller fleste driver med narkotika.
Selv om Oslo sammenlignet med andre hovedsteder har et lavt antall drap – kun tre i fjor – og de fleste alvorlige saker blir oppklart, er det bekymringer.
– Vi har flere tilfeller av grov vold og drapsforsøk knyttet til konflikter i ungdomsmiljøer, sier politiinspektør Grete Lien Metlid.
Hun viser til at det i 2025 allerede har vært flere alvorlige drapsforsøk – flere av disse med skytevåpen.
- 7. februar ble en mann skutt i benet på Sofienberg i Oslo. Ingen er pågrepet etter hendelsen.
- 4. februar ble en mann i 20-årene skutt og kritisk skadet i en leilighet på Grünerløkka. Ingen er så langt pågrepet for skytingen.
- I slutten av januar ble to tenåringer varetektsfengslet etter et brutalt angrep med kniv på T-banestasjonen på Romsås.