Enighet om nye regler: Nå kan flere tjene ekstra uten å få mindre pensjon

1 day ago 8



Regjeringen og partene i offentlig sektor er enige om pensjonsreglene for yrkesgrupper som har særaldersgrenser. Avtalen tas godt imot av fagforeningene.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) og partene i offentlig sektor er enige om pensjonsreglene for yrkesgrupper som har særaldersgrenser. Foto: Javad Parsa, NTB
  • NTB-Anne Marjatta Gøystdal og Amalie Vadla

Publisert: 13.01.2025 15:54

Kortversjonen

– Dette er en seier som trygger inntekten til store arbeidstakergrupper. Dette har vært krevende, og det er derfor all grunn til å rose arbeidsministeren som har gjort et godt stykke arbeid, sier LOs nestleder Sissel Skoghaug i en pressemelding.

Den nye avtalen gir dem som i dag har særaldersgrense med tidligpensjon fra 60 år og 63 år, større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger.

Avtalen er inngått mellom regjeringen og partene i offentlig sektor. Det vil si LO, Unio, YS, Akademikerne, KS og Spekter.

Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 og 65 år og gjelder for rundt 200.000 offentlig ansatte.

Det kan blant annet være ansatte i beredskapsyrker som Forsvaret, brannvesenet, ambulansepersonell og ansatte i kriminalomsorgen eller helsevesenet.

Kan jobbe lengre

Fribeløpet økes for disse til 2,7 G2,7 GGrunnbeløpet i folketrygden (forkortes vanligvis til G) benyttes som grunnlag for å beregne norske trygde- og pensjonsytelser. Fra 1. mai 2024 tilsvarer G 124 028 kroner.. Det betyr at man kan tjene inntil 335.000 kroner ved siden av pensjonen, uten at pensjonen avkortes.

Politifolk kan i dag gå av med pensjon når de blir 60 år. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Dette er viktig for å sikre at flere kan stå lenger i jobb, selv om de har særaldersgrense, sier Skoghaug.

I Forsvaret har det lenge vært en plikt for militært tilsatte å fratre ved fylte 60 år. Den nye avtalen innebærer at denne plikten oppheves.

– Mange som må gå av tidlig, vil og kan nå fortsette å jobbe, og det får de muligheten til uten at pensjonen og dermed inntekten svekkes, sier Skoghaug.

– Viktig for sikkerheten

Den nye avtalen gir forsvarsansatte større fleksibilitet og mulighet til å jobbe lenger, mener arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

– Vi trenger at flere står lenger i jobb. Derfor er jeg glad for at vi er enige med partene om at plikten til å fratre nå fjernes i Forsvaret. Det betyr at også forsvarsansatte kan stå lenger i jobb enn særaldersgrensen skulle tilsi.

 Rekrutter trener på å skifte ammunisjon i Terningmoen leir. I Forsvaret måtte militært ansatte tidligere gå av med pensjon som 60-åringer. Det blir det nå slutt på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hun understreker at det er viktig med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen Norge står i, og mener avtalen er en langsiktig og trygg løsning for arbeidstakerne.

Sikrer livsvarig pensjon

Partene i arbeidslivet i offentlig sektor er fra før enige om en avtale som skal sikre en livsvarig pensjon for dem med særaldersgrense som er på linje med vanlig aldersgrense.

Avtalen innebærer blant annet økt fribeløp for alle som skal ha ny tidligpensjon. Det gjelder også grupper som tidligere har fått fjernet plikten til å fratre, som ansatte i brannvesenet, ambulansetjenesten og kriminalomsorgen.

– Dette er folk som har gått inn i særlig belastende og krevende yrker, og som har hatt tillit til at det offentlige sikrer dem en anstendig inntekt også etter at jobben er gjort. De som ønsker og kan jobbe videre i samme eller andre jobber, har nå større mulighet til det. Mens de som ønsker å gå av med pensjon, fortsatt er sikret en anstendig inntekt, sier Skoghaug.

– Ikke helt fornøyd

– Vi er ikke helt fornøyd. Det er vi ikke, sier Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) til NTB.

Han sier at NOF på forhånd hadde signalisert at de ville opp på en avkortingsgrense på 3G.

Torbjørn Bongo

Forbundsleder, Norges offisers- og spesialistforbund (NOF)

– Når vi da fikk et tilbud på 2,7 var vi såpass nært at vi valgte å akseptere. Jeg er fremdeles spent på hvordan personellet ute i Forsvaret kommer til å reagere på dette, sier han.

Videre sier NOF-lederen at han håper avtalen fører til at forsvarsansatte står i jobben lengre, men at man også må diskutere utfordringene som kan oppstå når ansatte ikke lengre må fratre etter fylte 60 år.

Fagforeningene jubler

– Vi er godt fornøyd med at våre medlemmer i brann og ambulanse får noe større fleksibilitet til å jobbe ved siden av før tidligpensjonen blir redusert, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Unio-leder Steffen Handal er fornøyd med at både ansatte i politi, brann og forsvar skal omfattes av de framforhandlede særreglene.

Også YS jubler for den nye avtalen.

– Landet er helt avhengig av både de ansatte i Forsvaret, men også andre yrkesgrupper med viktige roller for beredskapen. Da må vi også ha pensjonsordninger som gjør at vi klarer å rekruttere kompetent personell til disse yrkene, men også beholder dem i jobben, sier YS’ nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen.

Read Entire Article