Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har fått med seg Høyre, Venstre, KrF og Pasientfokus på avtalen.
Den innebærer at partiene ber regjeringen legge frem et lovforslag om saken til våren.
Partiene er enige om rammene for en ny barnehagelov. Avtalen fastsetter prinsipper for driften og økonomien til private barnehager.
Et sentralt punkt er hvordan offentlige tilskudd til pensjon for ansatte i private barnehager skal utformes. På dette punktet er partene blitt enige om å utrede to ulike modeller for en slik beregning.
Hensikten er å sikre de ansattes pensjonsrettigheter og hindre at barnehageeiere bruker pensjonstilskudd fra staten til andre formål.
Men kravet fra Foreldreopprøret, SV og Rødt om en ny bemanningsnorm, er det ikke flertall for.
I avtalen nøyer partiene seg med å vise til at det er «store bemanningsutfordringer i barnehagesektoren» og at det er et felles mål å styrke bemanningen og få ned sykefraværet.
– Likeverdige vilkår
Arbeiderpartiets Elise Waagen har ledet forhandlingene, som har pågått i flere måneder.
– Da vi tok initiativet til samtalene før sommeren, var det for å kunne samle oss til det beste for ungene og barnehagene. Jeg er glad for at seks partier står sammen om nytt forlik, sier hun.
– For Ap har det vært helt avgjørende å få på plass likeverdige pensjonsvilkår for ansatte i private barnehager og kunne stille krav til bruk av tilskuddene slik at pengene går til barna, sier Waagen.
Høyres Kari-Anne Jønnes sier partiet har fått gjennomslag for fortsatt likebehandling av private og offentlige barnehager og sikret barnefamilienes valgfrihet.
– Høyre er glade for enigheten fordi den vil bidra til forutsigbarhet for alle som driver barnehager over hele landet. Nå forutsetter vi at regjeringen følger opp i tråd med enigheten, sier hun.
– Nå skal det bli bedre vilkår for mindre barnehager og et mangfoldig tilbud med forutsigbare vilkår, sier Sps utdanningspolitiske talsperson Marit Knutsdatter Strand.
Venstres Abid Raja mener avtalen er første skritt på veien mot å redde en sektor i krise.
– Denne avtalen løser ikke bemanningsutfordringene i sektoren, den gir heller ikke det økonomiske løftet som barnehagene trenger, sier han.
– Nå sikrer vi forutsigbarhet og trygghet for private barnehager, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.
Langdryg prosess
Partiene på Stortinget har i flere måneder forhandlet om rammene for et nytt bredt barnehageforlik, det første i sitt slag siden 2003.
Men både Fremskrittspartiet og SV, som tok initiativet til forliket i 2003, og Rødt har brutt ut av prosessen i løpet av høsten.
Både Rødt og SV har også tatt opp behovet for å styrke bemanningen i barnehagene i forhandlingene.
Målet for regjeringspartiene har vært å skape et økonomisk regelverk for de private barnehagene som står seg over tid. Hvilke regler som skal gjelde for pensjon er et sentralt element i dette.
Waagen fra Ap har tidligere avvist en ny bemanningsnorm.
– Å endre bemanningsnormen koster over 12 milliarder kroner. Det er krevende å gjøre såpass store endringer over natten, sa hun til NRK i oktober.
Publisert 14.11.2024, kl. 11.38