I forbindelse med tirsdagens presidentvalg i USA, sendte influenser Oskar Westerlin direkte på plattformen Twitch.
Sammen med flere gjester fulgte han valget gjennom kvelden og natta.
I egne kanaler var han tydelig på hva sendingen kunne tilby seerne.
«Eneste valgstreamen som ikke er statsfunda eller mater deg med propaganda», skrev han i et innlegg på Instagrams historiefunksjon tirsdag kveld.
Også på Snapchat oppfordret han følgerne til å få med seg direktesendingen.
– I motsetning til NRK er ikke dette en statlig finansiert «cuckfest». Vi dekker det ærlig, objektivt og direkte. Sjekk det ut, sa Westerlin.
Etterlyser refleksjon
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening understreker at alle står fritt til å ytre seg kritisk om redaktørstyrte medier.
– Det gjelder også Oskar Westerlin. Men jeg skulle ønske at han kunne reflektert litt over sin egen rolle og hvilken innflytelse han har på et ungt publikum, skriver hun i en tekstmelding til TV 2.
– Gjentatte synspunkter som dette vil kunne bidra til å undergrave den viktige rollen de redaktørstyrte mediene har i samfunnet.
Medieforsker Tellef Raabe sier dekningen av den amerikanske valgkampen har dreid seg om humortalkshow og podkaster, og at kandidatene selv har nedprioritert redaktørstyrte medier.
– Det kan se ut til at den type kanaler har vært viktig for unges mediebruk her i Norge også, sier han.
– Propaganda
I en video på Tiktok tirsdag kveld viste Westerlin blant annet til at norske medier meldte om jevne meningsmålinger i forkant av valget.
– Alle norske medier mener det er 50/50, sa han.
Samtidig pekte han på større forskjeller mellom kandidatene på oddsmarkedet.
– Så er det de norske mediene som mater oss med propaganda, eller er det bettingsidene som tar feil?
USA-ekspert og Civita-rådgiver Eirik Løkke mener imidlertid at meningsmålingene og oddsmarkedet over tid har vist noenlunde det samme.
– Oddsmarkedene viste en større tro på Trump enn stund, men på slutten så tok jo også oddsmarkedet seg opp for Kamala Harris, og kom mer i synk med meningsmålingene, sier han.
Løkke understreker også at han og flere andre gjennom valgkampen sa at Trump absolutt kunne vinne valget.
– Journalistenes og norsk presses viktigste oppgave er jo å forklare norsk publikum hvorfor Trump har appell. Og det tror jeg flere avislesere og TV-seere i Norge skjønner etter denne valgdekningen enn de gjorde før.
– Beste noensinne
Også Raabe mener norske mediers dekning av valget har vært god.
– Norske medier kan gjerne kritiseres for mange ting, men dekningen av denne valgkampen er den beste noensinne, sier han.
– Det er ingen tvil om at årets dekning har vært bred, mer opptatt av forklaring enn å gjengi sjokkerende uttalelser, og at det har vært flere tilbud rettet mot unge i form av podkaster og «native» SoMe-innhold.
Medieforskeren viser blant annet til Aftenposten og NRK sine podkaster «Forklart» og «Oppdatert», og at VG og TV 2 har satset på video i høydeformat.
– Ikke bare underholdning
TV 2 har vært i kontakt med Jørgen Fjeldberg, Westerlins kontaktperson i forbindelse med valgsendingen på sosiale medier. Han har foreløpig ikke besvart våre spørsmål.
Til Nettavisen sier Westerlin at han er fornøyd med nattas sending.
– Vi hadde på litt forskjellig, både venstre- og høyresiden, så vi fikk et godt utvalg, sa Westerlin til avisen, og la til:
– Jeg føler at vi fikk vært litt informativ, og ikke bare underholdning.