En slik ledelse har Trump aldri hatt: – Demokratene er nok veldig bekymret

3 hours ago 4



Valget i USA:

Donald Trump er i vinden. Den kan blåse han helt til Det hvite hus.

 Marco Bello / Reuters / NTB
STRÅLER: Donald Trump er i siget på målingene. Han kan nå glise over en ledelse i alle vippestatene ifølge TV 2s snittberegning. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB

Publisert 19.10.2024 12:45

Valgkampen i USA nærmer seg de avgjørende dagene. 5. november skal folket i USA ta et valg mellom Donald Trump og Kamala Harris.

Det er spådd å bli et uhyre jevnt valg. Mens det er blitt kalt et skjebnevalg for USAs demokrati, kan det også få enorm betydning for resten av verden.

 Alex Brandon / AP / NTB
KAMPKLAR: «Kjemp, kjemp, kjemp», ropte Donald Trump etter at han ble skutt mot i juli. Siden har han fått en ny rival i Kamala Harris, men Trump har fortsatt neven hevet – som her i den viktige vippestaten Pennsylvania. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Og hvis man skal tro på meningsmålingene, går det i retning Trump.

For første gang har ekspresidenten nemlig ledelsen i alle vippestatene i TV 2s snittberegning. Det er vippestatene som i praksis avgjør hvem som vinner.

Fordel Trump

Valget i USA avgjøres av hvem som får flest valgmenn – og hver delstat man vinner, gir et visst antall. Bare i noen få delstater er det spenning om hvem som vinner.

I den ferskeste oppdateringen av TV 2s tall, har Trump tatt ledelsen i Michigan også. Det er første gang Trump leder i alle vippestatene målt opp mot Harris.

 Brian Snyder / Reuters / NTB
SKREMME-TRUMP: Halloween-sesongen er her i valginnspurten. Folk markerer det på forskjellig vis – her fra et folkemøte for våpenbærere i Pennsylvania. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Målingene er innenfor feilmarginene, så alt tyder på et jevnt valg. Men utviklingen er at det går Trumps vei.

– Demokratene er nok veldig bekymret, sier USA-ekspert Eirik Løkke i tankesmia Civita.

– Alle seriøse viser dette

Han følger USA-valget tett og har merket seg at vinden har snudd. Harris var på en medgangsbølge etter at hun samlet partiet bak seg. Nå er det Trump som surfer.

– Det er fortsatt ekstremt jevnt, og innenfor feilmargin. Men det er ingen tvil om at målingene vi har sett den siste uken, viser en bevegelse blant velgerne, sier Løkke.

– Dette er en retning som stort sett alle seriøse meningsmålingsinstitutter viser, legger han til.

Selv om målingene ikke kan tas som fasit, kan de vise en utvikling når man sammenligner med forrige måling. Det er godt nytt for Trump akkurat nå.

 Evan Vucci / AP / NTB
FLYR HØYT: Donald Trump, som her ankommer Detroit i Michigan fredag, leder nå på TV 2s snittberegning av målingene i delstaten. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

– Meningsmålingene gir bare et bilde av situasjonen nå, men de er enda viktigere nå fordi vi er nærmere valget, sier Løkke.

Hard kamp i Michigan

Michigan er en av de viktige vippestatene. Det er den siste staten Harris ledet på i TV 2s snitt.

Fredag brukte både Harris og Trump tid i delstaten, som Joe Biden vant med komfortabel margin i 2020.

Trump brukte også dagen til å lange ut mot Harris. Nyhetsbyrået Reuters påpeker at tonen i valgkampen hardner til.

– Jeg tror ikke hun vet hvor hun er. Hun er en person med lav IQ. Hun er ikke smart, sa Trump – og kalte Harris en marxist.

 Kevin Lamarque / Reuters / NTB
MÅ UT: Kamala Harris i Grand Rapids i Michigan fredag. Hun må fortsette å gi intervjuer og komme seg ut for å overbevise velgerne, mener Eirik Løkke. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Harris har på sin side beskyldt Trump for å «gaslighte» USAs befolkning om kongressangrepet i 2021. Det er et begrep som betyr å manipulere noen for å få dem til å miste tro på sin virkelighetsoppfatning.

Visepresidenten kommer også til å få med seg tidligere førstedame Michelle Obama på kampanjetur til Michigan i neste uke.

Må få velgerne opp av sofaen

USA-eksperten tror ikke nødvendigvis det er Trump som har gjort noe riktig. Ekspresidenten har den siste tiden fått kritikk for både uttalelser og væremåte.

– Det dreier seg nok først og fremst om oppslutningen til Harris. Dette blir en valgkamp om å få ut sine støttespillere, sier Løkke.

Målingene har tidligere vist at det ikke er stor bevegelse mellom kandidatene. Det er blitt forklart med at særlig Trump er en kandidat folk har bestemt seg for om de liker eller ikke.

Spørsmålet er hvor mange av dem som ville ha stemt på Demokratene og Harris, som faktisk stemmer.

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
ENERGISK: Kamala Harris har vist mye energi i sin valgkamp så langt – langt mer enn hva Joe Biden ville klart, sier USA-ekspert Eirik Løkke. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

– Det er mange som håper og tror at Demokratene også i vippestatene har et bedre bakketeam som kan få ut velgere. Det er litt uklart hvor gode Trump-kampanjen er på det, sier Løkke.

Tror vi får se mer av dette

Han spår en Kamala Harris som blir tvunget til å gå på offensiven i innspurten av valgkampen.

– Jeg tror Harris-kampanjen merker seg hvor jevnt det er og at de trenger å få henne ut mer, sier Løkke.

 Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
PÅ TV: Kamala Harris har begynt å gi flere intervjuer, blant annet her der hun er med på «The View». Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB

Bakgrunnstallene i målingene viser at flere fortsatt føler de vet for lite om Harris. Hun har fått kjeft for at hun ikke stilte opp i nok intervjuer. Den siste tiden har hun vært med på flere.

– Det gjør hun nok mer. Hun burde gjort det tidligere, sier Løkke.

TOPSHOT - Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump attends a town hall meeting at the Dort Financial Center in Flint, Michigan, on September 17, 2024. The event is moderated by Arkansas Governor Sarah Huckabee Sanders. (Photo by JEFF KOWALSKY / AFP) Foto: JEFF KOWALSKY

Utmattet-rykter: – Lever usunt

Read Entire Article