En skremmende stor del av Donalds Trumps velgere følger ham i tykt og tynt

2 weeks ago 13



Viljen til å tro på alt Donald Trump (bildet) sier, kan virke latterlig. Men den er også farlig, skriver Jan Arild Snoen. Bildet er fra et valgkampmøte i Wilkes-Barre, Pennsylvania i august. Foto: Laurence Kesterson, AP/NTB

To tredjedeler av republikanerne tror på alt Donald Trump fôrer dem med. Hvor langt er de villige til å følge ham?

Publisert: 08.10.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Jeg kunne stå på 5. aveny (på Manhattan) og skyte noen, og jeg kom ikke til å miste en stemme.» Vi trakk litt på smilebåndet av den pompøse presidentkandidaten som sa dette i 2016. Men Trump fikk på mange måter rett.

Siden den gang har han erobret det republikanske partiet, og en skremmende stor del av velgere hans følger ham i tykt og tynt.

I tråd med teorien til hans tidligere sjefstrateg Steve Bannon har han skapt tvil om alt – «druknet alt i dritt», slik at det ikke skal være mulig å skille mellom sannhet og løgn. Da gjenstår bare ett valg – å velge hvem man skal tro på.

Skremmende utslag av grenseløs tillit

Trumps politiske karriere startet på mange måter med at han ble frontfiguren for dem som mente at Barack Obama egentlig ikke var amerikaner og derfor urettmessig ble president. Samme år som Trump ble valgt som president, var bare 28 prosent av republikanerne sikre på at Obama var født i USA.

Det mest skremmende utslaget av denne grenseløse tilliten er at helt siden valget i 2020 har omtrent to av tre republikanere støttet Trumps versjon: Trump vant egentlig valget, og Joe Biden er ikke en lovlig valgt president. Det hjelper ikke at Trump tapte alle rettssakene han satte i gang for å bestride valgresultatet.

Foran valget i november er Trump nøye med å understreke at den eneste måten han kan tape på, er at demokratene jukser.

En myte som passer Trump

En populær forestilling på den innvandringsfiendtlige høyresiden både i Europa og USA er at venstresidens politikere importerer innvandrervelgere for å ta over landet. Vi kjenner dette som Great Replacement Theory. I USA spres denne nå aktivt av Trumps våpendragere J.D. Vance, Tucker Carlson og Elon Musk.

I en fersk måling sier åtte av ti republikanere at de tror at demokratene vil ha ulovlige innvandrere inn i landet slik at de kan stemme. I en annen måling svarer to tredjedeler av republikanere at ulovlige innvandrere kommer til å stemme i stort antall. I årevis har høyresiden forsøkt å grave frem beviser for dette og sitter igjen med noen få tilfeller. Dette er en myte, men en myte som passer Trump.

Også i en rekke andre spørsmål viser meningsmålingene at mellom en halvpart og tre av fire republikanere er enige i Trumps beskrivelse av verden. Det kan dreie seg om lett etterprøvbare fakta. Inflasjonen i USA, selv på toppen under Biden, var langt fra den høyeste i amerikansk historie, slik Trump påstår og to av tre av hans partifeller tror på.

Selv de villeste historier blir trodd og spredt

Giftigere blir det når Trump gjentatte ganger har lånt fra nazismens mørke språk og snakket om at ulovlige innvandrere «forgifter landets blod». I en måling for CBS i januar sa 72 prosent av republikanerne seg enig i dette. Da det ble oppgitt at utsagnet stammet fra Trump, var 82 prosent enige.

Når et rykte som startet med nynazist-gruppen Blood Tribe i Ohio, når Trump via visepresidentkandidat J.D. Vance, og han uten belegg påstår at innvandrere fra Haiti spiser lokalbefolkningens hunder og katter, er det bare en fjerdedel av partifellene som bestrider dette.

Selv de villeste historier blir trodd og spredt. I 2016 mente halvparten av republikanerne at det i det minste var noe sant i at Clinton-kampanjen var involvert i en satanistisk ring som drev med menneskehandel med småbarn gjennom en pizzeria i Washington (Pizzagate).

Kimen til fascismen ligger der

Denne viljen til å tro på alt Trump sier, kan virke latterlig. Men den er også farlig. I en fersk bok, «Trump og fascismen», har jeg drøftet om Trump fortjener betegnelsen fascist, og avvist dette. Samtidig er han på vei i den retningen, og kimen til fascismen ligger der. Han er en protofascist.

Trumps beundring for sterke menn og handling fremfor teorier deler han med fascismen. Han leker med den autoritære dragningen når han lover å være diktator «for én dag» og straks fikse mer oljeboring og stoppe ulovlig innvandring.

Trump reiser nå landet rundt og forteller skrøner om at kriminaliteten er helt ute av kontroll, mens den i realiteten har falt betydelig både i fjor og i år. Løsningen på denne påståtte bølgen, som de samme to av tre republikanerne tror på, er å la politiet få frie tøyler. Som han sa i en tale 29. september: Hvis vi bare hadde en virkelig tøff, stygg dag, ja bare en time, så ville ryktet spre seg, og alt ville være løst.

Hvor mange vil følge ham?

Trump truet både i 2016 og i 2020 med at USA ville gå til grunne dersom han ikke vant valget. I årets valgkamp er denne retorikken skjerpet. Det vil bli slutt på demokratiet, og sannsynligvis vil det bli en tredje verdenskrig. USA vil gå under.

På hans intellektuelle høyrefløy, særlig i miljøet rundt tankesmien Claremont Institute, ropes det på en diktator, en rød Cæsar. Dersom deres side ikke setter demokratiet til side, kommer demokratene til å gjøre det, mener de. Det gjelder å komme dem i forkjøpet.

Høsten 2023 sa en snau tredjedel av Trump-velgerne seg enige i at eget parti kan ta i bruk hvilke som helst midler for å nå sine mål. Dersom Trump tar skrittet fra protofascist til fascist, hvor mange vil følge ham?

Read Entire Article