En pingvin og en flodhest er på alles lepper: – Folk trenger noe å kose seg med

2 hours ago 3



–Har du fått opp en liten flodhest på feeden din på Instagram? Eller sett videoer av en gigantisk babypingvin på TikTok?

Da er du ikke alene.

Dvergflodhesten Moo Deng har tatt internett med storm. Flodhesten som bor i en dyrehage i Thailand går viralt på sosiale medier på grunn av grunn av sin søte og frekke personlighet.

Flodhesten Moo Deng går viralt på TikTok.

Navnet Moo Deng betyr «spretten flesk» på thailandsk, og flodhesten ble verdenskjent kun en måned etter at hun ble født. Nå er Moo Deng blitt en meme, samtidig som at klær, leker og artikler blir laget med bilder av flodhesten.

Og det er ikke bare Moo Deng som går viralt på sosiale medier.

Også kongepingvinen Pesto har også blitt en viral sensasjon. Den ni måneder gamle pingvinen er blitt kjent for sitt enorme utseende.

Kit Photography

Kongepingvinen Pesto har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier.

Foto: Kit Photography

Pesto veier hele 22 kilo og spiser mer enn sin egen kroppsvekt i fisk hver uke, ifølge AP News. Til sammenligning veier foreldrene Hudson og Tango 11 kilo hver.

Men hvordan kan en flodhest og en pingvin bli verdenskjendis?

Medieforsker John Magnus Ranghildson Dahl, forklarer at både Deng Moo og Pesto er veldig søte. Og når det er en søthet ved noe, pleier det å bli veldig populært på internett.

– Man har et grunnleggende menneskelig behov og ønske for å se søte ting, sier Dahl.

John Magnus Ragnhildson Dahl

John Magnus Ragnhildson Dahl

Foto: Zulfikar Fahmy / Universitet i Bergen

Han forklarer også at det å se på søte dyr er en distraksjon.

– Og distraksjoner er sunt for kreativitet, samhold og avslapning. Det gir oss en velvære i hvert fall. Det er på en måte tull og tøys, men tull og tøys er bra og viktig, sier han.

Mener media bør fokusere på andre nyheter

Den massive oppmerksomheten rundt Moo Deng og Pesto på sosiale medier, resultert til at flere internasjonale medier som The Guardian, BBC og Time Magazine har omtalt de to skapningene.

Dette i en tid der medier også kontinuerlig rapporterer om krigen i Ukraina, Hamas terrorangrep, og nå israels krigføring i Gaza.

– Selv om jeg liker slike virale dyr selv, og bruker ganske mye tid på det, tenker jeg kanskje ikke at det er medier skal bruke tid på å spre eller lage saker om, sier Dahl.

Hvorfor?

– Det er der uansett. Katter og søte dyr klarer å spre seg på godt internett uten at man skal bruke journalistisk energi på det. Det bør man bruke på viktigere saker, forteller han.

– Trenger noe å kose seg med

Torill Christine Lindstrøm er professor i psykologi ved Insitutt for samfunnspsykologi, Universitet i Bergen. Hun sier at det er en god ting å formidle nyheter om dyr.

– Det er en kjent sak at folk nå sjeldnere ser på nyheter, fordi man ikke orker og se og høre om mer grusomheter. Mange trenger noe å kose seg med, da er dyr gode, sier hun.

Liker du å lese nyheter om dyr?

Samtidig forklarer Lindstrøm at koselige nyheter om dyr kun kan setter folk i godt humør der og da, men at det neppe vil bedre den mentale helsen generelt, eller over tid.

Og når mediene skriver nyheter om dyr, bør det absolutt være flere positive saker, men også ha flere saker knyttet til problemer om dyrevern og dyrevelferd, mener hun.

Publisert 11.10.2024, kl. 14.27

Read Entire Article