En mørk valgkamp i USA

2 hours ago 4



Det er ikke uvanlig at amerikanske presidentkandidater skrur til angrepene på sine motstandere når det nærmer seg valgdagen.

Det regnes som den mest effektive måten å få kandidatenes egne velgere til faktisk å ta seg bryet med å stemme.

I valgkampen mellom Trump og Harris er dette ekstra viktig. Hver eneste stemme teller i de viktige vippestatene. Det er helt jevnt på målingene, selv det kan se ut som om Trump har litt mer vind i seilene akkurat nå.

Kaller Trump fascist

Men dette er ingen vanlig valgkamp. Kandidatenes språkbruk om hverandre er skrudd opp på nivå 11.

På et valgkampmøte hos CNN svarte Harris ganske rolig og bekreftende på spørsmålet om hun mener Trump er en fascist.

Bakgrunnen for dette er flere uttalelser som har kommet fra Trumps nære medarbeidere fra forrige gang han var president. John Kelly var en av dem. Han er firestjerners general i US Marines. Han var Trumps stabssjef mellom 2017 og 2019.

President Donald Trump lytter til sin daværende stabssjef John Kelly.

President Donald Trump lytter til sin daværende stabssjef John Kelly.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Ingen har så god tilgang til en amerikansk president som en stabssjef, og Kelly har sett og jobbet tettere på Trump enn de fleste andre.

Til New York Times advarte han om at han mente Trump passet til definisjonen av en fascist, at han vil regjere som en diktator og at han ikke har noen forståelse av verken grunnloven eller vanlig rettsorden.

Og han er ikke alene. Trumps tidligere forsvarsminister Mark Esper sier for eksempel at Trump må bli tatt alvorlig når han truer med å bruke militæret mot sine politiske motstander.

En helt uvanlig kandidat

I en vanlig situasjon ville dette for lenge siden vært slutten på en kandidatur, særlig hvis vi legger til stormingen av Kongressen 6. januar 2021 og den påfølgende fornektelsen av valgresultatet.

Men som vi vet, USA er ikke i en vanlig situasjon og Trump er ingen vanlig presidentkandidat. Enten så bryr ikke velgerne seg, eller så tar de det ikke helt på alvor.

Mortgage Giants Trump Plan

Foto: Alex Brandon / AP

Problemet til Harris virker todelt. Det ene er at hun selv ikke står tydelig fram og kommer gjennom med hvem hun er. Hun klarer ikke helt å definere seg, som valgkampekspertene ofte sier.

Det andre er at Trump og republikanerne har noen gode politiske kort på hånden. Trumps retorikk er kanskje stygg om både sine motstandere og innvandring.

Innvandringsmotstand

Måten han prater om migranter har blitt hardere og hardere. På et valgkampmøte i Aurora, Colorado sa for eksempel han at migrantene kom fra fangekjellerne i Den tredje verden.

Men noe av det han sier om immigrasjon resonnerer likevel blant brede velgergrupper, blant annet på grunn av feilgrepene til president Joe Biden og med det hans visepresident.

De endret på immigrasjonsreglene da de fikk makten, antallet innvandrer steg voldsomt og de mistet tilsynelatende kontrollen på grensen.

Trump bet of mixing his anti-migrant and anti-system usual narrative with a strong anti-inflation message

Foto: OLIVIER TOURON / AFP

Tall fra Wall Street Journal viser at immigrasjonen samlet sett har vært på 9,3 millioner mennesker siden starten av 2021. Det er tre ganger så mange som i foregående periode, og flesteparten av disse igjen var ulovlige innvandrere.

Med det sendte de en lissepassing til Trump og co. som har spilt på motstand mot innvandring i de to foregående valgene.

Ett av USAs paradokser, er at landet er tuftet på innvandring samtidig som det har vært motstand mot nye befolkningsgrupper som kommer til landet. At innvandring mobiliserer, er tydelig. Blant republikanske velgere oppgir 82 prosent at dette er en viktig sak.

Mobiliserer egne

Trump mobiliserer altså sine egne på dette inn mot valget på dette temaet. Det er heller ikke uviktig blant de som ikke har bestemt seg.

I en annen meningsmåling sier 50 prosent at situasjonen på grensen til Mexico er det viktigste utenrikspolitiske spørsmålet i valgkampen.

Det hjelper heller ikke at Harris fikk et slags ansvar for grensen og innvandring fra Latin-Amerika tidlig i hennes visepresidentperiode.

Hennes rolle overdrives i dagens valgkamp av republikanerne, men det bidrar til at det er vanskelig for Harris å frigjøre seg fra den upopulære administrasjonen til Joe Biden som hun var en del av.

Dårlig tid

De to presidentkandidatene har dårlig tid nå. Spørsmålet er hvem som er mest effektiv i innspurten.

Trump ser ut til å satse på motstand mot innvandring og stunt som får oppmerksomhet sosiale medier. Harris skrur til personangrepene på Trump med et underliggende budskap om at han ikke er skikket til presidentembete.

Om under to uker får vi svaret på hvem amerikanerne foretrekker av de to. Selv om det har vært en kort valgkamp, kan ingen si at de ikke vet hvem de stemmer på om et flertall skulle mene at det er Donald Trump.

Publisert 25.10.2024, kl. 19.46

Read Entire Article