En hilsen fra jammerdalen

2 hours ago 6



 Det er ingen skam å snu, skriver Siri Nodland. Foto: Ingvild V. Arnesen

Publisert: 11.10.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

På lederplass tirsdag 8. oktober, dagen etter lanseringen av statsbudsjettet, skriver Aftenposten om «Jammerdalen Norge».

Fundraising Norge brukes som eksempel på organisasjoner som rykker ut og klager på budsjettet, minutter etter lansering: «10. juli skrev Fundraising Norge at regjeringen holder en hel sektor, altså frivilligheten, for narr. Det var stusslig lesning for statsminister Jonas Gahr Støre, som har en fortid som generalsekretær i Røde Kors.»

Det er helt riktig. Fundraising Norge er paraplyorganisasjonen for over 140 norske ideelle organisasjoner i statsministerens gamle bransje. I tillegg til Røde Kors har vi med oss blant andre Redningsselskapet, Barnekreftforeningen, Dyrebeskyttelsen og Sykehusklovnene.

Når vi skriver at regjeringen holder en hel sektor for narr, er det fordi vi ser konkrete løftebrudd fra Hurdalsplattformen. I plattformen står det for eksempel at det ønskes «ein sterkare frivillig sektor som står på eigne bein». Samtidig ble skattefradraget på gaver til ideelle organisasjoner halvert, noe som har resultert i en nedgang på 93,5 millioner kroner bare i 2023. Nesten 100 millioner kroner mindre til mental helse, naturvern, inkludering og nødhjelp.

I tre år har vi kjempet for å øke fradraget igjen. Heller ikke i år ble vi hørt.

Aftenposten har helt rett i at det burde være stusslig lesing for Jonas Gahr Støre (Ap). Etter sin tid i Røde Kors burde han kjenne godt til utfordringene vår sektor sliter med. Statsministeren er en aktiv skiløper. Han bør lytte til en av fjellvettreglene fra en annen av våre medlemsorganisasjoner, Den Norske Turistforening: Det er ingen skam å snu.

Read Entire Article