En halv milliard til fylkesveiene – ikke øremerka midler til ferger

1 week ago 14



I Nasjonal Transportplan for neste år legger regjeringen opp til en økning av midler til fylkesvei.

Nordland får 573 millioner kroner i 2025. Det er over 600.000 mer enn i fjor.

Neste år er Nordland fylket i Norge som får nest mest til fylkesvei, sier stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran (Ap).

Det er bare Vestland som får mer enn Nordland.

Bjørn Skjæran, arbeidspolitisk talsmann for Ap sier at det jobbes med saken.

Stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran (Ap).

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Dette er midler som er øremerket til vedlikehold, drift og utvikling av veinettet i fylket.

Fylkeskommunene bruker en stor andel av de frie midlene til investeringer. Så i sum betyr dette at det er mulig for Nordland å starte den store jobben med å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene.

Behovet for mer penger til fylkesveiene har vært påpekt i mange år. Vår regjering gjør noe med det.

Ikke øremerka midler til ferger

Det har vært kaos med fulle ferger og lange køer i sommer etter at det ble innført gratis ferger, spesielt i Nord-Norge.

Det er Nordland fylkeskommune, som har ansvar for mange av fergesambandene. Og fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø har tidligere uttalt at mer penger fra staten må til for å dekke opp for det fergedriften koster.

Men det er ikke satt av noen øremerka midler til dette.

Det er opp til fylkeskommunene hvordan de vil prioritere, men den satsinga som nå legges på bordet, den går konkret på drift, vedlikehold og videreutvikling av fylkesveinettet.

Bobiler kjører ombord i ferje

Foto: Marianne Løvland / NTB

Hva tenker du om at fylkesråden i Nordland etterlyser mer penger?

Vi har brukt over en halv milliard årlig på de pengene som skal til for gratis ferge. Jeg tenker at fylkesråden skal være glad at det ikke er hennes parti, Høyre, som styrer, sier Skjæran.

Han sier at i Høyre sitt alternative budsjett i Stortinget, vil de kutte bevilgningene til gratis ferge, og kutte én milliard til fylkeskommunene.

Det finnes ikke noen regjeringskonstruksjon som gir mer penger til fylkene enn det Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering gir.

Men det kommer aldri til å være sånn, verken i kommuner, fylker eller Stortinget, at vi ikke må prioritere. Så her er det spørsmål om hva man velger å satse på.

– Vil ikke dekke over vedlikeholdsetterslepet

Er dette nok til å fikse alle fylkesveiene i Nordland da? Burde ikke dere gitt mer penger?

Selvsagt vil jeg ikke ta hele vedlikeholdsetterslepet, sier Skjæran, og understreker at det er snakk om et stort etterslep på fylkesveiene.

Temaet skal ifølge Skjæran være noe som har blitt snakket om lenge, i alle partier.

– Jeg tror det er tverrpolitisk enighet om at her må det gjøres noe. Det er forskjell på denne regjeringa og tidligere regjeringer. Her gjør man faktisk noe med det med at man får en konkret fylkesveisatsing, samtidig som man har en historisk vekst i de frie inntektene til fylkeskommunene.

– Dette gir en historisk mulighet til å komme i gang med vedlikeholdsetterslepet. Dette er hverdagsveier, eksportveier, det er viktige veier særlig i et fylke som Nordland.

Dette er jo bare et forslag som skal drøftes med SV, går det gjennom tror du?

– Ja, det bekymrer meg lite. Vi har hatt gode diskusjoner og fått til å lage budsjett sammen med SV hvert eneste år etter regjeringsskiftet. Det med fylkesvei er et område som SV har vært tydelig på at de er opptatt av. Jeg er trygg på at dette er noe som skal stå seg gjennom Stortingets behandling.

Forslaget til statsbudsjett for 2025 blir lagt fram av regjeringen 7. oktober, før det skal behandles i Stortinget i begynnelsen av desember.

Publisert 30.09.2024, kl. 06.37 Oppdatert 30.09.2024, kl. 06.39

Read Entire Article