En grendeskole i Søgne er så mye mer enn en skole

2 hours ago 3



Nå skal saken om nedleggelse av Tinntjønn skole snart realitetsbehandles av bystyret i Kristiansand kommune.

Foto: Kristin Ellefsen

Tidligere har jeg («Det finnes bare en effektiv slankemetode» i Argument Agder) omtalt de mest effektive og de beste muligheter det er til å spare penger i den nye storkommunen.

Det derfor viktig å belyse disse sparetiltakene - til sammenlikning med skolenedleggelser, og sette dem i et riktig perspektiv.

Mer enn en skole: Summen det er snakk om å spare, ved å flytte alle de nesten 200 elevene fra Tinntjønn til Tangvall ungdomsskole, er ifølge administrasjonen i kommunen ca NOK 6 mill.

I en budsjettsammenheng forsvinnende lite.

En grendeskole i Søgne er så mye mer enn en skole. Det er et samlingssted for trening og forskjellige aktiviteter fra skoleslutt og til ca kl 22.00 hver dag. I helgene er det i tillegg turneringer og forskjellige typer stevner og konkurranser. Skolen er i så måte en svært viktig sosial - og kulturell arena i grendesamfunnet.

Kutt i sentraladministrasjonen: Som synspunktet «Det finnes bare en effektiv slankemetode» viser, er det langt flere ansatte i Kristiansand kommune per innbygger, og brutto driftsutgifter i kommunen er også langt høyere per innbygger - enn sammenliknbare kommuner. (Sandnes, Stavanger, Trondheim, Oslo og Bærum).

På organisasjonskartet for Kristiansand kommune er det 38 kommunalsjefer. Dette er nivå 3 i organisasjonen, og desidert flest også her sammenliknet med sammenliknbare kommuner.

Kommunalsjefene tjener opp til 1,2 mill/kr/år. Neste nivå er avdelingsledere som tjener opp til kr 800.000.-

Naturlig avgang og ansettelsesstopp er derfor den enkleste metoden å redusere staben på.

Regnestykket for sparing av 6 mill kr blir da meget enkelt. Organisasjonen må reduseres med ca 5 stillinger. Da er vi på avdelingsledernivå. På kommunalsjefnivå blir det ca 4 stillinger, der utlegget til arbeidsgiveravgift, forsikringer, feriepenger, pensjonskostnader og yrkesskadeforsikring utgjør ca 30 % for kommunen - i tillegg til lønna.

Hva er viktigst? Skal man da ofre grendeskolen Tinntjønn i bydelen Søgne, eller skal en naturlig avgang fra en topptung sentraladministrasjon være virkemiddelet?

For de aller fleste burde svaret være enkelt.

Den menneskelige faktor og192 skoleelever, pårørende og flere hundre deltakere i forskjellige treningssammenhenger burde ha en soleklar prioritering.

Også overfor politikere og administrasjonen i kommunen er det derfor viktig å belyse de mest effektive sparetiltakene til sammenlikning.

Det burde være et soleklart valg.

Read Entire Article