En fetter av den tidligere Hizbollah-lederen kan overta toppjobben. Sjefen hans sitter i et annet land.

3 days ago 7



Hashem Safieddine kan bli Hizbollahs nye leder. To familieforbindelser sier mye om hvem han er.

Hashem Safieddine ble avbildet i juli i år. Det var i tilknytning til begravelsen til en kommandant som var blitt drept i et israelsk angrep. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB

Publisert: 02.10.2024 22:38

Kortversjonen

Israel drepte fredag Hassan Nasrallah, mannen som ledet Hizbollah gjennom 32 år. Nå er det store spørsmålet hvem som skal ta over ledelsen for den libanesiske gruppen.

Mange har pekt på Hashem Safieddine (59 eller 60). Mens Nasrallah var i live, ble han regnet som bevegelsens nummer to. Spørsmålet er om han nå rykker opp til toppjobben.

– Han er et av de heteste navnene i diskusjonen om hvem som skal overta, sier Kai Kverme, som er seniorrådgiver ved Landinfo.

Safieddine er avdøde Hassan Nasrallahs fetter. I likhet med Nasrallah er han sjiamuslimsk prest. På hodet har han en svart turban, noe som indikerer at han hevdes å være etterkommer etter profeten Mohammed.

Mange av Hizbollahs ledere er blitt drept av Israel det siste året. Hashem Safieddine har vært der for å minnes de døde. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Han fikk deler av presteutdanningen i Qom i Iran.

Tilknytningen til Iran stopper ikke der. Sønnen Reda giftet seg i juli 2020 med Zeinab Soleimani, datteren til Qasem Soleimani. Dette er mannen som ledet den iranske Revolusjonsgardens hemmelige operasjoner i utlandet frem til han ble drept i et amerikansk droneangrep i Bagdad i januar 2020.

Broren Abdallah er Hizbollahs utsending til Iran. Ifølge en amerikansk granskning var denne broren viktig i gruppens forsøk på å tjene penger på narkotikasmugling.

Tilknytningen til Iran kommer trolig derfor fortsatt til å fortsette å være sterk.

– Alle som er aktuelle for å være leder i Hizbollah, er helt organisk forbundet med Iran, sier Kverme.

Han forklarer at det er stillingen som generalsekretær som skal fylles etter Nasrallahs død.

– Det er bare én leder for Hizbollah, og det er Ali Khamenei, Irans leder, som sitter i Teheran.

– Grå eminense

Som leder av Hizbollahs hovedstyre, har Safieddine vært ansvarlige for bevegelsens politiske, organisatoriske, sosiale og utdanningsrelaterte arbeid. Han har også en rolle i jihadrådet, som styrer bevegelsens militære aktiviteter, skriver Jerusalem Post.

– Han har vært Hizbollas «grå eminense», sier Kverme.

USA stemplet ham i 2017 som en global terrorist. Det samme gjorde Saudi-Arabia.

Dagen etter at Hamas angrep Israel 7. oktober i fjor og drepte 1200 mennesker, de fleste av dem sivile, ga Safieddine uforbeholden støtte til Hamas.

– Vår historie, våre skytevåpen og våre raketter er med dere, sa han under en Hizbollah-tilstelning i Dahieh i utkanten av Beirut, ifølge Reuters. Den dagen avfyrte Hizbollah både raketter og granater mot Israel, som svarte med motangrep.

Angrepene har tvunget flere enn 60.000 israelere til å flykte fra området ved grensen til Libanon. Et av Israels krigsmål er at grenseområdene skal bli så trygge at alle kan flytte tilbake igjen.

Det er liten grunn til å vente endringer i Hizbollahs fiendtlige innstilling til Israel.

– Hizbollah ser på seg selv som værende i konstant krig med Israel. Deres mål er å utslette Israel, sier Kverme.

Hashem Safieddine avbildet under en konferanse for saudiarabiske opposisjonelle i Beirut for to år siden. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Men kommer Safieddin til å bli Hizbollahs leder? De saudiarabiske nyhetskanalene Al Arabiya og Al Hadath meldte søndag at han allerede var blitt utnevnt til den nye lederen.

Det benektet Hizbollah samme dag i en melding på Telegram, ifølge Jerusalem Post.

En annen aktuell kandidat er Naim Qassem, som har vært visegeneralsekretær siden 1991. Han fikk den jobben under den daværende generalsekretæren Abbas al-Musawi, som også ble drept av Israel i 1992.

Når Hizbollah har bestemt seg, vil vi få vite om det, ifølge Kverme.

Read Entire Article