En by fylt av frykt: Folk flykter fra utsatte nabolag

2 days ago 7



I natt smalt bombene nærmere sentrum. Flere boliger og områder i Beirut ligger nå forlatt.

Rapporterer fra Beirut og Oslotorsdag 3. oktober kl. 15:02

I morgentimene torsdag kan man se røyk som siver opp fra mellom bygningene i Beirut.

Like over midnatt kunne to kraftige eksplosjoner høres fra byen.

Nattens angrep traff langt tettere på Beirut sentrum enn tidligere. Minst ni personer har mistet livet i angrepene i hovedstaden, ifølge landets helsemyndigheter.

Til sammen er minst 49 personer er drept i israelske angrep i Libanon onsdag og torsdag, ifølge tall fra libanesiske helsemyndigheter.

 AFPFoto: AFP

Et av angrepene traff ved hovedveien som går fra flyplassen i byen – en vei VGs reportere kjørte på en time tidligere, da de ankom Beirut onsdag kveld.

I de angrepsutsatte områdene kan man se mørklagte veier og boligblokker som er forlatt.

Angrepene er blant annet rettet mot steder det israelske forsvaret mener det eksisterer våpenlager eller andre militære punkter for Hizbollah.

Andre steder i byen er veiene tettpakket med parkerte biler, etter beboere som har søkt tilflukt på tryggere steder.

Den libanesiske regjeringen har opplyst at om lag 1,2 millioner mennesker i Libanon har flyktet fra hjemmene sine på grunn av Israels luftangrep.

Situasjonen i Libanons hovedstad er svært usikker. Det er en by fylt av frykt etter de siste dagers angrep. Likevel forsøker beboerne i millionbyen å få til hverdagen til å fungere.

Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

Også i bydelen Dahieh i det sørlige Beirut ble det i natt meldt om flere eksplosjoner. Her står også den Iran-støttede Hizbollah-bevegelsen sterkt.

Bydelen huser en stor andel sjiamuslimer – samme trosretning som Hizbollah. Det er disse områdene av hovedstaden som er mest utsatt. De kristne og sunnimuslimske områdene av byen er ikke punkter IDF sikter etter.

Dahieh er også bydelen som ble bombet i slutten av september. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah ble drept i dette angrepet.

En talsperson for det israelske militæret ba torsdag innbyggere i flere nabolag i forstedene sør for Beirut om å evakuere.

 Louisa Gouliamaki / ReutersFoto: Louisa Gouliamaki / Reuters

I en uttalelse torsdag morgen hevder IDF at de har drept rundt 15 Hizbollah-krigere i et angrep i Bint Jbeil. Byen ligger lenger sør i Libanon, om lag to og en halv times kjøretur fra Beirut.

Angrepet skal ha vært rettet mot et kommunalt bygg, som IDF hevder at Hizbollah lagret våpen og opererte fra.

IDF har torsdag bedt innbyggere i 25 landsbyer i Sør-Libanon om å evakuere nord for Awali-elven.

Det israelske forsvaret sier samtidig at de har truffet gjennom 200 Hizbollah-mål i Libanon.

Read Entire Article