Én av de 43 rømte apene er fanget

2 days ago 12



Beboere ble bedt om å lukke vinduer og dører da 43 aper rømte fra et forskningssenter i Sør-Carolina torsdag. Nå er én av dem fanget igjen.

 JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP / NTB
RHESUS MACAQUE: Apearten brukes til forskning i USA, men hører egentlig til i Asia. Apen på bildet er ikke blant de rømte apene. Derimot ble den reddet fra et forskningslaboratorium i 2019. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP / NTB

Publisert 10.11.2024 03:25

Det var en menneskelig feil som førte til at de 43 apene rømte fra Alpha Genesis i Beaufort County i Sør-Carolina. En ansatt ved senteret glemte rett og slett å lukke både innhegningen og døren etter seg, og da var det gjort. 

Lørdag klarte de altså å fange inn én av de 43 apene. Da er det bare 42 igjen. 

Kunne dette ha skjedd i Norge?

  • I Norge er det kun tillatt å teste på dyr dersom det er godkjent av mattilsynet. Makaker er blant dyrene som er tillatt brukt, sammen med silkeaper og lemurer.
  • Ifølge en rapport fra Mattilsynet er det i 2022 forsket primært på mus, fisk, rotter og fugler i Norge. I tillegg er det forsket på et fåtall kaniner, katter, hunder, rovdyr, hester, griser, geiter, sauer og kyr. Det er forsket på 742 dyr i kategorien «andre pattedyr».
  • På Kaorlinska Institutet i Sverige holdes et ukjent antall aper, ifølge Noah. De brukes også av forskere fra Norge. Ifølge organisasjonen forskes det ikke på aper i Norge lenger.
  • Det er bare tillatt å bruke primater i forsøk hvis det er vitenskapelig begrunnet at formålet med forsøket ikke kan oppnås ved bruk av andre dyretarter.
  • Grunnforskning på individer av truede primatarter som ikke er født i fangenskap, er uansett ikke tillatt.
  • Bruk av menneskeaper i forsøk er uansett ikke tillatt. (Rhesus macaque er ikke en menneskeape, som kjennetegnes blant annet av at de ikke har hale).

Kilder: lovdata, Noah, Mattilsynet

– Beboere rådes på det sterkeste til å holde dører og vinduer lukket for å hindre dyrene i å komme inn, uttalte politiet torsdag.

Apene av arten rhesus macaue er blant de 3500 dyrene senteret har lisens til å drive forskning på.

 SAJJAD HUSSAIN / AFP / NTB
ASIAT: Opprinnelig hører rhesus macaque til i Asia. Denne apen sitter på et gjerde i New Dehli og spiser appelsin. Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP / NTB

– Tøyseaper

Ifølge CEO Greg Westergaard oppholder flere av apene seg nær forskningssenteret i et skogområde. Til tross for at senteret har lagt fram mat og satt opp feller, lar ikke apene seg lure. 

– De er tøyseaper som hopper rundt og leker med hverandre. Det er litt som en lekeplass, sier han til CBS news.

Han innrømmer at det vil være en lang prosess å få fanget inn apene igjen. 

– De hopper ned og snapper til seg maten og så hopper de tilbake opp på gjerdet eller i trærne. De ser på oss og vi ser på dem, sier han. 

Men han tror ikke det er lurt å jage etter dem. Da risikerer de at apene rømmer. 

Lørdag har de altså greid å fange én av de 43 apene. 

Vaksiner og hjerneforskning

Aper av typen rhesus macaques ble importert til USA på 1970-tallet fot biologisk og medisinsk forskning. Opprinnelig holder de til i Afghanistan, Pakistan, India og Kina. 

Apene er «modige, ekstremt nysgjerrige og eventyrlystne», skriver New England Primate Conservancy om arten. De er også svært tilpasningsdyktige og forholder seg til mennesker, ifølge konservatoriet.

Hos Alpha Genesis brukes de i forskning på vaksiner og blant annet progressive hjerneskader. 

Men de rømte apene er veldig unge hunndyr som aldri har vært brukt i testing, ifølge Alpha Genesis. Nå virker det som de kan unngå det en god stund til, for hittil har bare den ene apen gått i fella. Det kan også bli en god stund til innbyggere i nærheten kan åpne vinduene igjen. 

Read Entire Article