En av Danmarks rikeste vil satse på ny bransje: – Norsk politikk preges av misunnelse

1 month ago 16



Den danske industrimagnaten Jørgen Clausen (75) kaster seg inn i en ny bransje – med norsk hjelp. Ett dansk fortrinn gjør at han mener han skal få det til.

Jørgen Clausen ser til Norge når han nå vil skape en ny industri i Danmark. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 10.09.2024 16:33

Kortversjonen

– Holdningen i Danmark er litt annerledes nå enn i Norge. I Danmark snakker politikerne om å skape verdier. I Norge er politikken preget av misunnelse. Folk skal ikke få lov til å bli altfor rike, sier Jørgen Clausen.

Den snart 76 år gamle teknologigründeren er ingen hvem som helst i Danmark. Han ledet ett av Danmarks største industrikonsern i 26 år.

Clausen-familien ble i fjor rangert som Danmarks tredje rikeste, med en formue på 73, 7 milliarder danske kroner (118 mrd. norske kroner).

Formuen er hovedsakelig skapt gjennom selskapet Danfoss. Det ble etablert av Clausens far i 1933 og har nå rundt 40.000 ansatte over hele verden. Selskapet er mest kjent for å produsere deler til frysere og kjøleanlegg.

Men nå ser Jørgen Clausen mot en helt annen bransje.

Vil ta minst ti år

Under en internasjonal konferanse for akvakultur-teknologi (Gaht) i Ålesund i forrige uke lanserte han planene: Å etablere en industriklynge for landbasert fiskeoppdrett i Sør-Danmark. For å få dette til, frir han til norske oppdrettere og utstyrsleverandører.

– Men vi er bare kommet til drømmer og visjoner. Vi starter fra null. Men jeg er en som liker å si: La oss prøve.

Den tidligere toppsjefen i Danfoss har gitt seg som styreleder i konsernet, men han er fortsatt medeier og styremedlem. Og på tross av alderen: Han er ikke utålmodig.

– Det vil ta mer enn ti år å skape dette. Men vi i Danfoss er vant med at ting kanskje tar 25 år før det blir synlig for alle. Noen av de største suksessene er skapt fordi vi har vært ekstremt tålmodige.

Den danske oppdrettsnæringen er i dag liten sammenlignet med den norske. Clausens mål er heller ikke å bli en konkurrent til Norge om 20–30 år.

– Tvert imot tror jeg dette kan være en mulighet for norske selskaper, sier han.

Ser mot Danmark

Jørgen Clausens bakgrunn og posisjon i dansk næringsliv har gjort at en rekke norske selskaper retter blikket mot Danmark.

– Dette er interessant for alle selskaper som er i denne bransjen.

Det forteller Per Helge Devold, som er ansvarlig for marked og kommunikasjon hos MMC First Process. Selskapet leverer prosessutstyr til både tradisjonelt fiskeri og til oppdrettsbransjen.

Per Helge Devold

Markedsdirektør i MMC First Process

Devold forteller at selskaper har hatt kontakt med Clausen i to år. Men understreker at det vil ta tid, men at det er lagt en fremdriftsplan.

– Den store forskjellen sammenlignet med Norge, er en stor politisk vilje til å få til noe.

Støtte fra Solberg

Jørgen Clausen har fått med seg debatten rundt formuesskatten og lakseskatten i Norge. Hans inntrykk er at regler og avgifter dreper nyskaping.

Erna Solberg og Jørgen Clausen møttes under Gaht-konferansen i forrige uke. De var stort sett enige. Foto: Arnfinn Mauren

– Slikt har vi vært gjennom tidligere i Danmark, men nå snakker politikerne mer om å skape noe nytt. Og de som tjener penger, skal få lov til det.

Blant dem som satt i salen under konferansen og hørte på Clausen, var tidligere statsminister Erna Solberg. Hun er langt på vei enig med dansken.

– Ja, danskene og svenskene har for lengst skjønt dette. Det er jo fordi de ikke har oljepenger. De er helt avhengige av verdiskapingen som skjer i det vanlige næringslivet.

– Vil dere gå til valg neste år med løfte om andre rammebetingelser for laksenæringen enn det som er pr. nå?

– Ja, Vi har sagt vi vil ha et lavere skattenivå. Vi har også sagt vi skal ha et særskilt skattenivå for laksenæringen, men det skal være på et annet nivå enn i dag.

Etter Solbergs deltagelse på konferansen har Høyre konkretisert sitt forlag. Partiet foreslår en grunnrenteskatt på laks på 15 prosent. Det er 10 prosentpoeng lavere enn dagens sats.

Read Entire Article