76 femteklassinger fra Bodø har samlet seg på «Girl Tech Fest».
Det nasjonale tiltaket lærer jenter koding på en enkel måte slik at de lettere kan velge IT-fag i fremtiden.
Totalt over 4000 jenter på 48 forskjellige plasser i Norge har deltatt i år, ifølge arrangøren selv. 10 år gamle Agnes er en av dem.
– Vi koder. Det betyr at vi forteller datamaskinen hva den skal gjøre, sier hun.
– Er det vanskelig?
– Jeg trodde det først var veldig vanskelig, men nå er det mye enklere. Det er faktisk ganske lett når man får en oppskrift.
Alt dette syns systemutvikleren Emmy Sortland er viktig for utvikling av produkter i fremtiden.
– Det er sykt artig. I år er vi nesten 80 jenter som skal lære om teknologi. Jeg håper de får mestringsfølelse, og at de forhåpentligvis velger IT-fag i fremtiden, sier Sortland før hun fortsetter å bistå de unge kode-hodene.
Gutter dominerer bransjen
De siste årene har heldigvis pilene pekt oppover for jenter i IT-faglige studieplasser, viser tall fra Kunnskapsdepartementet.
2618 kvinner og 4571 menn søkte IT-fag i år. Dette er en kvinneandel på 36 prosent, opp to prosentpoeng fra i fjor.
Betyr dette at målet er nådd? Ikke så lenge andelen kvinner i norske utviklerstillinger knapt har nådd 20 prosent, sier Sortland.
– Det er fortsatt ikke så mange jenter som gutter som velger IT-utdanninger, og når man lager produkter til hele befolkningen så er det viktig at de speiler hele befolkningen, sier hun.
Femteklassingene Agnes og Silje tenker at det er fint å samles, bare jentene.
– Hva tenker dere om at guttene ikke er her i dag?
– Litt rart, men litt bra også. Det er fint å få litt fri fra guttene. Det er hyggelig å være med bare jenter, sier Silje.
– Er guttene slitsomme, syns du?
– Nei, ikke alltid, men noen ganger, sier hun med et smil.
– Fantastisk tiltak
Hvis man skal snakke om forbilder i kategorien kvinner innen IT, er kanskje Inga Strümke en av de mest prominente i Norge.
Hun har blant annet skrevet en kritikerrost bok om kunstig intelligens, og er ikke i tvil om at dette er positivt for å få flere jenter inn i IT-bransjen.
– Jeg syns det er et fantastisk tiltak. Det har vært en ekstrem ubalanse med langt færre kvinner i IT enn menn. Det finnes folk der ute som mener at det kan forklares med biologi, men det er nok sosiale faktorer som gjør at vi er der vi er nå.
Det jentene trenger er forbilder. Hun sier selv at det ikke var mange av de da hun vokste opp i Nord-Norge på 90-tallet, men at hun fant de hun trengte.
– Jeg hadde flaks, siden jeg sleit skikkelig med matte og hadde en mattelærer en kvinne som var veldig oppmuntrende. Det var hun som oppfordret meg til at jeg kunne komme inn på NTNU om jeg ville, sier hun og legger til:
– Samantha Carter i TV-serien Stargate var veldig kul. Jeg tror at «Girl Tech Fest» kommer til å hjelpe, og det kan gi en fellesskapsfølelse. Alle som føler seg underrepresentert vil føle seg sterkere om de møter likesinnede.
Ikke i mål
Administrerende direktør i PowerOffice, Lise Mentzoni, ser håpefullt utover utvalget av fremtidens kodere.
Sammen med andre teknologibedrifter i Bodø, står de som arrangør av Girl Tech Fest. Hun sier at det er viktig å sile guttene ut, sånn at jentene får utfolde seg ordentlig.
– Dette er en skikkelig jentefest. Grunnen til at vi kun vil ha jenter, er at det er viktig å introdusere teknologi for dem i den alderen. Det faller gutter mer naturlig å gå den teknologiske retningen, så her setter vi fokus på at jenter kan ta et større steg i bransjen.
Hun sier at kjønnsandelen i hennes egen bedrift er bedre enn snittet.
– Den er relativt bra, vi er på 43 prosent, så den er ganske høy til å være IT-bransjen. Det er vi glade for, siden vi har hatt fokus på å sikre mangfoldet.
– Betyr en økende andel kvinnelige studenter at dere er i mål med kvinner i IT-bransjen?
– Det vil jeg på ingen måte påstå, men det er en veldig positiv trend. Det viser at denne typen tiltak faktisk fungerer.
– Kan det sitte potensielle medarbeidere her, tror du?
– Absolutt, våre fremtidige teknologer kan godt sitte i dette rommet.
Publisert 01.11.2024, kl. 15.50