Elevrådsleder fortviler: – De tar livet av lokalsamfunnet vårt

1 month ago 21



 Ada Biko Vaagaasar«SNAKKIS»: Elevrådslederen Eivind Maurstad-Husom forteller at planen om å legge ned skolen er noe elevene prater om i friminuttene. Foto: Ada Biko Vaagaasar

Eivind Maurstad-Husom (17) inviterte politikerne på skolebesøk for å prate om nedleggelsesplanene, men ingen møtte opp.

fredag 18. oktober kl. 07:19

Kortversjonen

  • Elevrådsleder Eivind Maurstad-Husom (17) inviterte politikere på skolebesøk for å diskutere skolenedleggelse, men ingen møtte opp.
  • Seks skoler i Innlandet er planlagt nedlagt.
  • Lokale politikere takket nei på grunn av tidsmangel og foreslo et digitalt møte.
  • Elevrådslederen mener skolenedleggelsen vil gi lang reisevei og svekker lokalsamfunnet.

Onsdag denne uken vedtok hovedutvalget for utdanning i Innlandet et forslag om ny skolestruktur som betyr at seks skoler skal legges ned.

Elevrådslederen ved Nord-Gudbrandsdal skole i Lom, Eivind Maurstad-Husom (17), forstår ikke hva politikerne driver med.

– Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor de gjør dette. Det er trist. Det er synd. I mange tilfeller er det feil, sier Maurstad-Husom om planene.

Den endelige avgjørelsen tas av fylkestinget på Hamar 23. oktober.

 Line Møller / VGKommunen Lom er sentrum for en het debatt om skolenedleggelse. Her ser man stavkirken og den videregående skolen til høyre. Foto: Line Møller / VG

Maurstad-Husom inviterte nylig ordføreren og fylkesordføreren på skolebesøk.

«Eg inviterar dykk til skulen vår den 17. oktober. (...) Eg vil at dykk skal få sjå og høyre konsekvensane av valga dykk tek.»

Men ingen politikere dukket opp.

I et svar per e-post takket gruppelederen i Innlandet Arbeiderparti, Mona Stormoen, for tilbudet, men skrev at de ikke hadde tid.

«Tidsmessig blir det vanskelig å komme til Lom før behandlingen av saken starter.»

Det skrev hun i svaret på vegne av flere politikere, blant annet fylkesordfører Thomas Breen fra Arbeiderpartiet. Stormoen foreslo å ta møtet digitalt, men Maurstad-Husom mener hele poenget var at de skulle besøke skolen.

Bilde av Thomas BreenThomas Breen

Fylkesordfører (Ap) i Innlandet

Maurstad-Husom mener det er dobbeltmoralsk fordi en av konsekvensene av skolenedleggelsen vil bli lang reisevei for elevene:

– Dersom skolen legges ned må flere elever ta buss i opp til tre-fire timer daglig. De argumenterer mot seg selv. Fordi de ikke tar seg tid til å kjøre i fire timer en dag, sier elevrådslederen til VG på telefon.

Eivind Maurstad-Husom fortsetter:

– De vil ikke høre på oss i distriktet. De kommer til å ta livet av hele lokalsamfunnet vårt.

Elevrådslederen mener også at forslaget fra fylkespolitikerne er basert på synkende elevtall, men mener tallgrunnlaget er tvilsomt:

– De tallene de har brukt har de ikke vist noen kilde til. Vi har gitt beskjed om det, men vi får ikke noe reaksjon.

Les også: Skuleskrekken

Fylkesgruppen i Innlandet Arbeiderparti påpeker at tallgrunnlaget har vært debattert lenge, og henviser til denne rapporten på 141 sider der SSB (Statistisk sentralbyrå) anslår at elevtallene vil fortsette å synke de neste årene.

Bilde av Hans Christian EngeHans Christian Enge

Nestleder i hovedutvalg for utdanning i Innlandet.

Hans Kristian Enge (Ap) er nestleder i hovedutvalg for utdanning i Innlandet, og svarer på kritikken fra Maurstad-Husom:

Fire måneders høringsperiode

– Vi har hatt en fire måneders lang høringsperiode i saken, hvor elevrådet på Lom VGS var hjertelig velkomne til å sende inn høringsinnspill og invitere oss på besøk, noe de valgte ikke å gjøre.

– I tillegg har det vært innspillskonferanser i forkant med barn og unge i regionen, og vi tilbydde elevrådslederen et digitalt møte når vi nå mottok denne invitasjonen så sent i prosessen. I går fikk vi flertall i hovedutvalg for utdanning for forslaget vårt, og det er ingen mulighet til å påvirke utfallet nå, sier Enge.

Elevrådslederen frykter flere konsekvenser enn lang reisevei hvis skolen legges ned.

– Mange vil bli tvunget til å flytte på hybel. Mange lærere kommer til å miste jobben, for noen av dem driver gård, så de kan ikke flytte. Færre unge voksne kommer til å flytte tilbake hit.

Til tross for skuffelsen, har Maurstad-Husom fortsatt håp:

– Jeg har absolutt tro på at det kan endres. Jeg klarer ikke å se for meg at skolene blir lagt ned. Det kommer til å gå så hardt ut over alt og alle her.

Read Entire Article