Mandag kveld tikket meldingen inn på Teams.
– Kjære elever. Østfold fylkeskommune har i dag lagt frem to alternativer for fremtidens skolestruktur.
Slik fikk de hundrevis av elevene på Greåker og Borg videregående skoler vite at fylkeskommunen vil avvikle skolene deres.
– Det er ingen som skjønner hva som skjer og hva begrunnelsen er. Selvfølgelig er alle sammen lei seg. Vi er veldig glade i skolen vår, sier Aurora Grønlisom
Dagen derpå har sjokket lagt seg, men spørsmålstegnene er mange.
– Vi synes egentlig det bare er veldig surrealistisk og vi skjønner ikke at det her faktisk kan skje. Alle er veldig lei seg og bekymret. Vi er veldig klare for å kjempe for skolen vår.
Tror flere vil droppe ut
– Beskjeden kom som et sjokk, sier Julia Vonen Svae.
Hun er elevrådsleder ved Greåker videregående skole, og forteller at mange av klassekameratene hennes nå er bekymret over å miste skoleplassen sin.
– I de tidligere forslagene har det ikke vært snakk om en fullstendig nedleggelse. Da har det bare vært små endringer, som fjerning av linjer.
Grunnen til at de videregående skolene vurderes å legge ned, er at fylket skal spare rundt 167 millioner kronene de neste årene innen skole og opplæring.
Ingenting er bestemt, men i går kom fylkeskommunen med to forslag til hvordan de skal klare å kutte millionene.
I begge forslagene vil to skoler i Sarpsborg bli lagt ned. I tillegg er det flere yrkesfag som ikke lenger vil tilbys.
– Det er ikke med et lett hjerte at vi foreslår at to skoler skal legges ned, sa Brynjard Rønningen. Han er avdelingsdirektør for opplæring og kompetanse i Østfold fylkeskommune.
Elevrådslederen tror at endringene kan føre til at flere dropper ut av skoleløpet. Noe elev Aurora Grønli stiller seg bak.
– Jeg tror dette vil føre til at flere vil strømme til privatskoler og til mindre miljøer. Og at man må øke støtten til psykisk helsehjelp når flere faller utenfor, sier Grønli.
Ordfører: Kaller kuttene urettferdig
I tillegg til at skoler og linjer legges ned, er det foreslått å kutte rundt 100 årsverk.
For ordfører i Sarpsborg Magnus Arnesen (H) kom beskjeden som et sjokk.
– Dette er langt over det jeg hadde forventet og klarer å akseptere, sier Arnesen.
Han har forståelse for at fylkeskommunen må kutte i økonomien, men sier det er urettferdig at det går såpass mye utover hans kommune.
– Det som bekymrer meg her er at det ser ut til at veldig mange av kuttene går ut over én kommune spesifikt. Og det er bekymringsverdig med tanke på de innbyggerne som bor i Sarpsborg.
Rektor må trygge elevene
Også konstituert rektor ved Greåker videregående skole Grete Normann Tofteberg forklarer at beskjeden kom som et sjokk.
Elevene hadde gått hjem da beskjed om skolekuttene kom. Nå har Tofteberg nå en jobb foran seg med å trygge elevene på skolen.
– Vi må fortsatt bruke tid på å få ut god og korrekt informasjon, og trygge elevene på at deres skoleplasser består, sier Tofteberg.
Skolen på Greåker ligger inne i ett av forslagene til fylkeskommunene. Men Borg videregående skole ligger inne som avviklingsklar i begge forslagene.
Det betyr at skolen etter all sannsynlighet vil bli lagt ned.
Lærer, Kyrre Sæther, sier elevene er usikre og bekymret for hvor lang reisevei de nå vil få i fremtiden. Han mener også at staten kunne ha bladd opp mer penger.
– Hvor mye konsulenter bruker egentlig fylket? Har de sett på egne midler? Kan man spare der? Trenger de virkelig en million i lønn? Det er lov til å spørre det spørsmålet, sier Sæther.
Skolene har kun en drøy uke på å komme med sine siste tilbakemeldinger. Fylkesdirektøren i Østfold legger frem sitt forslag til vedtak 7. november.
Det er først 4. desember at politikerne i Østfold skal bestemme seg for hvilke kutt som gjøres. Frem til det kan fylket vente seg «innlandske tilstander».
– Og hvis det må til, så blir det demonstrasjoner. Jeg er i hvert fall klar, sier elev Aurora Grønli.
Publisert 29.10.2024, kl. 21.01 Oppdatert 29.10.2024, kl. 21.48