Elbilen har fått nok

6 days ago 10



I flere år har Oslo kommune spilt en viktig rolle i å fremme elektrisk mobilitet. Oslo er verdens beste på elektrifisering, og det er nå sjelden man ser noe annet enn elbusser i denne byen. Alle fergene er elektriske, togene er elektriske, trikken og T-banen er aldri fossil.

I et land hvor vi i stor grad importerer det grønne skiftet ved å kjøpe fremkomstmidler som andre tjener penger på, bør vi se hvordan vi kan forvalte investeringene til grønn mobilitet.

Det holder nå

Tilrettelegging for elbiler gjennom bygging av ladestasjoner har vært en sentral del av denne satsingen. En nødvendig og vellykket innsats som har bidratt til at elbilen i dag er i ferd med å bli dominerende.

Tiden er inne for å fjerne lokale subsidier på bruk av elbil.

De private aktørene har nå bygd en ladeinfrastruktur over hele landet, og de private aktørene vil få bedre utbyggingsmuligheter dersom landets kommuner fokuserer på andre oppgaver og utgiftsposter.

De private er bedre

Oslo kommune har i mange år subsidiert bilisme gjennom gratis og nå rimelig lading, i tillegg til å påta seg utgifter til å bygge og vedlikeholde ladestasjoner. Det har vært en investering i en grønnere fremtid. Samtidig er det ikke bærekraftig at Oslo, og i forlengelsen: resten av landets kommuner, skal fortsette å subsidiere lading.

I en tid hvor privatmarkedet har utviklet svært gode løsninger, både i forhold til tilgjengelighet, hastighet og stabilitet, er det fornuftig å stille spørsmålet:

Er det fortsatt nødvendig med kommunale ladestasjoner for innbyggerne? Svaret tror jeg er nei.

Ladingen fungerer nå

Teknologien har kommet langt, og næringsaktørene som leverer ladeinfrastruktur har vokst frem som sterke, pålitelige alternativer. Privatmarkedet tilbyr nå lading over hele Oslo, med raskere hastigheter og høyere stabilitet enn de kommunale løsningene.

Dette er ikke bare mer effektivt for brukerne, men også en måte å avlaste kommunens budsjetter på. Elbilen er allerede den nye normen for nybil i Oslo, og når nær alle som kjøper nytt velger el, går dette av seg selv uten politikeres innblanding.

Hvilken politiker vil ha mer bilisme?

Å fortsette med kommunalt drevet lading ville være å subsidiere bilbruk i en by som har som mål å redusere biltrafikken.

Kø på E18 i Oslo.

Kø på E18 i Oslo.

Foto: NTB

Forskerne sier at biltrafikken vil øke med så mye som 20 prosent de neste årene, og kommunen bør ikke subsidiere noen form for privatbilisme i en by som skal fremme gange, sykkel og verdens beste kollektivnett. Fossilbilen er sigaretten, men elbilen er snusen.

Elbilsuksessen fortsetter

Oslo har ledet an i en nasjonal omlegging av hvordan vi organiserer lading for elbiler. Kommunen kan sette en presedens for resten av landet ved å vise at det er mulig å fase ut den kommunale ladeinfrastrukturen uten at det går på bekostning av elbilistenes behov.

Dette vil ikke bare spare store summer for kommunale budsjetter, men også bidra til en mer rettferdig bruk av offentlige midler. Der jeg bor, sentralt i Oslo, er det ca. en fjerdedel av husstandene som eier egen bil, og det som starter sentralt i Oslo sprer seg ofte til resten av landet.

Kommunedirektører over hele landet kan spare

Oslobudsjettet som ble lagt frem av Venstre den 25. september er interessant for KS og alle kommunedirektører i dette landet. Her er det lagt inn en kostnad på 76,5 millioner i budsjettpost 543 med tittel «Lading av elkjøretøy – pakke».

357 kommuner må spare nå

Opinion stilte bilister i Oslo og omegn i år spørsmålet om du enkelt kan få til en privat ladeløsning hjemme, og bare 18 prosent svarte nei. Dette mindretallet kan bruke private ladeløsninger i dag.

Landets 356 andre kommuner bør jobbe med å få oversikt over hvor mye subsidiering som gis til privatbilen, og ta dette med i høstens budsjettdebatt.

I Oslo er det ikke laget en slik oversikt. Politikerne i hovedstaden har vedtatt følgende i Hammersborgerklæringen: Byrådet vil kraftig øke antallet offentlig tilgjengelige hurtig- og lynladere for elbiler over hele byen, i samarbeid med private aktører.

I Oslobudsjettet foreslår posisjonen altså en fortsettelse av en voldsom subsidiering.

Stopp subsidiene

De statlige incentivene for kjøp av nybil fungerer utmerket. For å nå målet om mindre privatbiltrafikk, er et viktig steg at kommuner slutter med å subsidiere privatbilisme. Det bør starte allerede i 2025 i verdens elbilhovedstad.

Fremtiden er elektrisk.

Publisert 30.09.2024, kl. 13.48

Read Entire Article