Mannen er i krise. På grunn av de woke feministene? De femi kostholdsrådene? Den «tinderifiserte sexkulturen»?
Onsdag 13. november kl. 11:01GUTTEGJENG, bestående av Andreas Randøy, Jørgen Næss Karlsen, Lasse Bjørn, Morten Hansen og Simon Balsnes
Faren som måtte evakuere hjemmet sitt som følge av ekstremværet Jakob. Han er i krise.
Bonden i Odda som ikke lenger får forsikring på gården. Han er i krise.
Den spanske brannmannen som redder ut ofre for styrtregnet i Valencia, hvor over 200 personer har dødd de siste dagene. Han er i krise.
Den unge gutten som vil vokse opp på en jordklode med økende krig og konflikt, ekstremvær og ustabilitet, i et samfunn hvor menn dominerer i alle de farligste yrkene: Han er født inn i en krise som blir verre for hver desimal kloden blir varmere.
Hvordan har den såkalte «mannsdebatten» blitt ensbetydende med en navlebeskuende kulturkrig om dating, incels, kjøtt og tradwifes?
Nylig meldte NRK at nesten halvparten av unge norske menn ville ha stemt på Trump.
Menn som Simen Velle, Joe Rogan og Jordan Peterson har lyktes i å distrahere mange av oss vekk fra problemene som faktisk rammer menn hardest.
For all del, debatter om feminisering av samfunnet, datingkultur og hva som er lov til å si er gøy. Men det er ikke så veldig viktig.
Samtidig som mannsinfluenserne sitter trygge i podkaststudier og realityprogrammer, må menn bøte med livet, familien, hjemmet eller levebrødet fordi klimakrisen eskalerer.
Menn er sterkt overrepresentert i yrkene som møter, bekjemper og rydder opp etter naturkatastrofer: I Norge er 97 prosent av brannkonstabler menn. Også 80 prosent av norske bønder er menn. Det vil bli vanskeligere for dem å produsere mat, og flere avlinger vil ødelegges av mer ustabilt vær og temperatur.
Menn sitter også på nøkkelen til å løse klimakrisen: De mannlige elektrikerne, tømrerne og bussjåførene jobber allerede med å gjøre Norge grønnere.
Også 95 prosent av de ansatte på offshore oljerigger i Norge er menn. Kompetansen de besitter er akkurat den Norge trenger for å bygge en grønn økonomi.
Menn har med andre ord alt å tjene på en styrt og rettferdig omstilling. Til tross for advarsler fra en regjeringsoppnevnt ekspertgruppe, nekter regjeringen å lage en plan for sluttfasen av den norske oljesektoren.
De lukker øynene og ørene, og risikerer titusenvis av arbeidsplasser, som hovedsakelig er besatt av menn. Det er en hån mot mennene som jobber i sektoren, og de som møter konsekvensene av klimatrusselen.
Den 19. november markerer vi den internasjonale mannsdagen.
Den undertegnede guttegjengen arrangerer Oslos foreløpig eneste mannsdagsmarkering: «Menn krever klimahandling på mannsdagen.»
For det finnes faktisk ikke noe mer mandig enn å bry seg om verden og menneskene rundt seg.
Les også: Klimarapport: Venter rekordvarmt 2024