Nyheten om at nordkoreanske soldater er blitt sendt til Russland for å delta i krig på europeisk jord, har slått ned som en bombe.
Eksperter advarer mot at det kan gjøre krigen i Ukraina farligere. Samtidig er det flere som frykter hva Nord-Korea skal få som «betaling» for å delta i Vladimir Putins krig.
Tør Putin å hjelpe Kim Jong-un med atomvåpenteknologi?
Robert Peters, som er forsker på bruken av atomvåpen som avskrekking, skriver i en rapport for den konservative tankesmia The Heritage Foundation at det er en mulighet for det.
Han mener at USA, Japan og Sør-Korea må bygge opp styrker som ikke lar seg avskrekke av et sterkere Nord-Korea.
– Vil overraske meg
Norske eksperter er usikre på om Putin vil gå så langt at han utstyrer Kim med bedre atomvåpen.
– Russland har ingen presedens med å hjelpe Nord-Korea direkte med kjernevåpenutviklingen, så det vil overraske meg veldig om de gjør det, sier Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til TV 2.
Han er ekspert på atomvåpenprogrammet til Nord-Korea. Kippe mener imidlertid Russland har mye å bidra med som kan gjøre Nord-Korea enda farligere. Mer om det senere i artikkelen.
Katarzyna Zysk, som er professor ved Institutt for forsvarsstudier, mener det er rimelig å anta at Nord-Korea vil få betydelige gevinster for sitt bidrag i Ukraina.
– Støtte til atomvåpen- og missilprogrammet fremstår som en mulig kompensasjon, selv om det er uklart hvor langt Russland er villig til å gå, sier Zysk til TV 2.
– Styrker Putins trussel
Hun advarer om konsekvensene det vil få hvis Russland skulle gi Nord-Korea støtte til utvikling av atomvåpen og raketter.
– Det kan undergrave tiår med vestlig – spesielt amerikansk – og FN-ledet innsats i ikke-spredningspolitikken, sier Zysk.
For Putin – som allerede er i full klinsj med Vesten – kan det være mulig å se positive gevinster av å ruste opp Nord-Korea. Trusler mot Vesten er et viktig virkemiddel for Russlands utenrikspolitikk nå.
– Muligheten for et slikt samarbeid bidrar til å øke troverdigheten til den russiske trusselen mot Vesten, mener Zysk.
Hun påpeker at Nord-Koreas våpenprogram primært er rettet mot USA og amerikanske allierte, som Sør-Korea. I tillegg til hjelp fra Russland, får Nord-Koreas soldater nå kamptrening.
Advarer mot våpenkappløp
– Det kan styrke Nord-Koreas militære kapasitet og øke spenningen, sier Zysk.
Hun advarer mot at også Sør-Korea kan få ønsker om å skaffe seg atomvåpen.
– Dette er et scenario som man i Vesten og FN i flere tiår har forsøkt å unngå.
– En verden der flere stater eier kjernevåpen blir betydelig farligere, da det øker risikoen for våpenkappløp og for bruk av atomvåpen, spesielt i ustabile regioner, sier professoren.
Halvor Kippe i FFI sier at Russland har en rekke avanserte missiler som Nord-Korea kan tenke seg å ville lære mer om.
Nord-Koreas gigavåpen
Det gjelder både hypersoniske kryssermissiler og såkalte aeroballistiske missiler – som er vanskeligere å skyte ned.
– Nord-Korea har allerede demonstrert at de har kjernefysiske ladninger på opp til rundt 200 kilotonn (ti ganger Nagasaki-bomben) og missiler som kan nå alle ønskelige mål i regionen og i USA, påpeker Kippe.
– Eventuell assistanse vil imidlertid kunne hjelpe dem med presisjon og pålitelighet til missiler, samt til teknologi for å avfyre flere uavhengig styrte stridshoder på ett og samme missil (MIRV).
Kippe sier at den største flaskehalsen i Nord-Koreas atomvåpenprogram, er produksjon av plutonium og tritium. Russland kan hjelpe Kim med å bygge nye reaktorer, men det vil ta flere år.
– I mellomtiden vil eventuell assistanse nok heller raffinere de kapabilitetene som Nord-Korea i stort allerede har, altså evnen til å ramme nær sagt hvor de vil med kjernefysisk bestykkede missiler, sier Kippe.
Tror ikke Kina vil like det
Kippe får støtte fra sjefforsker og Russland-ekspert Tor Bukkvoll. Han legger til at det er en annen aktør inne i bildet også.
– Kina vil antakelig heller ikke være særlig begeistret for slike bidrag fra russisk side, sier Bukkvoll til TV 2.
Kina er en av få mektige venner Putin har nå.
– Det er på ingen måte slik at Putin alltid gjør som kineserne vil, men han har heller ikke råd til å legge seg ut med dem for mye, sier Bukkvoll.
Katarzyna Zysk mener at Nord-Koreas inntog i Ukraina-krigen uansett er en betydelig eskalering. Hun viser til at Nord-Korea gir Putin det han trenger: Våpen, ammunisjon og flere folk.
– Dette har vært av stor verdi for Russland, sier Zysk.
– Gir Putin en fordel
Hun mener samarbeidet også har en politisk dimensjon – og at de vil spille på vestlig frykt for eskalering.
– Hvis USA og Nato ikke reagerer kraftfullt nok på denne utviklingen, kan dette føre til en ytterligere økning i antallet utenlandske soldater som kjemper på russisk side på sikt – de tester nok reaksjonene nå, sier Zysk.
– Sannsynligheten er stor for at dette vil både forlenge og utvide krigen, samt gi Russland fordeler på slagmarken.