Eksperter om Høiby: Dette betyr en endret siktelse for straffen

1 month ago 25



Marius Borg Høiby (27) etterforskes nå for mishandling i nære relasjoner. Skulle han bli tiltalt for dette, vil straffen kunne bli langt høyere enn med dagens siktelse.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
I HARDT VÆR: Marius Borg Høiby har etter en voldshendelse i begynnelsen av august blitt siktet for ytterligere forhold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert 23.08.2024 16:33

Siktelsen mot Marius Borg Høiby ble fredag utvidet av politiet til også å omfatte trusler. 

– Trusler kan være veldig forskjellige, og straffes vanligvis med fengsel fra 15 til 30 dager, sier Marijana Lozic hos Matrix Advokater til TV 2. 

Hun legger til at straffen både kan bli lavere og høyere enn dette, alt etter forholdet. 

 Tom Rune Orset / TV 2
ADVOKAT: Marijana Lozic hos Matrix Advokater. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Dette er et ytterligere straffbart forhold som i seg selv er alvorlig, slik at den samlede straffen – hvis han blir funnet skyldig – blir strengere enn om dette ikke forholdet ikke var tatt med, sier professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen til TV 2.

Både Lozic og Holmboe understreker at de ikke tar stilling til bevisene i sakene, men kommenterer generelt ut fra hva de har fått med seg om sakene i mediene.

Etterforskes for vold

Truslene er ifølge siktelsen rettet mot hans daværende kjæreste i forbindelse med hendelsen natt til 4. august, bekrefter politiadvokat Henriette Taxt Røstadli overfor TV 2.

«Høiby har ikke tatt stilling til den nye siktelsen. Jeg kan ikke si noe om det før han har gjort det. Det vil skje i et kommende avhør», skriver Høibys forsvarer Øyvind Bratlien til TV 2.

Torsdag satt den fornærmede kvinnen i et nytt avhør hos politiet.

– Hun har forklart seg mer detaljert om forholdene i siktelsen. Det gikk greit, men vi avsluttet etter tre timer fordi det er krevende å sitte i avhør, sier fornærmedes bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til TV 2.

I tillegg til trusler, skadeverk og vold mot Larsens klient, som Høiby altså er siktet for, etterforsker politiet vold mot to av hans ekskjærester.

 Ditlev Eidsmo / TV 2 og Lise Åserud / NTB
EKS-KJÆRESTER: Politiet etterforsker anklagene fra Nora Haukland (t.v.) og Julianne Snekkestad om at Marius Borg Høiby utøvde fysisk og psykisk vold mot dem da de var kjærester. Foto: Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2 og Lise Åserud / NTB

Dette etterforskes under straffelovens paragraf 282, som handler om mishandling i nære relasjoner.

Etterforskningen av dette ble åpnet etter at Høibys ekskjærester Juliane Snekkestad (29) og Nora Haukland (27) hadde vært i avhør hos politiet.

– Høy terskel

De har begge fortalt offentlig om psykisk og fysisk vold som de mener at Høiby utsatte dem for.

Høiby er altså ikke siktet for mishandling,  og hans forsvarer Bratlien ønsker fredag ikke å kommentere disse sakene før hans klient har vært i avhør.

Men skulle han bli siktet og senere tiltalt for dette, vil det være stor forskjell på en slik tiltalte og den siktelsen som gjelder i dag.

– Det er familievold, eller vold i nære relasjoner. En siktelse etter paragraf 282 er mer alvorlig enn en siktelse for kroppskrenkelse, sier advokat Lozic.

Hun legger til at det samtidig er et stort spenn i denne paragrafen.

– Fra de simpleste kroppskrenkelsene til lang mer alvorlig vold og trusler. Og for å bli dømt, skal fornærmede ha levd under et regime av frykt, sier hun.

– Det er altså en ganske høy terskel, sier hun og viser til at det ikke holder med en enkelthendelse, men at det må være snakk om et mønster over tid.

Forskjellen på strafferammen er også stor. 

Høiby er i dag siktet for kroppskrenkelse etter straffelovens paragraf 271, som har en strafferamme på ett år. 

Skulle politiet utvide siktelsen til å omfatte mishandling i nære relasjoner, øker strafferammen til seks år.

Dette sier straffeloven

Marius Borg Høiby er nå siktet for flere forhold som omfattes av straffeloven. Politiet etterforsker også flere andre forhold.

Kroppskrenkelser

Høiby er siktet for kroppskrenkelser mot kvinnen som har status som fornærmet i hendelsen natt til 4. august.

Kroppskrenkelse omfattes av straffelovens paragraf 271, og kan straffes med bot eller inntil ett år i fengsel.

Trusler

Fredag ble siktelsen mot Høiby utvidet. Han er nå siktet mot trusler mot den fornærmede kvinnen.

Trusler omfattes av straffelovens paragraf 263, og kan straffes med bot eller inntil ett år i fengsel.

Mishandling i nære relasjoner

Høiby etterforskes nå for mishandling i nære relasjoner i to ulike saker. De fornærmede i de to sakene er ekskjærestene Nora Haukland og Julianne Snekkestad.

Høiby er ikke siktet for dette, men blir etterforsket. Det betyr at politiet undersøker om han etter loven har mishandlet sine tidligere kjærester.

Mishandling i nære relasjoner ligger under straffelovens paragraf 282. Det har en strafferamme på inntil seks år i fengsel.

Paragrafen omhandler alvorlig eller gjentatt mishandling av nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer.

Mishandling kan ifølge loven være trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold eller andre krenkelser.

Brukstyveri

Fredag ble det også kjent at Høiby etterforskes for brukstyveri av en scooter. Saken etterforskes formelt som ulovlig besittelse av løsøre. Dette ligger under straffelovens paragraf 345, og kan straffes med bot.

– Høyere straffenivå

Også professor Holmboe ved Politihøgskolen slår fast at det er stor forskjell mellom det Høiby nå er siktet for, og det han etterforskes for. 

– Straffenivået, altså straffen man har lagt seg på i slike saker, vil være høyere enn for det han er siktet for i dag. 

 Goran Jorganovich / TV 2
PROFESSOR: Morten Holmboe ved Politihøgskolen. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Skulle Høiby bli tiltalt, er det liten sjanse for maksimal straff, mener Holmboe.

– Det skal veldig mye til for å få seks år, men straffenivået er langt høyere enn for kroppskrenkelse, sier han og legger til:

– Politiet skal etterforske både til gunst og ugunst for ham, altså om det er ting som styrker saken eller reduserer graden av sannsynlighet for at han har gjort dette.

Høiby etterforskes også for ulovlig oppbevaring av noen andre sin scooter

I meldingen Høiby sendte til pressen, erkjente han også kokainbruk. Han er foreløpig ikke siktet for dette, men etter det TV 2 forstår, handler det om at politiet ennå ikke har fått svar på blodprøvene.

Read Entire Article