De tar kanskje ikke imot Donald Trump med åpne armer, men USA-ekspertene finner lyspunkter når de leter lenge nok.
Det er skrevet utallige negative artikler om Donald Trump, men denne gang skal vi hoppe bukk over rasisme, sexisme, hevntrusler, økt krigsfare, nedsettende retorikk og det faktum at han er en dømt forbryter.
I stedet skal vi lande på de positive sidene ved hans valgseier.
Midtøsten?
Norges utenriksminister Espen Barth Eide har allerede trukket fram ett mulig punkt: Midtøsten.
– Det som er interessant der, og det er kanskje litt overraskende, er at Trump var veldig opptatt av det som ble kalt Abraham-avtalene. Altså å få til en normalisering mellom arabiske land som Saudi-Arabia i spissen og Israel, sier Barth Eide.
Utenriksministeren kaller det «et lovende program».
– Hvis han ringer til den de facto lederen i Saudi-Arabia, vil han nå få vite at det kan de fortsette med, om det blir en palestinsk stat, sier Barth Eide.
Han tror derfor at det arbeidet Norge har gjort med Saudi-Arabia og andre arabiske land kan bli vel så viktig med Trump som det ville blitt med Kamala Harris.
Tillit til myndighetene
Donald Trumps tilhengere er mistroiske til myndighetene, tror det finnes en «deep state» og tror ikke presidentvalgene er rettferdige med mindre Trump vinner.
Nå har han vunnet to ganger.
– Det at MAGA-bevegelsen nå får en andre periode og et reelt, grundig forsøk på det de kaller «Make America Great Again» er bedre enn at de går rundt og tror at de er fraranet muligheten, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen.
Nå er det opp til Trump å levere dette, konstaterer han.
– Hvis det er slik at vi som har vært skeptiske til det, har tatt feil og han faktisk klarer det, så er det bra. Helt greit. Jeg aksepterer det. Men jeg er også skeptisk til det, i den forstand at jeg fortsatt tror at Donald Trump er mest opptatt av Donald Trump.
Uansett er det håp om at Trumps tilhengere ved neste korsvei har større grad av tillit til «systemet».
Slik gikk Iran frem for å ta livet av Donald Trump
Demokratene skjerper seg?
Bergesen poengterer at Trump forholder seg til det folket sier, nemlig at de ikke tror at det politiske systemet fungerer for dem, og at elitene kun er opptatt av seg selv.
– Alt det hører Donald Trump, og han svarer på det. Si hva du vil om svarene han gir, men Demokratene hører ikke på det, og de svarer ikke på det. Det er problemet, sier Bergesen.
Når Demokratene skal analysere hvorfor de tapte så klart for Republikanerne denne gang, bør svaret «tvinge» partiet til å fokusere mer på hva det amerikanske folket ønsker.
– Demokratene må faktisk høre bedre på folket neste gang. Og det er ikke sånn at de bør være i tvil om hva folk mener, for dette har meningsmålingene sagt gjennom hele valgkampen, påpeker Bergesen.
USA unngikk vold
To andre USA-eksperter vi i media ofte snakker med, er Civita-rådgiver Eirik Løkke og kommentator og forfatter Jan Arild Snoen.
Begge trekker fram at Trumps seier ser ut til å sikre at man unngår vold relatert til årets valg.
Etter forrige valg stormet som kjent flere hundre illsinte Trump-tilhengere Kongressen.
– Vi unngikk faren for uro og vold, som er Trump-tap han ikke ville innrømme, hadde ført med seg, sier Snoen til TV 2.
Valget ble gjennomført på en god måte, konkluderer Løkke.
– Det er videre positivt at Joe Biden og Kamala Harris har lovet å støtte et fredelig skifte av makt, konstaterer Løkke.
Økonomiske lettelser
De to USA-kjennerne Løkke og Snoen ser også for seg positive konsekvenser på økonomifeltet.
– Personlig er jeg tilhenger av lettere reguleringer av økonomien, spesielt innen KI (kunstig intelligens), som Trump vil stå for, sier Snoen.
Børsen i USA ser åpenbart for seg dereguleringer.
Da New York-børsen åpnet valgdagen, lå den brede S&P 500-indeksen på rundt 5750 poeng. Tre dager senere har den lagt seg på cirka 6000 poeng.
– Politisk vil det også være positivt for USA med skattelettelser, mener Løkke.
Bedre grensekontroll
Donald Trumps store kampsak i valget, var innvandring. 78-åringen mener at USA trenger bedre grensekontroll.
– Folk føler at grensespørsmålet er ute av kontroll. Og da har du som president én jobb, det er å bringe kontroll, sier Bergesen.
Det forteller mye om situasjonen at selv latinamerikanere som har kommet over grensen og bosatt seg i USA, nå ønsker å stenge grensen.
– Det er et ganske direkte språk. Hvis dette fortsetter, vil USA havne i samme rolle som Italia, som har stor innvandring og stor oppslutning om partier på ytre høyre. Det blir en perfekt symbiose. Dit er USA på vei, så det er bra for USA om de får bedre kontroll på grensen, mener Bergesen.