Ekspertene ser rødt etter norsk totalkollaps: – Pisser på Norge

3 hours ago 3

Fiaskoen var komplett da Østerrike la på til 5–1 etter 70 minutter. Etter en forholdsvis jevnspilt første omgang, ble Norge regelrett rundspilt i den andre omgangen.

– En av de verste landskampene på år og dag. Østerrike pisser på Norge, sa TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen.

– Totalkollaps av Norge. Det er pinlig, sa NRKs fotballekspert, Kristoffer Løkberg.

Startet med forsvarstabbe

Erling Braut Haaland slo scoringsrekorden til Jørgen Juve på det norske landslaget i torsdagens kamp mot Slovenia. Søndag tok det kun fem minutter før han fikk en stor sjanse.

Norges kaptein kom til skudd fra 15 meter, men måtte se at ballen gikk i stolpen og ut.

Haaland stolpeskudd

STOLPE: Haaland var nær scoring etter fem minutter, men hadde ikke marginene på sin side.

To minutter senere mistet Norge ballen etter en langpasning fra Andreas Hanche-Olsen. Østerrike avanserte raskt og fra 16 meter dunket Marko Arnautovic ballen opp i mål, via tverrliggeren.

– Solbakken må være fly forbanna nede på sidelinjen. Det skulle være et direkte Norge fra start, og så er det de som spiller rett inn i gapet på det østerrikske laget, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen, og kalte balltapet naivt og unødvendig.

– Flaks og uflaks kan vi ikke styre, men: Utrolig elendig valg og pasning av Hanche-Olsen, skrev fotballekspert Lars Tjærnås på X.

– Norge blir knallhardt straffet for slurv i eget pasningsspill. Typisk nok, der Haalands sjanse går stolpe ut, treffer Marko Arnautovic tverrligger og ned, sa NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

Arnautovic 1-0

PERLE: Marko Arnautovic scoret kampens første mål.

Sørloth slo tilbake

Etter scoringene var det Østerrike som stort sett kom til de beste sjansene. Det norske laget slet flere ganger med å stå imot gjenvinningskraften til Østerrike, som også virket til å mestre de utfordrende baneforholdene i Linz bedre enn Norge.

På sidelinjen meldte TV 2s reporter Eirik Nesset Hjelvik at Solbakken var frustrert over forsvarsspillet og kom med stadige beskjeder.

Seks minutter før pause kom likevel utligningen. Julian Ryerson svingte et frispark inn mot Østerrikes 16-meter. Inne foran mål sto Alexander Sørloth nærmest oppsiktsvekkende alene og headet enkelt inn 1–1.

– Endelig scoret Norge på en dødball igjen. Tydelig innøvd trekk der Thorsby sperret rommet og gjorde at Sørloth kom seg fri, viktig at Ryerson treffer det rommet som er meningen å treffe, sa Løkberg.

Sørloth 1-1

UTLIGNING: Alexander Sørloths scoring ser ut til å bli det eneste norske lyspunktet.

Scoringen var Sørloths 20. for landslaget, men uten at det virket til å roe Solbakken så mye ned på sidelinjen.

Ifølge TV 2-reporter Hjelvik kom nemlig med en klar beskjed til midtstopper Hanche-Olsen om at «han måtte våkne».

Flere mål i første pause ble det likevel ikke og dermed 1–1 til pause.

Norsk marerittkvarter

I den andre omgangen ble det etter hvert et norsk mareritt. Det startet to minutter ut i omgangen, da Hanche-Olsen stupte ned i gresset i et forsøk på å få ballen unna.

Ballen gikk inn til Norges keeper, Ørjan Håskjold Nyland, men Hanche-Olsen felte samtidig Christoph Baumgartner.

– Han får rett og slett panikk der, Norge og Andreas Hanche-Olsen. Det var han som rotet før 1–0 og nå er det han igjen som opptrer klønete og med fullstendig panikk, sa Mathisen.

– Så utrolig klønete. Det er sånne straffespark det lages i Andeby mot Gåseby, skrev Tjærnås på X.

Marko Arnautovic var sikker fra straffemerket og økte til 2–1. Og så fortsatte det. Philipp Lienhart headet inn 3–1 etter et hjørnespark, før Stefan Posch etter 62 minutter headet inn 4–1.

– Nå er det kattens lek med musen, sa Mathisen.

For det stoppet ikke der. Michael Gregoritsch styrte inn 5–1 20 minutter før slutt og gjorde ydmykelsen komplett.

Tett igjen i Nasjonsligaen

Norge ledet gruppen sin i Nasjonsligaen før søndagens kamper, etter at de hadde tatt syv poeng på tre kamper.

Tidligere søndag vant Slovenia 1–0 borte mot Kasakhstan, som gjorde at de også sto med syv poeng før kampen mellom Østerrike og Norge ble sparket i gang.

Nå ser også Østerrike ut til å gå opp til syv poeng, som gjør at gruppa igjen er vidåpen.

Norge vil med seier i sin gruppe i Nasjonligaen ha en stor sjanse til å komme til omspill i VM-kvalifiseringen, hvis de ikke skulle kvalifisere seg direkte.

Resultatene i høstens kamper vil også påvirke Norges plass på Fifa-rankingen, som videre avgjør om Norge blir seedet på nivå to eller tre i VM-kvalifiseringen. Det er ventet at gruppene i VM-kvalifiseringen blir trukket mot slutten av året.