Ekspert: – Overrasket hvis han nektes oppreisning

3 hours ago 3



 PrivatEkteparet Anne-Elisabeth og Tom Hagen. Foto: Privat

Forretningsmann og milliardær Tom Hagen har krav på oppreisning etter etterforskningen han har blitt utsatt for, mener jurister.

fredag 18. oktober kl. 15:27

Kortversjonen

  • Advokater sier Tom Hagen har rett på oppreisning etter at siktelsen mot ham ble henlagt.
  • I lignende saker er det sjeldent mer enn et par hundre tusen kroner, men i unntakstilfeller kan det bli mer.
  • Tom Hagens forsvarer sier det er umulig å forestille seg hvilken belastning saken har vært for Hagen og familien.
  • En mulig ersatningssak er likevel ikke noe forsvareren vil kommentere nå.

– Tenk deg selv: Her er en mann siktet for å ha drept sin egen kone. Han er utsatt for omfattende medieoppmerksomhet. Det kunne knekke enhver. Jeg blir overrasket hvis han nektes oppreisning.

Det sier tidligere høyesterettsdommer Magnus Matningsdal. Han har ikke anledning til å uttale seg om noen konkret sum, men:

– Jeg vil tro det vil bli et betydelig beløp, men vil ikke nevne noen konkrete summer, sier han.

Bilde av Magnus MatningsdalMagnus Matningsdal

Jurist og tidligere høyesterettsdommer

Matningsdal mener Tom Hagen har rett på oppreisning etter at han i flere år har vært etterforsket for og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona, Anne-Elisabeth Hagen.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra ekteparets bolig i Lørenskog 31. oktober 2018. I april 2020 ble Tom Hagen siktet for drap eller medvirkning til drap.

Han har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre. Fredag ble siktelsen mot ham henlagt. Riksadvokaten mener «intet straffbart forhold er funnet bevist».

Trolig noen hundre tusener

– I saker hvor siktelsen er henlagt, vil det i praksis sjelden bli spørsmål om mer enn et par hundre tusen kroner i oppreisning, men i unntakstilfeller kan det nok bli spørsmål om høyere beløp, sier advokat Erik Keiserud.

Han har mer enn 30 års erfaring og har hatt en bred praksis innenfor forretningsjus og strafferett.

Keiserud understreker at han kun kjenner Hagen-saken fra media, og han er tidligere kollega med Svein Holden i Advokatfirmaet Hjort.

Bilde av Erik KeiserudErik Keiserud

Ved erstatning til en siktet hvor saken henlegges, er det vanligvis spørsmål om to typer erstatning.

For det første vil det kunne bli krevd erstatning for det økonomiske tapet som siktede er påført som følge av forfølgningen mot ham. Dette måles etter vanlige erstatningsrettslige regler, som for eksempel tapt arbeidsfortjeneste når siktede har vært fengslet, tap av kunder eller fremtidig erverv.

Dette er Lørenskog-saken

  • Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018.
  • Forsvinningssaken ble offentlig kjent 9. januar 2019.
  • 28. april 2020 ble ektemannen Tom Hagen siktet for å ha drept, eller medvirket til drap, på sin kone. Politiet hadde etterforsket han i det skjulte over lengre tid. Han nekter enhver befatning med saken, og han ble løslatt av Eidsivating lagmannsrett.
  • 8. mai 2020 ble den såkalte kryptomannen, en mann i 30-årene, pågrepet og siktet for drap. Han hadde vært i flere samtaler med Tom Hagen om kryptovaluta før forsvinningen. Han nekter straffskyld.
  • I 2021 offentliggjør politiet mye informasjon om det såkalte kryptosporet, deriblant en kopi Ole Henrik Golfs pass.
  • I mai i år ble en bedrageridømt mann i 30-årene siktet for drap eller medvirkning til drap. Han kan knyttes til bruk av Golfs pass. Det samme kan en annen ung mann, som ble siktet allerede høsten 2018. Begge to nekter straffskyld.
  • I desember 2023 slo statsadvokat Kari Hangeland Buvik fast at det var klar sannsynlighetsovervekt for at 68-åringen ble drept – enn at hun ble utsatt for en profittmotivert bortføring, har VG fått opplyst.
  • I april 2024 erfarte NRK at politiets innstilling er at siktelsen mot Tom Hagen henlegges.
  • Fredag 18. oktober besluttet Riksadvokaten at siktelsen mot saken skulle henlegges. De mener intet straffbart forhold er funnet bevist.

For det andre kan det bli spørsmål om erstatning for ikke-økonomisk tap, såkalt tort og svie, sier Keiserud.

– Oppreisningsbeløp som blir tilkjent i saker hvor en siktelse blir henlagt, ligger vesentlig lavere enn i saker hvor personer ikke bare blir siktet, men også dømt til fengselsstraff og straffen er helt eller delvis fullbyrdet. Det er saker hvor oppreisningen kan komme opp i millionbeløp, eksempelvis Baneheia-saken, sier Keiserud.

Viktige momenter som det legges vekt på i vurderingen vil blant annet kunne være:

  • Hva man er siktet for, altså alvoret i saken
  • Tidsforløpet, hvor lenge saken har vart og om den har tatt uforholdsmessig lang tid
  • Omfanget av etterforskningstiltak og hvor inngripende de har vært
  • Medieoppmerksomhet og hvorvidt saken har vært sosialt stigmatiserende

– Det avgjørende er om forfølgningen ut fra en helhetsvurdering har medført påkjenninger som gjør det rimelig at den tidligere siktede tilkjennes oppreisningserstatning.

– Umulig å forestille seg

Tom Hagens forsvarer Svein Holden sier saken har vært svært belastende.

– I sum tror jeg kort og godt at det må være umulig å forestille seg hvilken belastning det har vært for Hagen og hans familie å leve i denne stormen i snart seks år, sa Holden.

– Ikke bare har de mistet Anne-Elisabeth Hagen på en forferdelig måte, men de har måttet leve med politiets totalt urettmessige anklage mot Hagen, sa han videre.

En eventuell erstatningssak er foreløpig ikke aktuelt:

– Dette er ikke et tema vi tenker over i dag. Dersom det skulle bli aktuelt på et tidspunkt, får vi håndtere det da. Men foreløpig er det ingen som helst tanker om det, svarte Holden på spørsmål fra pressen.

Read Entire Article