Ekspert om invasjonen: – Målet er å knuse Hizbollah

1 month ago 26



Førstelektoren i Midtøsten-studier ved UiO kaller situasjonen i Libanon for «dramatisk».

Natt til tirsdag meldte Det israelske militæret (IDF) at de har startet en ventet bakkeinvasjon mot Hizbollah-mål i Sør-Libanon.

IDF hevder det er snakk om en begrenset operasjon i landsbyer nær Israels grense. De mener målene utgjør en «umiddelbar trussel mot israelske lokalsamfunn i det nordlige Israel».

Hizbollah melder i en uttalelse tirsdag morgen at de har angrepet israelske tropper i landsbyen Metula, som ligger nord i Israel ved grensen til Libanon, skriver Reuters.

Bilde av Erling Lorentzen SoggeErling Lorentzen Sogge

Førstelektor i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo.

– Israel har et uttalt mål om å forringe den militære kapasitet til Hizbollah i såpass stor grad, at innbyggere av Nord-Israel kan flytte tilbake. Det er det uttalte målet, forklarer Sogge.

Dette har skjedd:

  • Etter personsøkerangrepet i Libanon 17. september, eskalerte konflikten mellom Hizbollah og Israel.
  • Israel har angrepet flere områder, blant annet i hovedstaden Beirut. De sier de angriper Hizbollah-mål.
  • Hizbollah-leder Hassan Nasrallah ble drept i et israelsk angrep mot Sør-Beirut. Han ledet organisasjonen i over 30 år, og ingen er i nærheten av å ha hans erfaring og status, skriver New York Times.
  • Libanons helseminister sier over 1000 mennesker er drept i israelske angrep siden 17. september.
  • Angrepene har også drevet over 300.000 mennesker på flukt, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.
  • Langt over 200.000 er internt fordrevet i Libanon, og over 100.000 har flyktet til Syria, ifølge FN.

Sogge tror en bakkeinvasjon kan endre dynamikken mellom Israel og Hizbollah.

– Israel har dominert i luften, også når det kommer til etterretning og de har trengt dypt inn i Hizbollah, men under en bakkeinvasjon kan dynamikken bli annerledes. Da er Israel i ulendt terreng, påpeker han.

Å kjempe mot en invaderende makt kan rette opp i Hizbollas selvbilde, mener Sogge, som sier krigen kan bygge opp legitimitet hos islamistbevegelsen. Han peker på det han mener er en knekt stolthet hos Hizbollah:

– Hizbollahs avskrekkelse av Israel har ikke fungert. Bevegelsen har ikke klart å beskytte sine støttespillere under krigen, og trenger nå desperat en seier.

Førstelektor i Midtøsten-studier, Dag Tuastad, er enig med Sogge.

– Målet er å knuse Hizbollah, sier Tuastad.

Han sier utviklingen av krigen blant annet beror på Hizbollahs respons.

– Hvis det blir alvorlige og harde kamper, så vil det øke Israels motivasjon til å bli lengre i Sør-Libanon. Det kan kanskje også gjøre at Israel utvider området de invaderer.

Tuastad sier krigen vil utarte annerledes med bakkeinvasjonen. Det har Hizbollah forberedt seg på, mener han:

– Det er mye vanskeligere for Israel med en bakkeinvasjonen, enn å angripe i lufta. Der har Hizbollah har mye større erfaring. De har vært i Syria og har erfarne soldater. Det er det som taler mot at man får en massiv invasjon fra Israel.

Bilde av Dag TuastadDag Tuastad

Førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Hizbollah lever blant sivilbefolkningen. Dette mener Tuastad øker faren for sivile tap:

– De sivile blir ekstra hardt rammet.

Libanons statsminister Najib Mikati advarer om at situasjonen i landet er i ferd med å bli svært farlig, og ber FN om hjelp til å takle den humanitære krisen.

Rundt en million mennesker er blitt fordrevet på grunn av krigen, sier Mikati, ifølge NTB.

– Det er allerede nå en krig av så stor skala at det vil prege den generasjonen som vokser opp nå. Et generasjonelt traume, det er det ikke noe tvil om, sier Sogge.

Sogge sier Hizbollah har rustet betydelig opp siden invasjonen i 2006, der Israel etter hvert måtte trekker seg ut igjen av Libanon.

– Nå vet vi ikke hvor sterke Hizbollah er. For de som har levd i troen om at Hizbollah alltid skal beskytte dem, er nok dette et stort sjokk, sier Sogge og viser til drapene på flere sentrale Hizbollah-ledere.

– Hva tror du skjer fremover?

– Krig og mer krig. Mer tør jeg ikke spå.

Tuastad mener krigen kan skape ustabilitet internt i Libanon. Han viser til den 15 år lange borgerkrigen som ble avsluttet i 1990.

– Det har ikke vært noen særlig uro mellom gruppene etter det, men det ligger noen sår og lojaliteter enda.

Han frykter at når flere flykter fra områdene de bor og til andre grupper sine områder, kan det forplante seg interne konflikter.

– Konfliktene kan implodere.

Read Entire Article