Ekspert: – Drapsstatistikken vil gå opp og ned

2 weeks ago 12



Kortversjonen

  • 23 personer drept i Norge så langt i år, men eksperter mener det er for tidlig å si om drapstendensen øker.
  • Pål Grøndahl, rettspsykolog, sier drapsstatistikken vil naturlig gå opp og ned.
  • Kriminolog Martín Hernán Di Marco ved UiO forklarer at man bør beregne gjennomsnitt over 2-3 år for å evaluere drapstrender.
  • Grøndahl mener det er viktig å se på hvorfor drapsstatistikken går ned samt opp, og understreker at Norge er et trygt land å bo i.

– Da må tendensen ha vart over et lengre tidsrom, sier rettspsykiatrisk sakkyndig og psykolog Pål Grøndahl til VG.

Ifølge Grøndahl vil drapstendensen svinge, og klumpe seg i perioder – noe som kan skyldes tilfeldigheter.

– Drapsstatistikken vil gå opp og ned. Jeg tror ikke det for eksempel avhenger av ferietid eller høytider, eller andre spesielle ting, sier han og fortsetter:

Pål Grøndahl<-Pål Grøndahl

Rettspykiatrisk sakkyndig og psykolog

– Dårlig økonomi og uforutsigbarhet er sjelden gunstig for folks følelse av trygghet og mulighet til å løse sine egne problemer. Men det er ytterst sjelden det utløser noe så voldsomt som drap.

Kriminolog Martín Hernán Di Marco ved Universitetet i Oslo er enig i at det er for tidlig å konkludere om økningen er vedvarende.

– Vi er nødt til å vente å se hva som skjer de neste månedene, i alle fall til slutten av året. Det anbefales vanligvis å beregne gjennomsnitt for to eller tre år for å evaluere endringer i drapstrender, sier han.

Martín Hernán Di Marco<-Martín Hernán Di Marco

Kriminolog

Smitteeffekt?

VGs kartlegging av alle drap siden årtusenskiftet viser en sterk økning de siste 12 månedene. Fra mai i fjor til april i år er 55 personer drept.

Til sammenligning ble det året forut drept 24 personer. Det tilsvarer en økning på drøye 129 prosent.

Grøndahl har tidligere uttalt i podcasten Tut & Mediekjør at «det er mye som taler mot, og litt som taler for en smitteeffekt».

Til VG peker han på at det hittil i år har skjedd tre hendelser med drap og selvdrap innad i familier.

– Tre drap og selvdrap på noen måneder, det er mye. Ergo kan vi ikke utelukke at det kan komme av en viss smitteeffekt. At noen har lest i mediene hva andre har gjort, også har de kanskje hatt fryktelige tanker om sine egne, også blir det en legitimering av eget handlingssett. Så en smitteeffekt kan ikke utelukkes, men jeg heller til at det ikke er det.

– Snakke mer åpent

Kriminolog Di Marco tror ikke på smitteeffekt, og mener at vi snarere må ha åpenhet rundt temaet.

– Jeg mener at vi kan bruke disse situasjonene til å snakke mer åpent om vold i nære relasjoner. Hvis folk er mer oppmerksomme på det, for eksempel slektninger, venner og naboer, er det kanskje større sjanse for å gripe inn.

– Hva tror du årsaken til økningen er?

– Jeg vet ikke, for jeg har ikke intervjuet noen gjerningsmenn her i Norge ennå. Jeg har heller ikke studert drapene i dybden, men de fleste jeg snakker med i akademia, forbinder dette med økonomiske nedgangstider, svarer han og fortsetter:

– Selv er jeg mer tilbøyelig til å tro at det har sammenheng med hvordan relasjoner er, og hvordan konflikter løses. Tendensen i Norge er å være litt mer privat og ikke avsløre informasjon som på en måte som innkapsler relasjonene. Min personlige oppfatning er at det har vært en ganske sterk tendens til å forklare drap utelukkende med psykisk helse, noe jeg ikke er så veldig enig i.

– Hvorfor ikke?

Jeg synes det er å redusere et sosialt problem til en individuell faktor. Vi kaller det partnerdrap, men det er et sosialt problem. Ikke bare individuelt, medisinsk eller psykologisk.

– Trygt land å bo i

Di Marco håper på et sterkere fokus på å studere hvorfor drapene skjer.

– Vi akademikere og journalister kan komme med hypoteser om hvorfor dette skjer, men sannheten er at vi må studere sakene. Vi må snakke med gjerningspersonene, slektningene deres og lignende.

Grøndahl mener vi bør være like opptatt av hvorfor drapsstatistikken går ned som at den går opp.

– Det samme gjelder for selvmord, som ligger på rundt 600 i året i Norge, hvilket er ganske høyt. Det vil gå opp og ned, og da begynner man å spekulere i hvorfor det går opp. Men det er like viktig å se på hvorfor det går ned, for da har vi kanskje gjort noe riktig.

Psykologen mener det er viktig å fremholde at Norge både er et trygt land å bo i og et land med lav forekomst av drap.

– Risikoen for å bli utsatt for drap i Norge, er lav. Men jeg sier for eksempel til enkelte kvinner der det har vært vold i hjemmet at du aldri må gå ut av forholdet uten at det er noen andre til stede. Drap i Norge skjer som oftest mellom folk som kjenner hverandre.

Read Entire Article