Ekspert: – Dette er på kanten av stupet

4 hours ago 5



Israel har angripe fleire landsbyar i Libanon måndag, og har bedt innbyggjarar om å evakuere. Ekspert peiker på tre grunnar til dei israelske angrepa i Libanon.

 Aziz Taher / Reuters / NTB
ANGREP: Måndag har israelske kampfly angripe fleire mål i Libanon. Biletet er frå Tyr-distriktet, sør i Libanon. Foto: Aziz Taher / Reuters / NTB

Publisert 23.09.2024 13:25

– Dette liknar på israelsk opptrapping mot ein større, truleg, bakkeinvasjon, seier seniorforskar ved Prio og UiO-professor Hilde Henriksen Waage til TV 2.

– Det er i alle fall ein veldig stor militæraksjon, der Israel ikkje berre er inne og bombar, men også ber befolkninga evakuere, seier ho.

Israelske kampfly har måndag gjennomført fleire luftangrep mot byar sør i Libanon.

– IDF gjennomfører for tida angrep på terrormål som høyrer til terrororganisasjonen Hizbollah i Sør-Libanon, skriv Det israelske militæret (IDF) på Telegram måndag.

– På kanten av stupet

Angrepa skjer etter at Daniel Hagari, som er talsperson for IDF, oppmoda innbyggjarar sør i Libanon om å evakuere.

– Vi rår sivile i libanesiske landsbyar, som oppheld seg i eller ved sida av bygningar og område som blir brukt av Hizbollah til militære formål, til dømes våpenlager, til straks å fjerne seg av omsyn til eigen tryggleik, sa Hagari måndag morgon.

Henriksen Waage meiner at den israelske strategien minner om då landet starta opptrappinga i Gaza.

– Det tyder på at Israel har ein plan som langt på veg liknar på Gaza-invasjonen, kor dei først går inn med omfattande bombing over tid, ber befolkninga evakuere, og kanskje deretter rykker fram i ein bakkeinvasjon, seier ho.

Samtidig minner ho om at Israel ikkje brukar den same retorikken som om Hamas, som Israel har sagt dei vil utslette.

Årsaka er at Hizbollah er langt vanskelegare å slå, meiner ho.

– Hizbollah er ein av Midtaustens største, best trente militærorganisasjonar. Dei har høg moral og er støtta av Iran, så vi må rekne med at dei er godt utstyrt med våpen. Israel veit at dei vil møte ein tøff fiende, seier Henriksen Waage.

Ho skildrar situasjonen som no finn stad, som farleg.

– Dette er på kanten av stupet. Det er veldig farleg, seier Henriksen Waage.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
PROFESSOR: Hilde Henriksen Waage er seniorforskar ved fredsforskingsinstituttet Prio og historieprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Peiker på tre grunnar

På spørsmål om kvifor Israel har trappa opp angrepa mot Hizbollah den siste tida, trekk Henriksen Waage fram tre punkt.

          1. Israel vil ta eit oppgjer med Hizbollah

          – De har lenge hatt som mål å ta eit oppgjer med sin fiende nummer ein, Hizbollah, og også få slutt på Hizbollahs engasjement i Sør-Libanon, seier Henriksen Waage.

    2. Israel vil få fokuset vekk frå krigen på Gazastripa

    – Israel kan halde fram og «gjere seg ferdig» på Gazastripa. No vil alle auge bli retta vekk frå Gaza, og der fortset Israel med sin krig, seier Henriksen Waage.

    3. Israels regjering prøver å styrke posisjonen sin

    – Dette vil føre til at Netanyahu-regjeringa vil halde fram med å styre Israel, fordi dei ytterleggåande partia i regjeringa er for både ein fullskala krig og operasjon på Gazastripa, og ein tilsvarande krig mot Hizbollah. Netanyahu veit at den dagen desse krigane er slutt, så er han ferdig som statsminister, seier Henriksen Waage.

    – Da må han på tiltalebenken tiltalt for korrupsjon. Det blir han truleg dømt og sett i fengsel for, legg eksperten til.

    Ho viser til at Netanyahu ikkje fekk gjennom lova som ville gitt han immunitet mot rettsleg forfølging.

    – Bundne på hender og føter

    Henriksen Waage trur det berre er ein aktør kan få slutt på uroa i regionen.

    – Det som gjer det så farleg, er at den einaste aktøren som kan stanse dette blodbadet som vi kanskje berre har sett byrjinga på, er USA. Men der er det valkamp.

    Ho minner om at det demokratiske partiet er splitta i synet på konflikten i Midtausten. Den eine delen støttar Palestina, medan den andre støttar Israel.

    – Det var tradisjonelt eit veldig Israel-vennleg parti. Det er mange i den eldre garde som støttar Israel. Viss Kamala Harris og Joe Biden skulle legge eit hardt press på Israel for å stanse krigen, vil mange i det demokratiske partiet reagere på det og stemme på Donald Trump, seier Henrisken Waage.

    – Dermed er dei bundne på hender og føter når det gjeld å gjere noko med situasjonen i Midtausten, legg ho til.

    Dette er ei medverkande årsak til at det ikkje har blitt ei langvarig våpenkvile i regionen, meiner ho.

    – Det er derfor Netanyahu ikkje går med på noko våpenkvile. Han vil ikkje gjere det før etter valet i november, seier Henriksen Waage.


Read Entire Article