Ekspert: Dette bør du ikke gjøre i helga – stor gruppe nordmenn rammes

1 week ago 15



Én gruppe er ekstra utsatt. Dette er ekspertens råd.

 Sigve Bremer Mejdal / TV 2
NÅR NETTENE BLIR LANGE: Det er tiden for mørke kvelder – og helgekos. Foto: Sigve Bremer Mejdal / TV 2

Publisert 16.11.2024 18:01

Helgen er her – og mange tenker nok at de endelig kan sove lenge.

Men spørsmålet er om det egentlig er verdt det – eller om det ødelegger døgnrytmen din og kan være usunt på sikt?

Tall fra Helsedirektoratet viser at rundt én av tre voksne sliter med søvnen ukentlig. Søvneksperter har et klart råd om hva man kan gjøre med det – og faktisk er det én ting som er mye viktigere enn kaffe for å kvikne til.

Mer om det lenger ned i saken.

Nyere forskning viser at det kan være sunt å sove litt ekstra i helgen hvis du har fått et søvnunderskudd i løpet av uka.

 Erik Edland / TV 2
KOM DEG UT: Du bør ikke la deg friste til å ligge alt for lenge i senga. Foto: Erik Edland / TV 2

Men det er ikke så lett som at det betyr at det bare er å glemme alt om døgnrytme. Gjør man det feil, kan man få det som søvnekspertene kaller sosialt jetlag.

– Folk kan jo bli forvirret, for fram til nå har søvneksperter messet om hvor viktig det er å holde på døgnrytmen. Så kommer vi plutselig nå og sier at det er sunt å sove ut i helgen.

Dette er forskjellen

Professor Elisabeth Flo-Groeneboom ved Institutt for klinisk psykologi på Universitetet i Bergen prøver å rette opp misforståelsen.

 Theodor Flo-Groeneboom
GIR RÅD: Søvnprofessor Elisabeth Flo-Groeneboom sier det er viktig å tenke på søvnen. Foto: Theodor Flo-Groeneboom

– Vi må skille mellom det å tillate seg å sove litt lenger, og det å være våken lenger og så sove langt ut på dagen, sier hun til TV 2.

Dersom du legger deg til vanlig tid, går det helt fint å sove en time eller to ekstra på en helgemorgen. Da henter du inn søvnunderskuddet og pleier kroppen.

Men hvis du tenker at du bare kan være våken til langt på natt, og uansett hente det inn ved å sove lenge dagen etterpå, kan man gå på en smell.

 Siden det er helg, tenker du kanskje at det ikke gjør noe å scrolle i timesvis på mobilen før du sovner? Foto: Erik Edland / TV 2
LETT Å BLI FRISTET: Siden det er helg, tenker du kanskje at det ikke gjør noe å scrolle i timesvis på mobilen før du sovner? Foto: Erik Edland / TV 2

– Da får man ikke hentet seg inn, men ender opp med å forskyve døgnrytmen kraftig, sier professoren.

– Én dag på å hente inn én time

Hun forklarer at en tommelfingerregel sier at hver time du forskyver døgnrytmen med, vil du måtte bruke et døgn på å hente inn igjen når uka starter og du må opp på skole eller jobb.

– Hvis du egentlig burde ha lagt deg halv elleve i ukedagene, og så legger du deg halv fire i helgen. Da har du forskjøvet døgnrytmen med fem timer. Først neste fredag er du i lage igjen, sier Flo-Groeneboom.

Hvis du da gjør det samme i helgen igjen, blir du gående i en konstant forstyrret søvnrytme.

– Det har vist seg å være usunt, poengterer søvneksperten.

Hun understreker at det ikke betyr at du får store konsekvenser av å gå på en smell i én helg.

– Men vedvarende døgnrytmeforskyvelse over tid, er forbundet med flere helseproblemer. Å gjøre det av og til kan også være plagsomt fordi du kan få for lite søvn, bli i dårlig humør og prestere dårligere.

Disse er mest utsatt

Folk i alle grupper kan slite med søvnen, men det er unge som er mest utsatt for sosialt jetlag, sier søvneksperten.

– Forskning viser at ungdom sover mindre enn de gjorde før, og mindre enn anbefalt. De er særlig sårbare og er ekstra utsatt for å pushe døgnrytmen og være oppe sent.

 Berit Roald / NTB
UTSATT: Unge er ekstra sårbare når det kommer til søvn. Da kan det bli vanskelig å følge med på skolen. Foto: Berit Roald / NTB

– For dem er det enda viktigere å ikke ta helt av i helgen, sier Flo-Groeneboom.

Hun bruker ordet eksperter gjerne bruker når de snakker om hva som er sunt eller farlig: Måtehold.

– Man kan ikke vente at alle i Norge plutselig legger seg til samme tid i helgen som i ukedagene, men det er viktig å ikke dra søvnen for langt ut dagen derpå, sier hun.

Dette er viktigst for deg

I tiden som vi går inn i nå – der vinteren melder sin anmarsj og dagene blir mørke – kan det være ekstra viktig å tenke på søvnen.

En av søvnrytmens beste venner er nemlig dagslyset.

 Javad Parsa / NTB
UT I SOLA: En tur ut i dagslyset kan gjøre mye bedre nytte enn en kopp kaffe. Foto: Javad Parsa / NTB

– Lyset er den viktigste kilden som hjelper kroppens indre døgnrytme med å være tilpasset døgnrytmen i samfunnet. Nå er det mørketid og sannsynligheten for at man får lys på morgenen på vei til skole og jobb er mindre.

Det kan imidlertid være skadelig for døgnrytmen å få en solid dose lys altfor tidlig hvis man jobber sent og dermed har en senere døgnrytme.

– Men for de aller fleste er det viktig å få lys på formiddagen og morgenen, understreker Flo-Groeneboom.

Read Entire Article