Eksepsjonelt mye nordlys i Norge for tiden. Det er det to grunner til.

3 hours ago 6



Foto: Gunnar Kagge

Det er to årsaker til at det nå er eksepsjonelt mye og pent nordlys mange steder i landet.

Publisert: 13.10.2024 11:10

Kortversjonen

Det er ikke ofte det er kraftig nordlys i Sør-Norge. Men den siste måneden har det skjedd flere ganger. Også denne helgen var det meldt om gode muligheter flere steder.

Det som skaper fargespillet på himmelen, er solvindensolvindenSolvind er materiale som strømmer ut fra solen hele tiden. Den består for det meste av elektroner og protoner, og noen partikler av helium. Solvinden beveger seg svært raskt og sprer seg over hele solsystemet. som kræsjer med ulike gasser i atmosfæren, primært oksygen og nitrogen, forteller Veronica Danielsen – fysiker og nordlys-ekspert.

De gode nordlys-tidene akkurat nå skyldes en kombinasjon av to forhold:

  1. I år er det solmaksimum. Solens magnetfelt snur seg helt rundt i løpet av 22 år, og cirka hvert 11. år er aktiviteten i form av solstormer, kaos og eksplosjoner på topp. Disse solstormene og vinden de sender ut er en forutsetning for nordlys. Nå er vi på en slik topp. Og den toppen vi har nå, er den kraftigste på 20 år. Det gjør dette året og de to neste veldig bra for nordlys, før aktiviteten vil synke igjen.
  2. I tillegg har det akkurat vært høstjevndøgn, den dagen da dag og natt er like lange. Høstjevndøgn og vårjevndøgn gir best sjanse for nordlys, fordi da står vinkelen til jordens magnetfelt slik at det er størst sjanse for at solvinden kobler seg på magnetfeltet. En solstorm ved høstjevndøgn gir veldig bra nordlys.

1 av 3Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

– Hvorfor gir dette også mer nordlys i Sør-Norge?

– Nordlyset finnes i nordlysovalen, en slags smultring av lys rundt nordpolen. Når solstormene er kraftige, blir smultringen bredere og øker i diameter. Derfor ser vi nordlyset lenger sør og i et større område totalt. Mens noen steder, som Svalbard, kan få mindre nordlys fordi de havner midt i smultringen.

– Er det fortsatt mer intenst nordlys i nord?

– Ja. I nord er det sterkere, det kommer oftere og det er større sjanse for å se det.

Nordlys over Oslo, sett fra Tøyenparken. Foto: Eirik Wallem Fossan

Upåvirket av klimaendringer

At det har vært mye nordlys i Sør-Norge, har ingenting med klimaendringer å gjøre. Selv om mange tror det, forteller Danielsen.

– Prosessene som lager nordlyset, blir ikke påvirket av så små temperaturendringer nede på jorden, sier hun.

Veronica Danielsen under nordlyset i Kaupanger natt til fredag. Foto: Privat

– Men mange har kanskje lest at det skal være nordlys der de bor, men ikke fått øye på det. Hva er ditt beste triks for å få sett det?

– Følg med på nordlysvarslene og kom deg til et sted der det er mørkt rundt deg. Se mot nord. Et kamera har lettere for å fange det opp, så prøv gjerne å ta et bilde. Men nordlysvarsel er langt mindre pålitelig enn værvarselet. Sikker informasjon har vi ikke mer enn én time før. Så det er noen ganger varselet ikke stemmer.

Danielsen ga i fjor ut boken «Nordlyset – Aurora Borealis, menneskene, mytene og vitenskapen om nordlyset». Hun bor i Kaupanger i Sogn, der de torsdag hadde flott nordlys. Da satt hun på verandaen og kikket rett opp på det.

– Du blir ikke lei, selv om du er nordlysekspert?

– Nei, det skal nok mye til for å bli lei av dét.

Read Entire Article