Eikaklinikken får tre millioner. Det kan redde liv.

1 month ago 13



Staten gir tre millioner til en gruppe som akutt trenger hjelp.

Tallene på overdosedødsfall er de høyeste på mer enn  20 år. Foto: Paal Audestad / Aftenposten

Publisert: 10.09.2024 12:18

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Før helgen strømmet gledestårene i den vesle Eikaklinikken i Gamlebyen, et lavterskeltilbud til noen av Oslos mest utsatte rusavhengige. Klinikken fikk sine første 3,2 millioner kroner i statsstøtte.

Det var en milepæl, ikke bare fordi det på kort sikt redder klinikkens videre drift. Tilskuddet markerte også en vilje til å prøve alternative veier for å redde liv.

Eikaklinikken er oppkalt etter Sverre Eika, «de gatenarkomanes lege», som døde brått i september 2021. Eika fikk flere tilsynssaker mot seg, fordi han tøyde regelverket for hva som kunne skrives ut av medisin.

Fortvilte pasienter kom til Oslo domkirke der Eika ble bisatt. De visste ikke lenger hvor de skulle gå. Men Eikas venner og medspillere etablerte på kort tid en ny klinikk, finansiert av Ferd-sjef Johan H. Andresen og andre givere. Etter et års drift fikk klinikken sin første million i støtte fra Oslo kommune.

Det klart største og viktigste hjelpetilbudet til de tungt rusavhengige er fortsatt den legemiddelassisterte behandlingen (LAR) ved de offentlige sykehusene. Her får pasientene metadon og Subutex som substitutt for heroin og andre opiater.

Sverre Eika insisterte på at noen av de mest utslitte også trengte angstdempende medisiner, kjent som benzo eller BZD på gatespråk. Dette er medisiner som tidlig fases ut i LAR-behandlingen, fordi kombinasjonsbruk kan være farlig. Men både medisineringen og kontrolltiltakene i LAR er myket opp. Frontene i disse krevende medisinfaglige debattene er ikke så steile enn før.

Kine Haugen, seksjonsleder for ruspoliklinikkene ved Oslo universitetssykehus, skrev på egne vegne i en kronikk i Dagens Medisin: Fristilte aktører som Eikaklinikken kan hjelpe en pasientgruppe LAR ikke klarer å nå.

I fjor var det 387 overdosedødsfall i Norge, det høyeste tallet siden 2001, viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet. Helseminister Jan Christian Vestre varslet i juli strakstiltak mot denne dystre utviklingen. Blant annet ville han gi driftstilskudd slik at flere lavterskeltilbud kunne holde åpent gjennom sommeren.

Det er disse midlene som nå kortsiktig har reddet Eikaklinikken. Men Kirkens Bymisjons 24sju-tilbud, som fikk avslag på tilskuddsmidler i mars, var allerede under avvikling og stengte dessverre dørene for godt 9. august.

Regjeringen vil komme med en ny forebyggings- og behandlingsreform, lover statsråd Vestre. Den er blitt ventet på i nær tre år. Men på gatene driver alvorlig syke omkring – uten helt å vite om de overlever dagen og morgendagen. Tre millioner til Eikaklinikken er et beskjedent, men viktig håndslag til en liten gruppe som akutt trenger hjelp.

Read Entire Article