Eier av norsk industrigigant på USAs «svarteliste»

1 month ago 19



Elkems store, grå betongbygg er et kjennemerke i det lille tettstedet Ålvik i Hardanger. 

Selskapet er en av verdens ledende produsenter av den strategiske råvaren silisium, som er det mest brukte metallet i databrikker. 

Databrikker er fremtidens byggestein og legger grunnlaget for utviklingen av moderne teknologi, både for det grønne skiftet og utvikling av våpen. 

I 2011 ble den norske silisiumprodusenten kjøpt av det statseide kinesiske selskapet China National Bluestar (Bluestar). 

Da ble Kinas flagg heist i Orkdal i Trøndelag.

 Steinar Fugelsy/Adresseavisen
KINA I NORGE: Det kinesiske flagget ble heist i Orkdal i 2011. Foto: Steinar Fugelsy/Adresseavisen

Siden 2011 har Kina vokst i styrke, både økonomisk og militært. Kina er Norges tredje største handelspartner. 

Samtidig advarer norske sikkerhetsmyndigheter mot at landet er en av de største truslene mot Norge. 

Nå kan TV 2 dokumentere at:

    Et av selskapene i Elkems eierstruktur i dag står på Pentagons liste over kinesiske militære selskaper som opererer i USA. 

    Et annet selskap i Elkems eierstruktur sto på samme liste i 2020. 

    Elkems hovedaksjonær, Bluestar, er underlagt den kinesiske regjeringen.

– Jeg kjenner at pulsen stiger når jeg hører dette, sier Kåre Dahl Martinsen, professor i sikkerhetspolitikk ved Forsvarets høgskole. 

– Dette understreker alvoret i situasjonen. Vi må forstå hvem det er vi forholder oss til. Kina, sammen med Russland, har som et erklært politisk mål å endre den globale ordenen. 

På Pentagons militærliste

I dag eier Bluestar 52,9 prosent av Elkem, og Bluestar er 100 prosent eid av den kinesiske regjeringen gjennom flere selskaper.

Et av selskapene i eierkjeden er China National Chemical Corporation (ChemChina). ChemChina har i flere år stått på Pentagons liste over kinesiske militære selskaper som opererer i USA. 

Et annet selskap i eierkjeden, Sinochem Group (Sinochem), sto på samme liste i 2020. Selskapet ble senere fjernet fra listen. 

Pentagon-listen er av flere medier blitt omtalt som en «svarteliste».

– Dette burde være en vekker for norske politikere, selv om de har sovet ganske lenge i timen.

 Truls Aagedal
REGJERING: Elkems hovedaksjonær er eid av den kinesiske regjeringen. Foto: Truls Aagedal

Slik reagerer sikkerhetsekspert Dahl Martinsen på informasjonen om Elkems eier.

Han etterlyser en respons fra norsk side om Elkems eier utgjør en potensiell sikkerhetstrussel for Norge.

Pentagons Kina-liste

Da Kongressen i USA vedtok forsvarsbudsjettet for 2021, ble det besluttet at forsvarsministeren skal utarbeide en liste over kinesiske militære selskaper som direkte eller indirekte opererer i USA.

Formålet med listen er å skaffe oversikt over selskaper som understøtter den kinesiske forsvarsindustrien og bidrar til å viske ut skillet mellom sivil og militær sektor.

Listen skal oppdateres årlig hvert år fram til 2030, basert på siste tilgjengelige informasjon.

Deler av listen er gradert. Den ugraderte delen offentliggjøres.

Kinesiske militære selskaper defineres i vedtaket som selskaper som direkte eller indirekte eies av, kontrolleres av eller offisielt eller uoffisielt handler på vegne av Folkets frigjøringshær eller Kinas sentrale militærkommisjon. I tillegg omfatter begrepet selskaper som på andre måter bidrar til Kinas forsvarsindustri.

Oppføring på listen innebærer ikke at selskapene underlegges straffereaksjoner. Selskaper som er underlagt sanksjoner, er oppført på separate lister for dette.

Det ble også laget lignende lister over kinesiske militære selskaper i 2019 og 2020.

Hjørnestein i Norge

Hvit damp siver opp fra smelteverket i Ålvik. Elkem har liknende industriområder over hele landet.

– Våre verk er hjørnesteinsbedrifter i flere lokalsamfunn, skriver Maria Ekornes Myhre, kommunikasjonssjef i Elkem, i en e-post.

TV 2 har stilt Elkem en rekke spørsmål om hovedaksjonærens innflytelse på selskapet, og selskapets tilknytning til Kina og kinesiske myndigheter. Elkem har avslått TV 2s forespørsel om å få besøke et smelteverk. 

– Elkem er notert på Oslo Børs og har et styre som skal jobbe for alle aksjonærene i henhold til allmennaksjeloven og de lover og regler som gjelder for selskaper notert på Oslo Børs, svarer Myhre.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
HJØRNESTEIN: Elkems smelteverk er hjørnesteinsbedrifter i flere norske lokalsamfunn. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Elkem har over 19.000 aksjonærer. Et stort antall av dem er norske privatpersoner.

– Elkems hovedaksjonær Bluestar er underlagt den kinesiske regjeringen. Er Elkem underlagt føringer fra kinesiske myndigheter?

– Nei, Elkem er underlagt den norske allmennaksjeloven og de lover og regler som gjelder for selskaper notert på Oslo Børs, skriver Myhre. 

Hun vil ikke kommentere eller svare på spørsmål om Elkems eier. Myhre vil heller ikke svare på spørsmål om at ChemChina står på Pentagons liste over kinesiske militære selskaper, og at Sinochem tidligere har gjort det.

– Dette bør rettes direkte til selskapene det gjelder, skriver hun.

TV 2 har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Bluestar. De har ikke besvart våre henvendelser. 

Kontroversiell etterretningslov

Ifølge Kinas etterretningslov kan enhver kinesisk virksomhet og enkeltperson pålegges å samarbeide med landets etterretningsapparat. 

Dette har Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) påpekt flere ganger i sine åpne vurderinger. 

 Roy Arne Salater / TV 2
SILISIUM: Elkem produserer silisium. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

– Dette medfører at personer og virksomheter som i utgangspunktet har legetime hensikter og foretar legetime investeringer eller oppkjøp kan bli satt i en situasjon som kan påvirke Norges nasjonale sikkerhet negativt, skriver Andreas Skjøld-Lorange, fagdirektør i NSM, i en e-post.

Om Elkem uttaler Skjøld-Lorange seg slik: 

– Vi kan ikke kommentere de enkelte sakene offentlig. På generelt grunnlag kan utenlandsk eierskap i viktige norske verdier være en utfordring. 

Underlagt kinesiske føringer

Øystein Tunsjø er professor og leder for Asia-programmet ved Forsvarets høgskole. Han mener Kinas eierskap i Elkem er problematisk. 

– Man burde se nærmere på at Norge bidrar inn i et selskap i Kina som samarbeider tett med militæret, og undersøke om det er noe man ønsker å fortsette med. 

I likhet med NSM viser han til utfordringene med kinesisk lovgivning. 

 Isac Skjevik Kvello / TV 2
FØRINGER: Øystein Tunsjø sier alle kinesiske selskaper har føringer fra myndighetene Foto: Isac Skjevik Kvello / TV 2

– Alle kinesiske selskaper har føringer fra kinesiske myndigheter. I det daglige får selskapene holde på litt som de ønsker, men i det øyeblikket myndighetene ønsker å trekke på disse, om det skulle være påvirkning eller legge press på et annet land, da får de marsjordre. 

– Kan det gjelde for Elkem?

– Ja, det kan gjelde Elkem, selvfølgelig. Elkem er eid av Bluestar, et kinesisk statlig selskap. Hvis Kommunistpartiet bestemmer seg for at Bluestar skal gjøre noe bestemt, så vil disse store selskapene lystre.

TV 2 har forelagt Tunsjøs uttalelser for Elkem. 

– Elkem har en norsk ledelse som opptrer etter norsk lov, og har hovedkontor i Norge. Vi kjenner oss ikke igjen i denne beskrivelsen, skriver kommunikasjonssjef Myhre. 

Støre besøker Kina

Denne helgen reiser statsminister Jonas Gahr Støre til Kina sammen med en norsk næringslivsdelegasjon. Der skal han blant annet møte president Xi Jinping.

– Vi ønsker samarbeid og handel med Kina, men så må vi også si at det er områder vi ikke gjør det. Og det er på temaer som handler om norsk sikkerhet, sier Støre.

– Ser du noen utfordringer knyttet til Kinas eierskap i Elkem?

– Vi har en sikkerhetslov som forplikter oss til å følge med på det som kan handle om etterretning, norsk teknologi og norske interesser. Men at det er kinesiske eiere i Elkem er ikke noe som er urovekkende for norske myndigheter. 

 Tommy Storhaug / TV2
BESØKER KINA: Støre reiser til Kina. Han skal blant annet møte Xi Jinping. Foto: Tommy Storhaug / TV2

– Mitt inntrykk har vært at Kina har satt pris på hvor avansert Elkem var da de kjøpte det opp, legger han til. 

At en av bedriftene i Elkems eierstruktur står oppført på Pentagons liste over kinesiske militærorganisasjoner, vil ikke Støre mene noe om. 

– Det er en amerikansk beslutning. Det er ikke noen tiltak i Norge som gjør at Elkems virksomhet i Norge påvirkes av det. 

Ut av fryseboksen

Tunsjø ved Forsvarets høgskole mener Elkem kun er et av mange eksempler på utfordringene norske myndigheter står overfor i møte med Kina. 

– Vi er over i en ny supermakt-rivalisering mellom USA og Kina hvor vi vil møte mange spørsmål som gjør det vanskelig for oss å få i pose og sekk. Vi skal både samarbeide med Kina, som regjeringen sier, men samtidig ikke gjøre oss avhengig. 

Dahl Martinsen mener Elkem-eierskapet er en del av et kinesisk mønster man har sett over tid.

– Kina kjøper opp denne type fabrikker og kontrollerer store deler av industrien som kan prosessere slike typer kritiske mineraler. De er viktige både i det grønne skiftet og for utviklingen av militærindustrien. Det er et kjempeproblem.

 Martin Leigland / TV2
VEKKER: Elkem-eierskapet må være en vekker for norske politikere, mener professor Kåre Dahl Martinsen. Foto: Martin Leigland / TV2

Året før Elkem ble solgt til Bluestar, ble Nobels fredspris tildelt den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo. Dermed havnet Norge i Kinas økonomiske fryseboks.

– Den utfrysningen burde ha skapt en bevissthet om at her var det en stormakt som var villig til å knuse et lite land på grunn av en fredspris utdelt av en privat stiftelse. Hvor mange slag i hodet trenger man til å komme til bevissthet? spør Dahl Martinsen og fortsetter:

– I 2011 var det ingen motstand mot at en nøkkelbedrift som Elkem ble overført til kinesiske hender, fordi man var veldig opptatt av å få på plass kontakten med Kina igjen. 

– Tror du salget kunne skjedd i dag som det gjorde i 2011?

– Det er et veldig godt spørsmål, og jeg er redd svaret er ja.

Read Entire Article