– Det er så enormt stas, sier influenser Maren Erdvik på en Instagram-post. Hun smiler mens hun viser frem boligområdet der hun bor.
Utbyggergruppen Drangsvann AS i Kristiansand har hentet inn influenser Maren Erdvik til å markedsføre boligområdet.
Influensere som reklamerer for boligområder er Norges Eiendomsmeglerforbund kritiske til.
– Forbrukeren risikerer å bli utsatt for useriøs og villedende markedsføring, sier administrerende direktør Carl O. Geving i forbundet.
– Hvorfor er dette verre enn influensere som reklamerer for andre varer?
– Bolighandel er den største investeringen folk flest gjør og er forbundet med både juridisk og finansiell risiko. Derfor stilles det svært strenge krav til de som formidler boliger, sier Geving.
– LES OGSÅ: Influensere kan også påvirke oss når vi skal starte familie. Det kan du lese om i denne artikkelen om Sophie Elise.
– Et ærlig innblikk
Influenser Maren Erdvik fra Kristiansand har delt livet sitt i sosiale medier i flere år. Hun har en solid følgerskare på Instagram og SnapChat.
Nylig flyttet hun og familien inn i et nytt hus på Drangsvann, i nærheten av Kristiansand. Underveis dokumenterte hun hele boligprosessen for sine tilsammen over 70.000 følgere i sosiale medier.
Dette gav utbyggeren av området en idé. De ville betale henne for å reklamere for nabolaget.
– Vi mener det er positivt at det er autentiske stemmer som faktisk bor i området, som kan dele sine erfaringer. Dette gir et ærlig og litt artig innblikk i hverdagen her, sier daglig leder Øyvind Lauvland i Drangsvann AS.
Markedsføringen foregår slik:
Jevnlig tar Erdvik over Instagram-kontoen til utbygger, og viser frem området. Hun tar også med følgerne på virtuelle visninger i egen bolig, som hun har lagt ut på sin Instagram-konto.
Erdvik ser ingen problemer med å reklamere for boligområdet.
– Jeg er veldig positiv til å dele Drangsvann som område fordi det i mine øyne er en helt fantastisk plass å bo. I tillegg så bor jeg og lever jeg her, og da er det helt supert å kunne dele området med flere, sier hun.
Hun er heller ikke redd for å dele feilaktig informasjon.
– Nei, det er jeg ikke bekymret for. Det er i all hovedsak området jeg snakker om. Jeg har aldri sagt noe teknisk om boliger, sier Erdvik.
Er det ok at influensere markedsfører boligområder?
Markedsførte også boligområde
Også influenserene Chris og Monica Nyhus fra Kristiansand har promotert boligutbygging. Ekteparet har flere kontoer på Instagram og over 200.000 følgere.
For en stund tilbake reklamerte de for Hamrevann, et boligområde utenfor sørlandsbyen. De har ikke noe med prosjektet å gjøre i dag.
– Vi får ingen lønn eller rimeligere tomt eller bolig, svarer Nyhus på spørsmål om kompensasjon.
Bekymret for influensere i boligmarkedet
Meglerforbundet frykter at influensere som tar slike oppdrag, ikke har den juridiske kunnskapen som markedsføringsloven krever.
Denne listen viser hva meglerforbundet er bekymret for når influensere skal markedsføre boligområder:
- Overdreven positiv markedsføring for et boligområde er ikke greit.
- Personlige preferanser kan gi ubalansert markedsføring.
- Hvis influenseren har fått rabatt på en bolig for å markedsføre området vil egeninteresse lett farge markedsføringen.
- Faren for at egen entusiasme for området underkommuniserer informasjon om negative forhold som for eksempel støy, utsikt og reguleringsplaner for området.
– Det er svært strenge krav til markedsføring av boliger og boligområder som jeg tviler sterkt på at en influenser uten juridisk kompetanse kan oppfylle, sier administrerende direktør Carl O. Geving.
Han sier at dersom influenseren fremhever det positive ved en visningsbolig, kan markedsføringen være villedende om ikke det negative fremheves samtidig. Markedsføringsloven krever balansert markedsføring.
– Derfor må influenseren være forsiktige med å bruke salgsfremmende utsagn som er vanskelig å dokumentere, slik som «fantastisk utsikt» og «perfekte solforhold», sier han.
– Men, frykter du at forbrukeren skal tro at influenseren er en eiendomsmegler?
– Jeg kan ikke tenke meg at noen er redd for at influensere skal bli ansett for å være eiendomsmeglere. Spørsmålet er heller om denne gruppen forstår hva de driver med, sier Geving.
Infuenser Maren Erdvik presiserer at hun ikke promoterer boliger, men området Drangsvann.
– Jeg mener ikke selv at jeg har noen som helst kompetanse til å promotere boliger, og vil derfor heller ikke gjøre det.
– En autentisk stemme
Ifølge Drangsvann AS har Instagram innleggene til Erdvik gode visningstall.
– Vi ser en marginal økning i interessen fra publikum etter at vi startet samarbeidet med Maren. Om dette skyldes samarbeidet eller at området blir mer utbygd og tilgjengelig vet jeg ikke, sier daglig leder Øyvind Lauvland.
Lauvland ønsker ikke å kommentere hvordan selskapet honorerer influenseren.
– Men, det er ingen form for provisjon eller resultatorientert betaling for økt aktivitet eller salg, sier han. Lauland legger til at avtalen er en fire måneders prøveordning som skal evalueres, før selskapet bestemmer seg for veien videre.
I sine innlegg på Instagram omtaler Erdvik seg som «ambassadør», og merker postene med «reklame».
– Da opererer hun etter vår oppfatning innenfor markedsføringsregelverket, sier Lauvland.
– Hvem tar ansvaret dersom forbruker opplever seg villedet av influenseren?
– Siden influenseren ikke er engasjert for å selge boliger ser vi ikke at det er en risiko. Skulle det likevel oppstå spørsmål, er det selgeren Drangsvann AS eller det aktuelle utbyggingsselskap og eiendomsmegleren som har ansvaret, sier han.
Publisert 02.10.2024, kl. 04.49