Duellen kan bli avgjørende

1 month ago 17



Presidentdebatten mellom Trump og Harris:

Klokken 03.00 møtes Donald Trump og Kamala Harris til dyst for første gang.

 Saul Loeb/AFP
ANSIKT TIL ANSIKT: Under nattens debatt vil Donald Trump være til venstre på skjermen, med Harris på høyre. Det ble avgjort via myntkast. Foto: Saul Loeb/AFP

Publisert 11.09.2024 02:55 Sist oppdatert 2 minutter siden

Sist gang to presidentkandidater håndhilste på hverandre, var da Donald Trump møtte Hillary Clinton til debatt i 2016. Da Kamala Harris og Trump entret scenen i Philadelphia natt til onsdag, gikk demokraten bestemt bort til sin republikanske motstander og introduserte seg. 

– Kjekt å se deg. Ha det gøy, sa Trump. 

Deretter var det slutt på høflighetene. 

– Under denne debatten vil dere høre de samme, gamle valgløftene, med en rekke løgner, klager og fornærmelser, innledet Harris, med en tydelig henvisning til sidemannen. 

Den 90 minutter lange debatten ble innledet med en diskusjon om rivalenes økonomiske planer for USA. Trump hadde på forhånd varslet at han ville angripe Harris sin plattform fra 2020, da hun stilte som demokratenes presidentkandidat. 

– Alt hun mente for fire år siden, har hun nå gått bort fra. Nå har hun stjålet alle mine meninger. Jeg burde sende henne en MAGA-caps. Hun er en marxist, alle vet at hun er en marxist, sa Trump mens Harris smite. 

 Brian Snyder/Reuters
AMPERT: Etter en høflig start ble det rask ampert stemning mellom partene. Foto: Brian Snyder/Reuters

Sist republikaneren sto på en debattscene fikk det enorme konsekvenser. Joe Bidens opptreden 27. juni ble betegnet som direkte katastrofal, og førte til at han omsider valgte å gå av. 

Innsatsen er ikke noe mindre når Bidens etterfølger står på scenen 75 dager senere. Mens velgerne er langt mer entusiastiske til visepresident Kamala Harris enn Joe Biden, viser ferske meningsmålinger at 59-åringens hvetebrødsdager offisielt er over. 

Med under to måneder igjen til valget, kan utfallet av duellen bli avgjørende for veien videre. 

Se presidentdebatten direkte her: 

«Farlig liberal»

I en meningsmåling utført av New York Times/Siena sier 31 prosent av velgerne at de trenger mer informasjon om Harris. Nattens debatt vil være en av få muligheter til å gi velgerne det de ønsker. 

Trumps team har på forhånd sagt at republikaneren vil angripe Harris sine «farlig liberale politiske ståsted» fra demokratens mislykkede presidentkandidatur i 2020. 

Harris har på sin side advart mot at Trump vil fokusere på person heller enn sak: 

– Det er ingen nedre grense for hvor lavt han vil gå. Vi bør forberede oss på at han ikke er opptatt av å fortelle sannheten

Debatten er lagt til Philadelphia i Pennsylvania, en vippestat som vil spille en stor rolle i utfallet av presidentvalget i november. 

Mener Trump har en fordel

Reglene under nattens debatt vil være de samme som under katastrofedebatten mellom Donald Trump og Joe Biden i juni: 

  • Debatten varer i 90 minutter med to reklamepauser. 
  • Kandidatene vil få to minutter til å svare på hvert spørsmål, deretter ett minutt til eventuelle oppfølgingsspørsmål.  
  • Det er ingen publikum i salen. Kandidatenes mikrofoner vil kun være på når de skal svare på spørsmål. 
  • Utover penn og notatblokk vil ikke kandidatene ha noen hjelpemidler. 

Harris forsøkte forgjeves å endre reglene, da hun mener de gir en fordel til Donald Trump. Særlig mangelen på publikum i salen og de avskrudde mikrofonene taler til republikanerens fordel, ifølge visepresidenten. 

– Som en tidligere statsadvokat vil dette formatet være en enorm ulempe for Harris, da det skjermer Trump fra direkte ordvekslinger med visepresident, skrev Harris sitt valgkamp-team i et brev til ABC, gjengitt av Washington Post. 

– Vi mistenker at dette er den fremste årsaken til at Trump insisterer på avskrudde mikrofoner, konkluderer Harris-kampanjen. 

Trumps talsperson Jason Miller viser på sin side til at de godtok invitasjon til debatten på samme grunnlag som debatten mot Biden tidligere i sommer. 

Read Entire Article