Hardeep Singh Nijjar var en sentral aktivist i sikhismen. Han kjempet for et uavhengig sikh-samfunn i Punjab i India.
Da han ble skutt og drept i Canada i fjor sommer, kom statsminister Justin Trudeau med en krass anklage.
Ha beskyldte den indiske regjeringen for å stå bak drapet.
Nå kommer han med nye anklager mot India.
Canada beskylder den indiske regjeringen for å bruke kriminelle bander mot opposisjonelle.
Publisert: 19.10.2024 14:27
Kortversjonen
- Canada og India er i diplomatisk strid etter at statsminister Justin Trudeau anklaget India for å bruke kriminelle gjenger mot opposisjonelle i Canada.
- India ser på canadiske sikher som kjemper for en selvstendig Khalistan som terrorister, mens Canada forsvarer dem.
- Canadas nye anklager om indisk innblanding i vold og pengeutpressing skaper ytterligere spenning.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Etterforskningen av drapet på Hardeep Singh Nijjar nærmer seg slutten. Mandag var Canadas statsminister klar:
– Den leder frem til én konklusjon. Det er nødvendig å stanse den kriminelle aktiviteten som utgjør en trussel mot sikkerheten i Canada.
Så kunngjorde han at Indias ambassadør til Canada utvises.
India svarte forutsigbart. De utviste den canadiske ambassadøren.
Kampen for Khalistan
India har lenge irritert seg over at sikher bosatt i Canada arbeider for å opprette en egen stat for sikher, kalt Khalistan. Den skal ligge i dagens indiske delstat Punjab.
Den indiske regjeringen ser på dem som kjemper for løsrivelse, som terrorister. Trudeau og hans regjering mener at de bare bruker ytringsfriheten.
Nå hevder Trudeau at canadisk politi har kontakt med minst 12 canadiske sikher på grunn av «troverdige trusler».
I Canada bor det 700.000 sikher. De utgjør to prosent av befolkningen.
De canadiske anklagene er uten rot i virkeligheten og bærer mer preg av å ville tekkes en stor velgergruppe, skriver avisen Hindustan Times.
Søker konflikt
Ryan Touhey er historieprofessor ved St. Jeromes University og har skrevet mye om konflikten mellom India og Canada. Han sier til BBC at dagens canadiske regjering søker konflikt, der tidligere regjeringer har forsøkt å glatte over uenighetene.
Han er langt fra sikker på at statsminister Trudeau har funnet en vinnersak. Riktignok bor det mange indiske sikher i landet. Men de siste årene har det også innvandret mange indere med annen bakgrunn.
Trudeau trapper opp
Denne uken kom canadiske myndigheter med nye anklager. De hevder at indiske agenter står bak «omfattende vold» i landet, skriver det canadiske kringkastingsselskapet CBC. Kringkasterens kilder i politiet regner med at en del av disse agentene vil «forsvinne rolig ut» den neste tiden.
Politiet tror også at indiske myndigheter presser eksil-indere til å skape problemer i Canada. De skal også stå bak pengeutpressing av flere indisk-canadiere.
Mandag hevdet også canadisk politi at den indiske regjeringen har alliert seg med farlige, kriminelle gjenger i India. De pekte på gjenglederen Lawrence Bishnoi. Siden 2015 har han sittet i et høyrisikofengsel i India.
Men han har åpenbart kontakt med verden utenfor. Det klareste beviset på det, er at han ble intervjuet over telefon i mars. Ingen kan forklare hvordan det var mulig. Banden hans skal stå bak mordet på politikeren Baba Sidfdique i forrige uke, ifølge BBC.
Viktig å ha et godt forhold til India
Samtidig har den amerikanske avisen Washington Post skrevet at indisk etterretning planla et attentat på sikh-aktivisten Gurpatwant Singh Pannun i USA i fjor. Indiske myndigheter har benektet også denne anklagen.
Avisen skriver at saken reflekterer et dyptgripende skifte i geopolitikken, der India ser på seg selv som en stadig sterkere kraft som selv ikke USA har råd til å ha som fiende.
På spørsmål om hvorfor India ville risikere å gjennomføre et attentat på amerikansk jord, sa en vestlig sikkerhetstjenestemann til Washington Post: «Fordi de visste at de kunne slippe unna med det.»