Drepte mann med balltre i 2011 – pågrepet for ny vold

1 month ago 20



Etter det brutale drapet på Harry Arve Nakstad (59) i 2011 ble mannen dømt til 13 års fengsel. Etter at han ble prøveløslatt, mener politiet at han har fortsatt med grov vold.

 NTB
ÅSTEDET: Det var her Harry Arve Nakstad (59) ble drept av naboen sin i Orkdal i 2011. Foto: NTB

Publisert 24.08.2024 17:45

Saken oppsummert

  • I oktober 2011 varslet Harry Arve Nakstad politiet om høy musikk fra naboen i Orkanger. Naboen reagerte med vold og drepte Nakstad med et balltre.
  • Gjerningsmannen, da 27 år gammel, ble dømt til 13 års fengsel i 2012. Han hadde en historikk med vold og rusmisbruk, inkludert alkohol, Rivotril og hasj.
  • Ti år etter drapet ble mannen løslatt på prøve, men ble pågrepet igjen i 2023 for grov vold og andre alvorlige lovbrudd, inkludert bæring av våpen og narkotikabesittelse.
  • Etter ny varetektsfengsling og løslatelse ble mannen pågrepet på nytt i august 2023 for grov vold. Risikoen for gjentakelse av alvorlig kriminalitet anses som stor.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

En sen fredagskveld i oktober 2011 ringte Harry Arve Nakstad (59) til politiet for å varsle om høy musikk hos sin 27 år gamle nabo i Orkanger.

Politiet rykket ut og ba naboen om å skru ned musikken.

Da politiet hadde dratt igjen, var 27-åringen rasende. Han banket på hos Nakstad, som kom ut i undertøy og tøfler. Naboen dro ham ut i trappeoppgangen og slo ham i hodet med knyttet hånd.

Videre slepte han Nakstad inn i leiligheten sin, der han hadde to venner på besøk. Vennene ble vitner til at 27-åringen knuste Nakstads hodeskalle med et balltre.

Løslatt på prøve

Rett etterpå tok han et bilde av Nakstad og sendte det på MMS til flere venner. «Slik går det når naboen klage/irritere mæ», skrev han.

Nakstad ble dumpet rett på innsiden av sin egen leilighet. Der ble han liggende til politiet, etter en bekymringsmelding fra styrelederen i borettslaget, kom og fant ham død neste morgen.

 Ole Berg-Rusten / NTB
TAUS: Siktedes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, ønsker ikke å kommentere denne saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Omtrent et år etter drapet ble 27-åringen dømt til 13 års fengsel. Han forklarte at han hadde drukket en liter hjemmebrent og tatt 17 Rivotril-tabletter den aktuelle kvelden. I tillegg hadde han røyket en del hasj.

I dommen påpekte Frostating lagmannsrett at gjerningsmannen flere ganger tidligere var dømt for voldskriminalitet. I juni samme år som drapet slo han en annen mann i hodet med et brekkjern.

Ganske nøyaktig ti år etter pågripelsen ble drapsmannen, som i dag er 39 år gammel, løslatt på prøve. Det innebærer at man ikke må sone resten av straffen om man unngår å bryte visse vilkår.

Slapp fra varetekt

I februar i år ble 39-åringen pågrepet av politiet og fremstilt for varetektsfengsling.

Politiet mener at han, sammen med andre, tok seg i boligen til ekskjærestens nye kjæreste. Mannen var ikke hjemme, men de siktede hadde med seg kjøttøks, gasspistol, kniv og flere slagredskaper.

Den tidligere drapsdømte mannen er siktet for forsøk på grov vold, grovt tyveri, skadeverk, narkotikabesittelse og bæring av kniv på offentlig sted. I retten erkjente han alt sammen.

 Tor Aage Hansen / NTB
UNDERSØKELSER: Politiets krimteknikere jobbet i og utenfor bygget der drapet skjedde i 2011. Foto: Tor Aage Hansen / NTB

Frostating lagmannsrett mener han har lav terskel for å ty til vold. «Han synes å være i en aktiv periode med bruk av rusmidler», skrev retten i fengslingskjennelsen.

I fire uker satt mannen varetektsfengslet.

Så ble han løslatt igjen.

Grov vold i sommer

Noen måneder senere, 7. august i år, ble 39-åringen pågrepet igjen.

TV 2 kjenner ikke detaljene i den nye siktelsen, men politiet mener at han 28. juli begikk grov vold mot en person. Ifølge en ny kjennelse har han erkjent at han var i en leilighet der en person fikk fysiske skader.

Etterpå, da politiet ransaket i leiligheten hans, fant de våpen.

Nå er han igjen varetektsfengslet. Retten viser blant annet til at en ukjent gjerningsperson er på frifot, og at 39-åringen ikke vil si hvem dette er.

Dessuten peker retten på at gjentakelsesfaren for alvorlig kriminalitet er stor.

TV 2 har spurt Trøndelag politidistrikt om hvorfor mannen ble løslatt i mars, og ikke enten varetektsfengslet i en lengre periode eller gjeninnsatt på drapsdommen som han var prøveløslatt fra.

Politiadvokat Silje Nyland, som først kom inn i saken i sommer, svarer følgende:

«Om han etter dette kunne og burde vært gjeninnsatt på bakgrunn av drapsdommen fra 2012, må vi komme tilbake til. Vi ser at det har vært korrespondanse mellom politiet og Kriminalomsorgen i februar 2024, men må undersøke nærmere hvilke vurderinger som ble gjort og hvilken informasjon som ble delt, før vi kan svare på dette.»

    Har ikke svar

    Hun vil ikke svare på spørsmål rundt voldshandlingen som mannen nå er siktet for.

    «For å ikke skade den pågående etterforskningen er dokumentene i saken klausulert, og politiet ønsker ikke å dele flere detaljer på nåværende tidspunkt», skriver Nyland.

    Politiet vil nå vurdere å be om forlenget varetektsfengsling frem til en tiltale er tatt ut og saken kommer opp for retten, opplyser politiadvokaten.

    Mannens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, ønsker ikke å svare på noen spørsmål knyttet til denne saken. TV 2 er derfor ikke kjent med hvordan han stiller seg til de nye siktelsene i saken.

Read Entire Article